«Οργώνει» τις Αλπεις στα 85 χρόνια της!

«Οργώνει» τις Αλπεις στα 85 χρόνια της!04.05.2018Πρόσωπα

Κάτι παραπάνω από σούπερ γιαγιά αποδεικνύεται η Φιλιώ Λίβα

Από την
Κέλλυ Φαναριώτη

Ενα διαφορετικό πρότυπο γιαγιάς ενσαρκώνει η 85χρονη Φιλιώ Λίβα, που «οργώνει» σε εβδομαδιαία βάση τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας αλλά και μερικά από τα πιο δύσβατα του κόσμου, όπως αυτό του Μάτερχορν στην Ελβετία, που συμπεριλαμβάνεται στις ψηλότερες κορυφές των Αλπεων, με ύψος 4.478

μέτρα.

Τι κι αν διανύει την όγδοη δεκαετία της ζωής της; Η κυρία Φιλιώ αθλείται καθημερινά, και μάλιστα με συχνότητα που θα ζήλευαν πολύ, πιο νέοι σε ηλικία αθλητές.

Κατά τη διάρκεια των σαράντα χρόνων που ασχολείται με την ορειβασία έχει κάνει αναβάσεις στα πιο δύσβατα βουνά του πλανήτη, όπως ο Ατλαντας στο Μαρόκο στα 82 της χρόνια, το Κιλιμάντζαρο, το Μον Μπλαν στη Γαλλία, το Μόντε Ρόζα στην Ιταλία και τα Απέννινα Ορη.



Οπως αναφέρει στη «δημοκρατία», από πολύ μικρή ηλικία ήθελε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, αλλά ο αυστηρών αρχών πατέρας της δεν της το επέτρεψε. Ετσι, όταν τα παιδιά της τελείωσαν το σχολείο και άρχισαν τις σπουδές τους, αποφάσισε να ασχοληθεί με την ορειβασία και έκτοτε δεν την παράτησε ποτέ. Αλλωστε, όπως είπε, δεν την ενδιέφεραν ποτέ οι κοσμικές εκδηλώσεις.

«Η επαφή με τη φύση με βοήθησε πολύ στη ζωή μου, με γαλήνεψε. Θα μπορούσα να πάρω ηρεμιστικά για να αντιμετωπίσω κάποιες δυσκολίες που προέκυψαν, όπως ο θάνατος του συζύγου μου, αλλά δεν χρειάστηκε. Είναι τόσο πολλά αυτά που σου προσφέρει η φύση, που μόνο αν έρθει πραγματικά κοντά της κανείς μπορεί να το καταλάβει» τονίζει.
Επόμενος σταθμός της είναι η οροσειρά Οθρυς, σε ύψος 1.725 μ., το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Το πέρασμα «φονιάς» στο Μάτερχορν

Η πολυετής ενασχόλησή της με την ορειβασία, εκτός από πολύ όμορφες στιγμές, της έχει χαρίσει και ανεπανάληπτες εμπειρίες ζωής, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που ήρθε αντιμέτωπη με τον κίνδυνο.

«Οταν πήγα στο Μάτερχορν, ήμουν φιλοξενούμενη για κάποιες μέρες σε ένα καταφύγιο, τους τοίχους του οποίου κοσμούσαν οι φωτογραφίες ορειβατών που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το σημείο, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο. Ακριβώς από κάτω μας υπήρχε το νεκροταφείο. Είναι ένα πολύ δύσκολο βουνό, ιδιαίτερα για μια γυναίκα. Ηθελα όμως να το κάνω».
Οσο για τη συμβουλή που θα έδινε σε γυναίκες της ηλικίας της αλλά και σε μικρότερες, που είναι καθηλωμένες στον καναπέ του σπιτιού τους βλέποντας τηλεόραση, η κυρία Φιλιώ είναι κατηγορηματική: «Η άθληση πρέπει να μπει στην καθημερινότητα όλων, όχι στον βαθμό που το κάνω εγώ, αλλά έστω και μία ώρα την ημέρα είναι ωφέλιμη».

Keywords
Τυχαία Θέματα