Το «στοιχειωμένο» (και αμαρτωλό) κτίριο του Κεράνη

Το «στοιχειωμένο» (και αμαρτωλό) κτίριο του Κεράνη26.11.2017Άρθρα

Το κράτος έδωσε 70.000.000 € για αγορά και ανακαίνιση, το πούλησε (μέσω ΤΑΙΠΕΔ) και το ξαναπήρε αντί μηνιαίου ενοικίου 221.000 € για να στεγάσει υπουργεία που δεν... θέλουν να ακούσουν για μετακόμιση

Από τον
Κώστα Παπαχλιμίντζο


Tον Μάιο του 2016 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανακοίνωνε πανηγυρικά τη μετεγκατάσταση υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στο κτίριο της πρώην καπνοβιομηχανίας Κεράνη, στα όρια μεταξύ Ρέντη και Πειραιά

(Θηβών 196-198). Με το νέο έτος το «παραμύθι» άλλαξε.

Τον περασμένο Μάιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έλεγε στη Βουλή ότι στο πρώην κτίριο του Κεράνη θα μεταφερθούν «έως τα Χριστούγεννα» η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, καθώς και το πρώτο Γραφείο Ενημέρωσης Δανειοληπτών.

Ούτε αυτό έγινε. Οπως δεν είχε γίνει ούτε το 1998 (τότε αγοράστηκε το κτίριο από το κράτος, αντί 35.000.000 ευρώ) η μεταφορά του ΥΠΕΧΩΔΕ, που είχε εξαγγελθεί από τον Κώστα Λαλιώτη, ούτε το 2004 αυτή των υπουργείων Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης ούτε το 2013 αυτή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ούτε στο ενδιάμεσο αυτή των δικαστηρίων Πειραιά. Σε όλες τις περιπτώσεις αντιδρούσε το εκάστοτε συνδικαλιστικό όργανο των υπαλλήλων, που διαμαρτυρόταν για διάφορα ζητήματα, από την έλλειψη συγκοινωνίας μέχρι την ύπαρξη στατικών προβλημάτων στο κτίριο.



«Δεν υπάρχει κανένα συγκοινωνιακό μέσο που να εξυπηρετεί, οι δε θέσεις στάθμευσης στο κτίριο είναι περίπου 500 και οι υπάλληλοι που θα μεταφερθούν 2.300. Πώς θα πηγαίνουμε στη δουλειά μας και πώς θα εξυπηρετούνται οι πολίτες;» έλεγαν το 2011 οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών, όταν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σχεδίαζε κι εκείνη τη μεταστέγαση υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ στο πρώην κτίριο Κεράνη. Και έτσι αυτό παραμένει κενό και το Δημόσιο πληρώνει ενοίκιο 221.000 ευρώ τον μήνα!
Το επίμαχο ακίνητο εκτείνεται σε 42.300 τ.μ., σε υπόγειο, ισόγειο και έξι ορόφους, σε οικόπεδο επιφανείας 15,7 στρεμμάτων. Ανήκε στην Κεράνης Α.Ε., στην οποία περιήλθε ύστερα από διαδοχικές αγορές συνολικά επτά όμορων ακινήτων κατά την περίοδο 1966-1970.
Από το 1973 έως το 1995 χρησιμοποιήθηκε ως χώρος καπναποθήκης και επεξεργασίας καπνών, και το 1998 αγοράστηκε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, χωρίς έκτοτε να χρησιμοποιηθεί ποτέ, αν και ανακαινίστηκε πλήρως και είναι πλέον βιοκλιματικό.

Και γυμναστήριο

Εκτιμάται ότι η ανακαίνισή του κόστισε περίπου όσο και η αγορά του, δηλαδή άλλα 35.000.000 ευρώ! Περιλαμβάνει μάλιστα μετά την ανακαίνιση βρεφονηπιακό σταθμό, εστιατόριο, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη και αίθουσα εκδηλώσεων.
Το φθινόπωρο του 2011 πέρασε στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του νεοσύστατου τότε ΤΑΙΠΕΔ. Το 2014 το «στοιχειωμένο» κτίριο πωλήθηκε και ξανανοικιάστηκε από το Δημόσιο στην Εθνική Πανγαία, στο πλαίσιο διαγωνισμού πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων (sale and lease back) που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ. Από τότε το κράτος καταβάλλει μηνιαίως και έως το 2034 (όταν το Δημόσιο μπορεί να ξαναπάρει την κυριότητά του) ενοίκιο ύψους 221.000 ευρώ, ενώ άλλα τόσα και περισσότερα πληρώνει για το ενοίκιο των χώρων που θα μπορούσε κάλλιστα να στεγάζει υπηρεσίες του, οι οποίες θα μεταφέρονταν εκεί. Σε αυτή την εξωφρενική δαπάνη πρέπει να προστεθεί το κόστος των παγίων των Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και της δαπάνης ασφάλισης του κτιρίου.

Το τελευταίο φιάσκο με την εγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Το καλοκαίρι η κυβέρνηση είχε μια άλλη ιδέα: να διεκδικήσει τη μεταστέγαση στον πρώην Κεράνη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που λόγω Brexit θα έφευγε από την Αγγλία.
«Γιατί να μη θέλουν οι 900 εργαζόμενοι του οργανισμού να πάνε από το Λονδίνο στου Ρέντη;» σκέφτηκαν μάλλον ο Γιώργος Κατρούγκαλος και η Ρένα Δούρου, και έβαλαν μπροστά από κοινού το εγχείρημα διεκδίκησης της έδρας. Στις 30 Ιουλίου, μάλιστα, η περιφερειάρχης Αττικής τόνιζε πως, εάν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αποφασιστεί να φιλοξενηθεί στην Αθήνα, θα αποτελέσει άλλη μία ένδειξη ότι προχωρά η παραγωγική ανασυγκρότηση και ότι η οικονομία μας έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.

Νωρίτερα, ενημερώνοντας τη Βουλή για τις συζητήσεις γύρω από το Brexit, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος τόνιζε πως για την κυβέρνηση ένα κεντρικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης είναι η διεκδίκηση έδρας για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Συνολικά 19 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέβαλαν πρόταση για τη μεταστέγαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
Επελέγη το Αμστερνταμ, που είχε τον πιο άρτιο φάκελο, έκανε το πιο αποτελεσματικό «λόμπινγκ», ενώ είχε και τύχη: ισοψήφισε με το Μιλάνο και η νικήτρια πόλη βγήκε με κλήρο! Η Γαλλία, που είχε επίσης ισχυρή υποψηφιότητα και καλούς «λομπίστες», έριξε το βάρος της στη διεκδίκηση της έδρας της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών στο Παρίσι και την κέρδισε.

Πέρα από τα αρκετά κενά και τις ασάφειες που είχε ο ελληνικός φάκελος (όπως επισημαίνει η Κομισιόν στην αξιολόγησή της), τα υπόλοιπα 26 κράτη-μέλη που ψήφισαν για την πόλη που θα επιλεγεί μάλλον δεν πείστηκαν ότι ο Ρέντης είναι «ταχύτατα αναπτυσσόμενη περιοχή, με μεγάλη προοπτική» ούτε ότι υπάρχει «πληθώρα ευκαιριών για εργασία στην Αθήνα» (σ.σ.: για τους/τις συζύγους των 900 εργαζομένων), όπως έγραφε ο φάκελος της ελληνικής πρότασης. Ούτε μάλλον ο οργανισμός ήθελε να στεγαστεί στον χώρο που απορρίπτουν οι Ελληνες δημόσιοι υπάλληλοι σταθερά εδώ και σχεδόν 20 χρόνια...

Keywords
Τυχαία Θέματα