«Ξεσκονίζουν» (;) από την αρχή τα κομματικά θαλασσοδάνεια

«Ξεσκονίζουν» (;) από την αρχή τα κομματικά θαλασσοδάνεια13.09.2018Παρασκήνιο

Ο εισαγγελέας καλεί ως υπόπτους ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΚΚΕ και 50 τραπεζικά στελέχη

Από τη
Μαρία Παναγιώτου

Υστερα από τόσο καιρό, και φυσικά μετά το δημοσίευμα της «δημοκρατίας» που φώτιζε την αδράνεια των επίκουρων εισαγγελέων σε μια σειρά υποθέσεων στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, όπως είναι η υπόθεση των «θαλασσοδανείων» των κομμάτων, φαίνεται ότι ο επιφορτισμένος με την υπόθεση

εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα. H είδηση φάνηκε να πέφτει σαν βόμβα στην ελληνική επικαιρότητα. Εμείς, όμως, αναρωτιόμαστε: Εχει όλο αυτό ουσία ή είναι απλά ένα επικοινωνιακό τρικ, που θα καθυστερήσει περαιτέρω την υπόθεση; Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Εγινε χθες γνωστό ότι ανοίγει ξανά η εισαγγελική έρευνα για τα «θαλασσοδάνεια» των πολιτικών κομμάτων και πως ο κ. Δραγάτσης άρχισε να στέλνει κλήσεις στους υπόπτους, δηλαδή σε στελέχη τραπεζών και στους υπευθύνους των κομμάτων, για να λογοδοτήσουν για το αδίκημα της απιστίας και το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία. Η… πολύπαθη έρευνα αφορά τα εκατομμύρια ευρώ που έλαβαν Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ από την Εθνική Τράπεζα και την πρώην Αγροτική, με μοναδικές εγγυήσεις τη χρηματοδότηση από τον κρατικό κορβανά. Ο κ. Δραγάτσης κάλεσε χθες, με την ιδιότητα του υπόπτου, 50 τραπεζικά στελέχη σε ανωμοτί κατάθεση, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τη σκυτάλη θα πάρουν 10 εκπρόσωποι των κομμάτων που ήταν υπεύθυνοι για τα οικονομικά και εμφανίζονται ότι έπαιξαν ρόλο στις δανειοδοτήσεις που χορηγήθηκαν έως το 2012.

Ομως, νομικοί και εισαγγελικοί κύκλοι αντιμετώπιζαν χθες με θυμηδία το θέμα. Ανέφεραν ότι το πόρισμα του εισαγγελέως Γιώργου Καλούδη -το οποίο «θάφτηκε» το 2013- για τα δάνεια των κομμάτων ήταν, έτσι κι αλλιώς, παραπεμπτικό, ενώ στη συνέχεια προέκυψαν και νέα στοιχεία από την Επιτροπή της Βουλής. Επομένως, σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσαν πιθανότατα να ασκηθούν διώξεις και δεν χρειαζόταν να σταλούν εκ νέου κλήσεις για καταθέσεις. Αναρωτιούνταν, λοιπόν, οι συγκεκριμένοι κύκλοι μήπως η κίνηση του κ. εισαγγελέα είναι περισσότερο μια προσπάθεια εντυπωσιασμού για να φανεί ότι η υπόθεση «προχωρά», η οποία όμως τελικά οδηγεί σε κωλυσιεργία και σε καμιά περίπτωση σε απόδοση ευθυνών.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των τραπεζών σε κόμματα και ΜΜΕ αποκάλυψε ότι το συνολικό χρέος των κομμάτων προς τις τράπεζες ανέρχεται σε 418.000.000 ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος στις δανειοδοτήσεις κομμάτων έχει η Τράπεζα Πειραιώς, με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να οφείλουν στην τράπεζα 131.000.000 και 108.000.000 ευρώ, αντίστοιχα.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Δικαίωση

Δυο παρεμβάσεις της «δημοκρατίας» υποχρέωσαν (έστω και με καθυστέρηση) τις αρμόδιες Αρχές να παρέμβουν. Η πρώτη αφορούσε τα δάνεια των κομμάτων και την ανάγκη αφύπνισης των οικονομικών εισαγγελέων. Οπερ και εγένετο χθες, με την απόφαση να ανοίξουν ξανά οι φάκελοι και να κληθούν για καταθέσεις στελέχη τραπεζών και κομμάτων.

Θα περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης, που απασχόλησε και την Επιτροπή της Βουλής. Το δεύτερο θέμα στο οποίο η «δημοκρατία» έκανε παρέμβαση αφορούσε την υπόθεση με τα ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη, και κυρίως τα πρόσωπα εκείνα που φέρεται ότι ξεπέρασαν κάθε όριο στο συλλαλητήριο.

Προκάλεσαν και εξύβρισαν διαδηλωτές. Χθες αποφασίστηκε να γίνει εσωτερικός έλεγχος στην ΕΛ.ΑΣ. (ανεξάρτητα από τη Δικαιοσύνη) για να διαπιστωθεί τελικά τι συνέβη. Η εφημερίδα μας αισθάνεται δικαιωμένη, γιατί πραγματικός ρόλος του Τύπου είναι να αποτελεί θεματοφύλακα της δημοκρατίας. Αν και καλό θα ήταν να μη χρειαζόταν η παρέμβαση των δημοσιογράφων και άπαντες να έκαναν αυτομάτως το καθήκον τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα