«Υποπτα» μέλη σε επιτροπή για το Μακεδονικό

«Υποπτα» μέλη σε επιτροπή για το Μακεδονικό10.10.2018Πρόσωπα

Το λιγότερο υπερασπιστές της Συμφωνίας των Πρεσπών, με κάποιους να έχουν ωστόσο εκφράσει ακραίες θέσεις για το Σκοπιανό...

...πριμοδοτώντας την παράδοση της «Μακεδονίας» και κάποιους άλλους συγκεκαλυμμένα να στηρίζουν την ίδια άποψη «επιχειρηματολογώντας» ότι θα γλιτώσει η Ελλάδα από τον αλυτρωτισμό που καλλιεργεί η Τουρκία στα Βαλκάνια, είναι τα μέλη της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής

Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Τη σύνθεση της επιτροπής, που θα ασχοληθεί με ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, διαβίβασε με έγγραφο στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Συγκεκριμένα θα συμμετέχουν στην Επιτροπή οι Μάρκος Μπόλαρης, υφυπουργός Εξωτερικών, ως πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Επιτροπής, Σπυρίδων Σφέτας, καθηγητής τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Ζάικος, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιάκωβος Μιχαηλίδης, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευθύμιος Χαρλαύτης, σύμβουλος Πρεσβείας Α΄, και Αθανάσιος Λούπας, υποψήφιος διδάκτορας Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με τον Κοτζιά

Η επιτροπή ήταν σαν έτοιμη από καιρό πάντως, αφού ο Νίκος Κοτζιάς είχε συνεργαστεί με τα περισσότερα μέλη της είτε πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών είτε αμέσως μετά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας οργανώθηκε επιστημονική ημερίδα στο υπουργείο Εξωτερικών και αναλύθηκαν οι νομικές πτυχές της, με ορισμένα μέλη της να τοποθετούνται στη γραμμή του κ. Κοτζιά περί συμφωνίας που διασφαλίζει τις εθνικές θέσεις.

Μεταξύ των μελών της επιτροπής είναι και η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, η οποία έχει σπουδάσει σλαβολογία στη Χαϊδελβέργη και πριν από μερικά χρόνια τοποθετήθηκε σε θέση αναπληρώτριας καθηγήτριας Σλαβικής και Παλαιοσλαβικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τον τότε υφυπουργό Παιδείας Γιάννη Πανάρετο να ακυρώνει την εκλογή της με την αιτιολογία της έλλειψης «τυπικών προσόντων». Την υπερασπίστηκαν οι Γερμανοί καθηγητές της... Επίσης η κυρία Ιωαννίδου είχε καταγγελθεί από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκο Βελόπουλο παλαιότερα, με ερώτηση στη Βουλή, ότι ασχολείται με την προβολή της «μακεδονικής γλωσσικής μειονότητος», ενώ η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη την είχε καταγγείλει ότι είναι «βαλτή» των ΗΠΑ για να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως Μακεδονία.

Keywords
Τυχαία Θέματα