Εξι βήματα για το κοινωνικό μέρισμα

Εξι βήματα για το κοινωνικό μέρισμα27.11.2017Οικονομία

Πώς πρέπει να συμπληρωθούν οι αιτήσεις στην πλατφόρμα, που άνοιξε χθες και θα παραμείνει ενεργή έως τις 12 Δεκεμβρίου

Ανοιξε χθες και θα παραμείνει ανοιχτή έως τα μεσάνυχτα της 12ης Δεκεμβρίου η φόρμα για τη συμπλήρωση και την υποβολή των αιτήσεων είσπραξης για το κοινωνικό μέρισμα, που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr/.

Οσοι επιθυμούν να

υποβάλουν αιτήσεις πρέπει να ακολουθήσουν μια διαδικασία που περιλαμβάνει τα παρακάτω έξι βήματα:

Βήμα 1

Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί:

• Να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να εισαγάγετε ένα e-mail και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου, που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.
• Να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή των στοιχείων που αφορούν εσάς, την/τον σύζυγό σας ή/και τα προστατευόμενα τέκνα σας.
Αν το σύστημα δεν πιστοποιεί τον συνδυασμό ΑΦΜ και ΑΜΚΑ που έχετε εισάγγει, θα εμφανιστεί αντίστοιχο μήνυμα. Στην περίπτωση αυτή:
• Θα πρέπει να πάτε σε ΚΕΠ και να ζητήσετε να ενημερώσετε την εγγραφή του ΑΜΚΑ σας ως προς το πεδίο του ΑΦΜ. Για τον σκοπό αυτόν θα χρειαστείτε ένα έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά σας (ΑΔΤ, διαβατήριο κ.λπ.) και ένα έγγραφο που θα αναγράφει τον ΑΦΜ μαζί με τα προσωπικά στοιχεία σας (π.χ. εκκαθαριστικό Εφορίας).
• Μόλις γίνει η διόρθωση, μπορείτε να ξεκινήσετε εκ νέου τη διαδικασία (βήμα 1), προκειμένου να διαπιστώσετε αν είστε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος.

Βήμα 2
Αφού συναινέσετε στην επεξεργασία προσωπικών και λοιπών στοιχείων, θα εμφανιστεί μια φόρμα που αναφέρει:
• τα προσωπικά στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο κ.λπ.),
• οικονομικά στοιχεία (φορολογητέο και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα), περιουσιακά στοιχεία (αξία ακίνητης περιουσίας, τόκους καταθέσεων),
• μια ένδειξη για το αν πληρούται το κριτήριο της μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία,
• μια ένδειξη για το αν ικανοποιείται το κριτήριο ύπαρξης έστω και ενός μήνα ασφάλισης φορέα κύριας ασφάλισης και, τέλος,
• μια λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού σας.
Αν κάποια από τα προσωπικά στοιχεία σας εμφανίζονται λανθασμένα στο σύστημα, θα πρέπει να μεταβείτε σε ΚΕΠ και να διορθώσετε το στοιχείο που εμφανίζεται εσφαλμένα, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο έγγραφο το οποίο μπορεί να αποδείξει την αλλαγή που θέλετε να κάνετε.
Αν το σύστημα δεν έχει σωστή ένδειξη για το κριτήριο ύπαρξης έστω ενός μήνα ασφάλισης σε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, θα πρέπει να μεταβείτε σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ και να ζητήσετε να διορθωθούν τα στοιχεία σας, προσκομίζοντας κάθε αναγκαίο έγγραφο.
Αλλαγές σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία ή τη διασταύρωση της επί πενταετία μόνιμης κατοικίας στη χώρα δεν είναι δυνατές, καθώς προκύπτουν από παρελθούσες φορολογικές σας δηλώσεις.

Βήμα 3
Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού IBAN, στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος.
Θα πρέπει να δηλώσετε έγκυρο και ενεργό IBAN, στο οποίο είστε υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή, ακόμα και αν πληρούνται τα κριτήρια.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι
θα διερευνηθεί σε μεταγενέστερο έλεγχο η συσχέτιση των αριθμών λογαριασμών IBAN με τους ΑΦΜ των δικαιούχων, όπως και τυχόν εμφάνιση του ίδιου IBAN σε περισσότερους του ενός δικαιούχους.

Βήμα 4
Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας περιλαμβάνει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους στο TAXISnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους
Η θετική συγκατάθεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων εντός της προθεσμίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση ολοκλήρωσης της αίτησης.
Προσοχή: Αν διαπιστώσετε ότι άγνωστο σε εσάς άτομο απεικονίζεται ως φιλοξενούμενός σας, μπορείτε να το εξαιρέσετε χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη επιλογή που είναι διαθέσιμη δίπλα στο όνομά του. Η επιλογή αυτή συνιστά καταγγελία προς την οικεία ΔΟΥ σε βάρος του εμφανιζόμενου ως φιλοξενουμένου περί ψευδούς υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Αν έχετε αποκτήσει τέκνο μετά την 1η/1/2017, μπορείτε να το δηλώσετε εισάγοντας τον ΑΜΚΑ. Καμία άλλη αλλαγή στη σύνθεση του νοικοκυριού δεν είναι δυνατή.

Βήμα 5
Εφόσον όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού σας έχουν συναινέσει, εμφανίζεται η ένδειξη που αναφέρει αν πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης. Σε θετική περίπτωση, ενημερώνεστε αμέσως για το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό σας. Διαφορετικά, εμφανίζονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους δεν είστε δικαιούχος του μερίσματος.
Εάν δεν εμφανιστεί αυτή η πληροφορία, κάποιο από τα μέλη του νοικοκυριού δεν έχει δώσει ακόμα τη συναίνεσή του ή έχει αρνηθεί να τη δώσει.

Βήμα 6
Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, θα πρέπει να κάνετε την επιλογή «Αποδέχομαι το κοινωνικό μέρισμα», ώστε να καταστείτε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος.

Εάν είστε άνω των 70 και λαμβάνετε σύνταξη ή το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, δεν είναι απαραίτητη η υποβολή αίτησης. Εφόσον πληροίτε τα κριτήρια, το κοινωνικό μέρισμα θα σας καταβληθεί αυτόματα στον λογαριασμό στον οποίο λαμβάνετε τη σύνταξη ή στο επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Αυτό αφορά, όμως, μόνο όσα νοικοκυριά αποτελούνται από μόνο ένα άτομο ή από ένα ζευγάρι, και δεν ισχύει όταν υπάρχουν κι άλλα μέλη στο νοικοκυριό.

Keywords
Τυχαία Θέματα