Πώς ήρθε το τέλος του Αλ Μπαγκντάντι

Πώς ήρθε το τέλος του Αλ Μπαγκντάντι30.10.2019Πρόσωπα

Ο ρόλος των Κούρδων, ο πληροφοριοδότης-κλειδί που έκλεψε εσώρουχο και η ρίψη της σορού στη θάλασσα, όπως είχε γίνει και με τον Μπιν Λάντεν

Από την
Έλενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Κάθε μέρα που περνά ολοένα περισσότερες νέες πληροφορίες, που αφορούν την αμερικανική επιδρομή στην Ιντλίμπ και τον θάνατο του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Μεταξύ άλλων, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε χθες ότι η σορός του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι

ερρίφθη στη θάλασσα, όπως ακριβώς είχε γίνει το 2011 με τη σορό του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν. Οπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου, οι φωτογραφίες από την ταφή δεν θα δημοσιευτούν, καθώς έχουν χαρακτηριστεί απόρρητες.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι οι Κούρδοι πολιτοφύλακες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση εντοπισμού και εξουδετέρωσης του Αλ Μπαγκντάντι. Σύμφωνα με το στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε «στενή επαφή» με τον επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, τον στρατηγό Μαζλούμ Αμπντί, «για όλες τις παραμέτρους της επιχείρησης».

Τις αμερικανικές δηλώσεις επιβεβαιώνουν και οι αποκαλύψεις που έκανε ο εκπρόσωπος των Κούρδων Μουσταφά Μπάλι, σύμφωνα με τον οποίο οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις κατάφεραν να τοποθετήσουν έναν πληροφοριοδότη στο κρησφύγετο όπου κρύβονταν ο Αλ Μπαγκντάντι και οι τρομοκράτες του ISIS. Ο πληροφοριοδότης ενημέρωσε για την ακριβή τοποθεσία και κατάφερε να κλέψει ένα εσώρουχο (!) και δείγμα αίματος του ηγέτη του Ι.Κ., το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την ταυτοποίηση του DNA του.

Διάψευση

Στο μεταξύ, ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μαρκ Μίλι, διέψευσε τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος στο διάγγελμά του υποστήριξε ότι ο Αλ Μπαγκντάντι «έκλαιγε και φώναζε» τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Ο στρατηγός Μίλι δήλωσε χαρακτηριστικά ότι από τις πληροφορίες του δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Μαρκ Εσπερ, ο οποίος τόνισε ότι δεν γνωρίζει την πηγή πληροφόρησης του Αμερικανού προέδρου για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο στρατηγός Μίλι δήλωσε επίσης ότι τις ερχόμενες ημέρες θα δοθούν στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο από την επιχείρηση.

Την ίδια ώρα στην Τουρκία οι Αρχές προχώρησαν σε 43 συλλήψεις υπόπτων για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Τρεις από αυτούς -σύμφωνα με την αστυνομία- σχεδίαζαν επιθέσεις στοχοθετώντας τις χθεσινές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της Τουρκίας, σε αντίποινα για τον θάνατο του Αλ Μπαγκντάντι. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι μονάδες της αντιτρομοκρατικής διαπίστωσαν ότι οι ύποπτοι βρίσκονταν σε επαφή με ανθρώπους οι οποίοι θα τους παρείχαν υλικοτεχνική υποδομή για την επίθεση.

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας, όλοι οι ύποπτοι συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη και την επαρχία της Προύσας στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, κατά τη διάρκεια τριών διαφορετικών επιχειρήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα