Το dress code Μινωιτών και Μυκηναίων!

Το dress code Μινωιτών και Μυκηναίων!25.06.2018Τέχνες

Πειραματικές ανασυνθέσεις των ενδυμάτων που φορούσαν οι γυναίκες της εποχής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Από τη
Γιώτα Βαζούρα,

Αραχνοΰφαντα πέπλα, πολύχρωμες φούστες, στενά περικόρμια αλλά και μοναδικά περίτεχνα κοσμήματα. Κάπως έτσι κυκλοφορούσαν οι γυναίκες στη μινωική Κρήτη και μπορεί μέχρι σήμερα οι γνώσεις μας γι' αυτές να περιορίζονται στις τοιχογραφίες που έχουν διασωθεί, ωστόσο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μάς δίνει τη δυνατότητα

να γνωρίσουμε από κοντά το... dress code τόσο των Μινωιτών όσο και των Μυκηναίων. Από αύριο έως τις 8 Ιουλίου οι επισκέπτες του πολιτιστικού μας ιδρύματος θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν την αισθητική του αρχαίου κόσμου με έναν πολυαισθητηριακό τρόπο, σε μια ενδιαφέρουσα δράση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου».

Η ερευνήτρια-αρχαιολόγος και διδάκτωρ του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Bernice Jones, έχοντας μελετήσει λεπτομερώς αναπαραστάσεις στις τοιχογραφίες και στη μικρογλυπτική, σύγχρονες ενδυμασίες από την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή, την τεχνολογία ύφανσης του κάθετου αργαλειού αλλά και τις σχετικές καταγραφές τους στις πινακίδες της μυκηναϊκής Γραμμικής Β' γραφής, δημιούργησε μια σειρά από πειραματικές ανασυνθέσεις των ενδυμάτων αυτών.

Μάλιστα, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν να... ξεδιπλώνεται μπροστά τους μια πιθανή όψη των ρούχων που αναπαριστώνται σε εμβληματικές αρχαιότητες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπως στην ελεφάντινη τριάδα από τις Μυκήνες, στο ελεφάντινο γυναικείο ειδώλιο από την Πρόσυμνα αλλά και στη γνωστή Μυκηναία.

Μάλιστα, την Τετάρτη 27 Ιουνίου η διαπρεπής ακαδημαϊκός θα δώσει μια διάλεξη σχετικά με την πειραματική έρευνα στο αμφιθέατρο του ΕΑΜ, ενώ παρουσιάσεις και επιδείξεις των τμημάτων φορεσιάς αλλά και του τρόπου ανασύνθεσής τους θα γίνουν στους χώρους του ιδρύματος.
Για την παρακολούθηση της δράσης πειραματικής αρχαιολογίας στους εκθεσιακούς χώρους απαιτούνται δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 2132144856 και 2132144858 και προμήθεια εισιτηρίου του μουσείου. Η διάρκειά της είναι περίπου 40 λεπτά. Μέγιστος αριθμός συμμετοχών ανά δράση: 25 άτομα. Η παρακολούθηση της διάλεξης (27/6) είναι δωρεάν. Η είσοδος στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι από την οδό Τοσίτσα 1.

Keywords
Τυχαία Θέματα