Το Brexit έρχεται ( ; ), οι υπουργοί της Μέι φεύγουν...

Το Brexit έρχεται ( ; ), οι υπουργοί της Μέι φεύγουν... 16.11.2018Ειδήσεις

Απομονωμένη η πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά το κύμα παραιτήσεων. Σημαία ανεξαρτησίας σήκωσε η Σκοτία

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Σε πολιτική δίνη βυθίζεται από το βράδυ της Τετάρτης η Βρετανία, μετά τις παραιτήσεις υπουργών της κυβέρνησης εξαιτίας της συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Παρά

το γεγονός ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit, το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα διάγει στιγμές μεγάλου διχασμού, που γεννούν αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο η Τερέζα Μέι θα έχει επιβιώσει πολιτικά ως τον Δεκέμβριο, όταν έχει προγραμματιστεί να έρθει προς ψήφιση στη βρετανική Βουλή το κείμενο της συμφωνίας. «Εκανα τις σωστές επιλογές, όχι τις εύκολες» δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, που μετρά ήδη 18 παραιτήσεις από τον περασμένο Νοέμβριο, οι 10 εκ των οποίων σχετιζόμενες με την πολιτική της για το Brexit.

Σαφώς, η σημαντικότερη όλων είναι αυτή του αρμόδιου υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος, διαμαρτυρόμενος κατά της συμφωνίας, δήλωσε ότι το σχέδιο της Μέι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αναμφίβολα πρόκειται για την παραίτηση με τη μεγαλύτερη σημειολογική σημασία, καθώς ο Ράαμπ ήταν θεωρητικά ο άνθρωπος που καλούνταν να «πλασάρει» τη συμφωνία στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Την αποχώρησή του ακολούθησαν οι παραιτήσεις της Σουέλα Μπρέιβερμαν, υφυπουργού για το Brexit, της υπουργού Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι, του Σέλις Βάρα, υπουργού αρμόδιου για τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις των Τζο Τζόνσον (υφ. Μεταφορών), Γκάτο Μπεμπ (υφ. Αμυνας), Μπόρις Τζόνσον (υπ. Εξωτερικών), Στιβ Μπέικερ (υφ. Brexit), Ντέιβιντ Ντέιβις (υπ. Brexit) και Φίλιπ Λι (υφ. Δικαιοσύνης).

Απογοήτευση

Η Μέι, σε χθεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου, ευχαρίστησε τους συναδέλφους που αποχώρησαν και εξέφρασε τη λύπη της, τόνισε ωστόσο πως αισθάνεται ότι κάνει το σωστό, «όσο δύσκολες κι αν είναι οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν».

Σκληρή κριτική στο σχέδιο της Μέι άσκησε με τη σειρά της και η Σκοτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον, χαρακτηρίζοντάς το επιζήμιο για την οικονομία της Σκοτίας. Η Στέρτζον σχολίασε πως η κυβερνητική πολιτική «ενισχύει τα επιχειρήματα υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο» και εκτίμησε: «Οταν έρθει η ώρα για νέο δημοψήφισμα, οι πολίτες της Σκοτίας θα επιλέξουν αναμφίβολα την ανεξαρτησία».

Την ευκαιρία άδραξαν και οι Εργατικοί για να ασκήσουν αντιπολίτευση. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τη Μέι ότι ωθεί την κυβέρνησή της προς το χάος προωθώντας μια συμφωνία «αποτυχημένη και επιζήμια», την ώρα που ανακοίνωση του κόμματος ανέφερε ότι η πρωθυπουργός στερείται πλέον κύρους και η κυβέρνηση διαλύεται.
Παρά τον αναβρασμό, οι Βρυξέλλες δεν δείχνουν να ανησυχούν για την έκβαση των πραγμάτων και ανακοίνωσαν σύνοδο κορυφής για το Brexit στις 25 Νοεμβρίου προκειμένου να επικυρωθεί το κείμενο της συμφωνίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαμήνυσε ότι η Ενωση είναι έτοιμη για μια «τελική συμφωνία» με το Ηνωμένο Βασίλειο, μη παραλείποντας ωστόσο να τονίσει ότι και στο αντίθετο σενάριο οι Βρυξέλλες δεν θα αιφνιδιαστούν.

--- --- --- --- --- --- --- --- ---

EΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Ποιος θα κερδίσει άραγε;

Οσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα είναι το απότοκο ενός κόσμου που αλλάζει και κάποιοι θέλουν να τον διαχειριστούν με τα μοτίβα και τα μοντέλα του χθες. Το... πείραμα του Brexit, όσο κι αν κάποιοι επιχειρούν να το μετατρέψουν σε ελεγχόμενο «ατύχημα», δεν αλλάζει τον πυρήνα της απόφασης των πολιτών της Βρετανίας. Το ερώτημα δεν είναι αν κερδίσει η συμβιβασμένη με το «κακό» που της έλαχε Τερέζα Μέι, αλλά το εάν οι λαοί με την ψήφο τους συνεχίζουν να παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή τους. Αυτές τις ώρες στην πάλαι ποτέ κραταιά αυτοκρατορία δοκιμάζονται οι αντοχές του κοινοβουλευτισμού, αλλά και της δημοκρατίας των πολιτών. Το ποιος θα κερδίσει αργά ή γρήγορα θα φανεί. Εξάλλου, το πιο βαθύ σκοτάδι είναι την ώρα που ξημερώνει το νέο.

Νίκος Ελευθερόγλου

Τι προβλέπει το σκληρό «διαζύγιο» μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου - Ε.Ε.

Πεντακόσιες ογδόντα πέντε σελίδες χρειάστηκαν για να χωρέσουν τις λεπτομέρειες του «διαζυγίου» της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έπειτα από 18 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία προβλέπει παραμονή όλου του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τελωνειακή Ενωση για όλη τη μεταβατική περίοδο των 21 μηνών, μετά την 29η Μαρτίου 2019, ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση - ώστε να μη διαχωρίζει τη Βόρεια Ιρλανδία από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέσω «σκληρού συνόρου». Η Βόρεια Ιρλανδία θα συνεχίσει να υπόκειται σε συγκεκριμένους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και να απολαμβάνει το ίδιο τελωνειακό καθεστώς με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ετσι, αποφεύγεται το σενάριο των αυστηρών διασυνοριακών ελέγχων μεταξύ των δύο πλευρών. Στο πλαίσιο της συμφωνίας προστατεύονται τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία αλλά και των Βρετανών στην Ε.Ε. Οσοι Βρετανοί έχουν ζήσει για πέντε συναπτά έτη (μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής της συμφωνίας) σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα διατηρούν το δικαίωμα να ζήσουν μόνιμα εκεί. Το ίδιο θα ισχύει και για τους Ευρωπαίους που ζουν στη Βρετανία, οι οποίοι μπορούν να φέρουν κοντά τους και τα μέλη της οικογένειάς τους (σύζυγοι, σύντροφοι, εξαρτώμενα τέκνα, γονείς και παππούδες).

Η μεταβατική περίοδος θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2020 με δυνατότητα επέκτασης - αρκεί να έχει ληφθεί σχετική απόφαση έως την 1η Ιουλίου 2020. Μετά τη μεταβατική περίοδο, μια επιτροπή, στην οποία θα συμπροεδρεύουν οι δύο πλευρές, θα επιτηρήσει την τελική συμφωνία αποχώρησης και θα λάβει αποφάσεις κοινή συναινέσει.
Οι συζητήσεις για την «επόμενη μέρα» του εμπορικού καθεστώτος αναμένεται να αρχίσουν στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, θα πρέπει όμως να έχουν ολοκληρωθεί έξι μήνες πριν από τη λήψη αυτής. Αν αυτό δεν συμβεί, θα εφαρμοστεί αυτόματα η «δικλίδα ασφαλείας», που προβλέπει ενιαίο έδαφος τελωνειακών ελέγχων μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό το ενιαίο έδαφος τελωνειακών ελέγχων θα καλύπτει όλα τα αγαθά, πλην των προϊόντων αλιείας.

Δεσμεύσεις

Ως προς το οικονομικό σκέλος του «διαζυγίου», αυτό υπολογίζεται σε 40-45 δισ. ευρώ και προβλέπει, μεταξύ άλλων, συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στους ετήσιους προϋπολογισμούς της Ε.Ε. για τα έτη 2019 και 2020, αλλά και καταβολή του μεριδίου που της αναλογεί από προηγούμενες δεσμεύσεις για τον προϋπολογισμό μέχρι τα τέλη του 2020 - όχι όμως πέραν αυτού του χρονικού ορίου, ακόμη κι αν η μεταβατική περίοδος επιμηκυνθεί.

Με τη συμφωνία η βρετανική πλευρά αποδέχεται τους νόμους και τους κανονισμούς των Βρυξελλών στο εργασιακό καθεστώς, την προστασία του περιβάλλοντος και αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε ζητήματα που άπτονται των διμερών συμφωνιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα