Στο σφυρί ηλεκτρονικά 18.000 ακίνητα

Στο σφυρί ηλεκτρονικά 18.000 ακίνητα27.11.2017Άρθρα

Αρχίζουν Τετάρτη, εάν (σήμερα) λήξειη αποχή των συμβολαιογράφων

Περισσότερα από 18.000 ακίνητα εκτιμάται ότι θα βγουν στο σφυρί έως το τέλος του 2018. Ο ασκός του Αιόλου αναμένεται να ανοίξει μεθαύριο Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, οπότε έχουν προγραμματιστεί οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Μοναδική περίπτωση να μην αρχίσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί είναι να συνεχίσουν την αποχή τους οι συμβολαιογράφοι. Ολα θα κριθούν στη σημερινή γενική συνέλευσή τους, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποφασίσουν αν θα αναστείλουν την αποχή τους.

Ανεξάρτητα

πάντως αν οι διαδικασίες εκκινήσουν άμεσα ή σε έναν μήνα, το σίγουρο είναι ότι οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά για τη διενέργεια χιλιάδων πλειστηριασμών και έτσι θα περάσουμε από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» στους πλειστηριασμούς ακινήτων με το πάτημα ενός κουμπιού.

Οι θεσμοί έχουν ζητήσει να γίνονται 600-700 πλειστηριασμοί τους πρώτους μήνες, με σταδιακή αύξηση μετά το δεύτερο εξάμηνο, ώστε ο συνολικός αριθμός να φτάσει τους 18.000. Μάλιστα, το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει αναδειχτεί σε κεντρικό ζήτημα της τρίτης αξιολόγησης, με τους θεσμούς να έχουν ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση νέας εμπλοκής, τότε αυτόματα η διαδικασία της αξιολόγησης θα τεθεί σε καθεστώς αναστολής.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το μέσο τίμημα ανά ακίνητο που θα βγει στο σφυρί τον επόμενο χρόνο θα κινηθεί στα επίπεδα των 150.000 ευρώ, αποφέροντας συνολικά έσοδα της τάξεως των 1,5 δισ. ευρώ.

Στο στόχαστρο των πιστωτικών ιδρυμάτων θα βρεθεί και η πρώτη κατοικία, για όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στον νόμο Κατσέλη και δεν είναι συνεργάσιμοι για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για το δάνειό τους.

Ο νόμος προβλέπει ότι το ηλεκτρονικό σύστημα θα λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα, ωστόσο σε πρώτη φάση οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται μόνο κάθε Τετάρτη. Με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών όλες οι αιτήσεις, προσφορές, εγγυητικές επιστολές κ.λπ. θα υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο και η σχετική διαδικασία πλειοδοσίας θα διεξάγεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία κανενός από τους σχετικούς παράγοντες (επισπεύδοντες, οφειλέτες, πλειοδότες κ.λπ.).

Keywords
Τυχαία Θέματα