Καιρός: Πού θα χτυπήσουν υδροσίφωνες αύριο 31/10

Καιρός: Πού θα χτυπήσουν υδροσίφωνες αύριο 31/10. Δείτε το νέο έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ και πού υπάρχει περίπτωση να σαρώσουν υδροσίφωνες.

Αλλάζει ριζικά ο καιρός από αύριο 31/10, καθώς θα παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση θα έως και το Σάββατο, με κυριότερα χαρακτηριστικά τις βροχές, τις τοπικές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις, καθώς και

την πτώση της θερμοκρασίας σύμφωνα με το νέο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ.

Μάλιστα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθνών οι Α. Καραγιαννίδης, Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος τονίζουν ότι: «Έως το βράδυ της Τετάρτης 30/10 αναμένονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά Ελλάδα. Στη συνέχεια και έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 31/10 τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία.

Από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 31/10 έως και το απόγευμα της ίδιας ημέρας βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο σύνολο σχεδόν της χώρας με εξαίρεση το Αιγαίο, ενώ στη συνέχεια και έως το μεσημέρι της Παρασκευής τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, το Αιγαίο και την Κρήτη. Από το μεσημέρι της Παρασκευής έως και το πρωί του Σαββάτου 2/11 τα φαινόμενα θα επεκταθούν εκ νέου στο σύνολο της χώρας, όμως θα είναι ασθενέστερα, με εξαίρεση το Ιόνιο και την Ανατολική Θεσσαλία όπου θα διατηρήσουν την ισχύ τους».

Χαλαζοπτώσεις αναμένονται από το μεσημέρι της Πέμπτης 31/10 έως και τα πρώτες ώρες της Παρασκευής  κατά κύριο λόγο στο Ιόνιο, τη Δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη καθώς και το μεσημέρι και απόγευμα της Παρασκευής στο Ιόνιο και τη Δυτική Πελοπόννησο.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους μόνο σε πολύ μεγάλα υψόμετρα των ορεινών όγκων της χώρας. Πιθανότητα εμφάνισης υδροσιφώνων υπάρχει από το απόγευμα της Πέμπτης 31/10 έως το πρωί της Παρασκευής στο Νότιο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κυρίως στα ηπειρωτικά.

Τέλος, οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις έως 6 μποφόρ την Τετάρτη 30/10 και έως 7 μποφόρ .

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, που εκδόθηκε σήμερα Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα Τετάρτη και από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που πιθανώς θα συνοδεύονται πρόσκαιρα, από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

Τις βραδινές ώρες της Τετάρτης και την Πέμπτη (31-10-2019)

Α) Τα νησιά του Ιονίου, η Δυτική Στερεά, η Δυτική Πελοπόννησος και πιθανώς η Ήπειρος. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νοτιοδυτικά και τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

Β) Η Κεντρική Μακεδονία από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι αργά το απόγευμα.

Γ) Η Θεσσαλία από τις προμεσημβρινές ώρες της Πέμπτης, οι Σποράδες και σταδιακά η Ανατολική Στερεά και η Εύβοια.

Την Παρασκευή

Τις πρωινές ώρες η Εύβοια και μέχρι το μεσημέρι πιθανώς οι Βόρειες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Τι είναι οι υδροσίφωνες

Οι υδροσίφωνες είναι ένα φυσικό φαινόμενο που αφήνει πίσω του τρομερές ζημιές και το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στο αλμυρό νερό αφού πολλοί έχουν δημιουργηθεί σε λίμνες και ποτάμια συμπεριλαμβανομένων των Μεγάλων Λιμνών και του Ποταμού St. Lawrence River. Π

Ως υδροσίφωνας ορίζεται η στροβιλιζόμενη δίνη αέρα που έχει επαφή με το έδαφος και η οποία «κρέμεται» κάτω από νέφη καταιγίδας προκαλώντας υλικές ζημιές και απειλώντας αρκετές φορές ανθρώπινες ζωές στο πέρασμα της. Αυτή η στροβιλιζόμενη αέρα δίνη όταν συμβεί στην ξηρά αποκαλείται ανεμοστρόβιλος (στα αγγλικά ο όρος συναντάται ως Tornado).

Ο πρώτος που ασχολήθηκε με την έρευνα των σιφώνων στην Ευρώπη ήταν ο πατέρας της τεκτονικής των πλακών Alfred Wegener. Οι υδροσίφωνες είναι ασθενέστεροι από τους σίφωνες ξηράς ενώ και η ταχύτητα μετακίνησής τους από το ένα σημείο στο άλλο είναι πολύ πιο αργή.  

Keywords
Τυχαία Θέματα