Στο σφυρί χειρόγραφο του Καβάφη

Στο σφυρί χειρόγραφο του Καβάφη30.10.2019Τέχνες

Ποίημα με αφιέρωση του Αλεξανδρινού λογίου, μαζί με σπάνια βιβλία και έργα δημοπρατείται από τον οίκο «Βέργος»

Σπάνια έργα του ποιητή Κ.Π. Καβάφη, του φιλέλληνα Louis Dupre και του διανοητή Χριστόδουλου Παμπλέκη θα δημοπρατηθούν στη διήμερη δημοπρασία που διοργανώνει ο οίκος δημοπρασιών «Βέργος» στο ξενοδοχείο «Athens Plaza» (Σύνταγμα), εγκαινιάζοντας τη χειμερινή περίοδο. 

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου (6 μ.μ.) θα δημοπρατηθούν βιβλία, χειρόγραφα, έγγραφα

και χαρακτικά, ενώ το εικαστικό μέρος, το οποίο μέχρι πρότινος συμπεριλαμβανόταν στη δημοπρασία βιβλίων, θα δημοπρατηθεί αυτόνομα την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου (7 μ.μ.), προσφέροντας στο ενδιαφερόμενο κοινό τη δυνατότητα απόκτησης πρωτότυπων έργων νεοελληνικής ζωγραφικής σε προσιτές τιμές.

Από τα είδη της πρώτης ημέρας ξεχωρίζουν το ιδιαιτέρως σπάνιο έργο «Album Grec» του Γάλλου ζωγράφου, φιλέλληνα και αρχαιολάτρη Louis Dupre, το οποίο εκδόθηκε στο Παρίσι μετά τον θάνατό του (περίπου 1837) και περιλαμβάνει 12 λιθογραφίες μη επιχρωματισμένες, όπως και ένα αντίτυπο του «Περί φιλοσόφου, φιλοσοφίας, φυσικών, μεταφυσικών, πνευματικών και θείων» του λογίου και πρωτοπόρου διανοητή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού Χριστόδουλου Παμπλέκη (Βιένη, 1786).

Στη δημοπρατούμενη συλλογή περιλαμβάνεται επίσης αυτόγραφο του ποιήματος «Μακρυά» του Κ.Π. Καβάφη, αντίτυπο της έκδοσης «Ποιήματα 1916-(1926): Αλεξάνδρεια (1926-1929)» του Αλεξανδρινού ποιητή με ιδιόχειρη αφιέρωση «Εις τον φίλον μου Γρηγόρη Σαρρή / Κ.Π. Καβάφης», καθώς και το προσωπικό ημερολόγιο του ταξιδιού του πρίγκιπα Νικολάου στη Ρωσία, ο οποίος την επισκέφτηκε ως απεσταλμένος του αδελφού του Κωνσταντίνου προκειμένου να ζητήσει την υποστήριξη του τσάρου (Ιούλιος - Αύγουστος 1916).

Ζωγραφική

Από την πλούσια συλλογή των έργων ζωγραφικής της δεύτερης ημέρας το ενδιαφέρον των συλλεκτών αναμένεται να προσελκύσουν, μεταξύ άλλων, η σύνθεση «Ρεμβασμός στο χάρτη» του Σπύρου Βασιλείου, το έργο «Πεπόνια» του Γιάννη Κόττη και το έργο «Κορίτσι» της Lila de Nobili.

Η εξέταση των λαχνών γίνεται έως τις 5 Νοεμβρίου στον χώρο του «Βέργου» (Νεοφ. Δούκα), Δευτέρα έως Παρασκευή (10 π.μ.-4 μ.μ.) και Σάββατο (10 π.μ.-3 μ.μ.). Γραπτές προσφορές στο τηλέφωνο 210-3614897 και στο φαξ 210-3620382). Ο κατάλογος με τις περιγραφές των ειδών της επικείμενης δημοπρασίας βρίσκεται διαθέσιμος στην ιστοσελίδα www.vergosauctions.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα