Τι σημαίνει το «deal» της Eurobank με την Grivalia!

Τι σημαίνει το «deal» της Eurobank με την Grivalia!27.11.2018Επιχειρήσεις

Γίνεται πλέον η ισχυρότερη κεφαλαιακά ελληνική τράπεζα και ξεφορτώνεται «κόκκινα» δάνεια 7 δισ. € μέσω τιτλοποίησης

Από τον
Βασ. Παπακωνσταντόπουλο

Κίνηση-ματ αποτελεί για τη Eurobank η απορρόφηση

της Grivalia, καθώς γίνεται πλέον η ισχυρότερη κεφαλαιακά ελληνική τράπεζα. Με τη συναλλαγή η Eurobank αποκτά τη δυνατότητα να αντλήσει μια ενίσχυση κεφαλαίων της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, αυξάνοντας περίπου κατά 2% τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειάς της, ενώ μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης ο νέος όμιλος θα έχει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 19%, τον υψηλότερο στην ελληνική αγορά. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε επίσημα χθες θα καταστήσει τη Fairfax Financial Holdings Ltd του Καναδού μεγιστάνα Πρεμ Γουάτσα τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρίας, με ποσοστό συμμετοχής 32,93%.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της συμφωνίας συγχώνευσης, η Eurobank σχεδιάζει να επιταχύνει ουσιαστικά τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε περίπου 15% στο τέλος του 2019 και σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2021, διαχωρίζοντας «κόκκινα» δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ με μία και μόνη συναλλαγή. Τα «κόκκινα» δάνεια της τράπεζας θα περάσουν σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) για να τιτλοποιηθούν, με την έκδοση τριών σειρών τίτλων.

Παράλληλα, δημιουργείται μία νέα θυγατρική, η Νέα Eurobank, στην οποία θα μεταφερθούν όλα τα υπάρχοντα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού του νέου ομίλου, εξαιρουμένων των μετοχών του SPV, των ενδιάμεσων τίτλων και των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης. Με αυτόν τον τρόπο η εισηγμένη Eurobank μετατρέπεται σε εταιρία συμμετοχών (Holding Company) που θα έχει από κάτω της την «καλή» τράπεζα (Νέα Eurobank) και το SPV. Η παραπάνω αναδιάρθρωση κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος της ενεργοποίησης της εγγύησης του Δημοσίου, λόγω της πιθανής ζημίας την οποία θα γράψει ο όμιλος από την πώληση ομολόγων. Η ζημία με τη νέα αρχιτεκτονική θα επιβαρύνει τη Holding εταιρία και όχι τη Νέα Eurobank.

Κατόπιν της ενοποίησης του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Grivalia και της Eurobank, ο νέος όμιλος θα έχει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας περίπου 2,2 δισ. ευρώ.

Ο νέος όμιλος θα συνάψει δεκαετή σύμβαση παροχής υπηρεσιών για τη διαχείριση ολόκληρης της ακίνητης περιουσίας του με τη νέα εταιρία, την Grivalia Management Company. Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής είναι περίπου 15,8 νέες κοινές μετοχές της Eurobank για καθεμία κοινή μετοχή της Grivalia, ενώ οι μέτοχοι της Eurobank θα διατηρήσουν τον αριθμό των μετοχών που κατέχουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Eurobank,Grivalia