Σε Σάμο και Εβρο το βάρος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Σε Σάμο και Εβρο το βάρος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού27.11.2018Ρεπορτάζ

Βίτσας: «Το 2015 πέρασαν 1.000.000, το 2018 θα έρθουν το πολύ 40.000 με 42.000 άτομα»

Η «αποσυμπίεση» των νησιών, η διαχείριση των ροών από τον Εβρο, η ισοκατανομή του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού σε όλη την Ελλάδα και τα προγράμματα ένταξης αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησης, είπε κατά την επίσκεψή του χθες στη Θεσσαλονίκη

ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος τόνισε ότι «το 2015 πέρασε από την Ελλάδα 1.000.000, το 2018 θα έρθουν στην Ελλάδα το πολύ 40.000 με 42.000. Μιλάμε για 95%-96% μείωση».

«Τώρα επικεντρωνόμαστε περισσότερο στη Σάμο, χωρίς βεβαίως να αφήνουμε τη Λέσβο, ενώ η Χίος, η Κως και η Λέρος θα έλεγε κάποιος ότι είναι σε μια πολύ καλή κατάσταση» ανέφερε ο κ. Βίτσας από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου είχε συνάντηση εργασίας με την υφυπουργό Εσωτερικών Κατερίνα Νοτοπούλου, τον προϊστάμενο του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Γιώργο Αγγελόπουλο και τον περιφερειακό συντονιστή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη Βόρεια Ελλάδα και την Ηπειρο Νίκο Ράγκο.

Ο κ. Βίτσας τόνισε ότι κύριο μέλημα αποτελούν η διαχείριση των ροών από τον Εβρο και η πάταξη των κυκλωμάτων των διακινητών και παραδέχτηκε ότι η Βόρεια Ελλάδα σηκώνει ένα μεγάλο βάρος της φιλοξενίας, αλλά γίνεται προσπάθεια ισοκατανομής. Αναφερόμενος στον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών, διευκρίνισε ότι 70.000 βρίσκονται στην Ελλάδα και διαβιούν είτε σε διαμερίσματα είτε στα 28 κέντρα φιλοξενίας ή στα 5 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, τα οποία «σήμερα το πρωί είχαν 12.500 άτομα».

«Είμαστε σε μια καλή συνεργασία με την Τουρκία, αυξήθηκαν οι επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε σχέση με τα χερσαία σύνορα» πρόσθεσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η Τουρκία θα άρει τις αντιρρήσεις της και θα αρχίσει να υλοποιεί εκ νέου τη συμφωνία επανεισδοχής. Υπογράμμισε δε, γιατί γίνονται συγχύσεις, ότι η χρηματοδότηση όλων των προγραμμάτων για τη στέγαση και τη σίτιση προέρχεται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Δεν ισχύει το σύνηθες “παίρνετε λεφτά από εμάς τους φτωχούς και τα δίνετε στους πρόσφυγες” που περνάνε διάφοροι καλοθελητές, οι οποίοι θέλουν να διεγείρουν τον φόβο στην κοινωνία» ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα