Τέσσερα «γιατί» στοιχειώνουν το Μάτι

Τέσσερα «γιατί» στοιχειώνουν το Μάτι13.09.2018Πρόσωπα

Τα «καυτά» ερωτήματα για την τραγωδία από έρευνα ειδικών επιστημόνων, η οποία διεξήχθη με πρωτοβουλία του Μητσοτάκη

Στο συμπέρασμα ότι στο Μάτι «θα είχαν σίγουρα χαθεί λιγότερες ζωές ή ακόμη δεν θα είχαμε θρηνήσει θύματα, αν είχε γίνει έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους» κατέληξε με έρευνά της για τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου η επιστημονική ομάδα του ακαδημαϊκού, καθηγητή Φυσικών Καταστροφών Κώστα Συνολάκη.

Η συγκεκριμένη επιτροπή συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του

Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έδωσε το «παρών» στη χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση των στοιχείων της έρευνας. Αυτή στηρίχθηκε, μεταξύ άλλων, και σε διεθνή μοντέλα προσομοίωσης αντιμετώπισης πυρκαγιών και θέτει μια σειρά ερωτημάτων, που κατά τη Ν.Δ. «είναι προφανές ότι οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση».

Από το πόρισμα της επιτροπής, στην οποία μετείχαν και αναγνωρισμένοι επιστήμονες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, τίθενται τα παρακάτω ζητήματα:
• Γιατί ο βαθμός επικινδυνότητας στην ανατολική Αττική για πρόκληση πυρκαγιάς ήταν στο 4 και όχι 5, όταν ήταν γνωστό από την προηγούμενη μέρα ότι στην περιοχή θα έπνεαν δυτικοί άνεμοι 7 μποφόρ;
• Γιατί τα πυροσβεστικά αεροσκάφη έφτασαν στην περιοχή αφού η φωτιά είχε περάσει τη Λεωφόρο Μαραθώνος;
• Γιατί δεν αξιολογήθηκε εγκαίρως η βεβαιότητα ότι θα απειληθούν κατοικημένες περιοχές; • Και κυρίως γιατί δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι να εκκενώσουν το Μάτι, όταν από το πόρισμα προκύπτει ότι υπήρχε χρόνος να σωθούν ακόμη και πεζή;

Υποχρέωση

Με δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας. «Οσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας θα ήθελα να δουν αυτή την παρουσίαση στο διαδίκτυο» τόνισε εξηγώντας: «Οχι για να αποδώσουν ευθύνες -αυτό θα το κάνει η Δικαιοσύνη- αλλά για να δουν τι πρέπει να κάνουμε για να μην ξανασυμβεί ποτέ ξανά αυτή η τραγωδία».

«Υπάρχει απόσταση από το πώς είναι οργανωμένο το κράτος και το πώς πάμε στα κουτουρού» σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., προσθέτοντας ότι «πρέπει να εξασφαλίζουμε την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας».

Η Ν.Δ., αναφέρουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, «από την πρώτη στιγμή αυτής της καταστροφής τήρησε απολύτως υπεύθυνη στάση. Απέφυγε τους εύκολους αφορισμούς, πόσο μάλλον τη μικροκομματική εκμετάλλευση μιας εθνικής τραγωδίας.
Τα ερωτήματα, ωστόσο, που προκύπτουν σήμερα από μια υψηλού κύρους επιστημονική επιτροπή είναι αναγκαίο να απαντηθούν από την κυβέρνηση, πέραν της έρευνας που διεξάγει η Δικαιοσύνη. Στην πολιτική δεν αρκεί να αναλαμβάνεις θεωρητικά τις ευθύνες σου, ούτε να κρύβεσαι από τα εύλογα ερωτήματα που έχουν οι πολίτες» σημειώνει η Πειραιώς.

Από την πλευρά του, ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι η έρευνα «δεν είχε ασφαλώς στόχο να εντοπίσει, πόσο μάλλον να προσωποποιήσει τις ευθύνες για την εθνική τραγωδία, καθώς αυτό είναι έργο και αρμοδιότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Keywords
Τυχαία Θέματα