Άγριοι καβγάδες στην προανακριτική: Διάλογοι-φωτιά και απειλές

Άγριοι καβγάδες στην προανακριτική: Διάλογοι-φωτιά και απειλές30.10.2019Άρθρα

Επικοινωνιακά παιχνίδια από κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Φωτιές άναψε ο αποκλεισμός Πολάκη και Τζανακόπουλου από την επιτροπή

Σε κακόγουστο σόου, που θέλει τη μία πλευρά να δοκιμάζει τα όρια και τις αντοχές της άλλης, με κινήσεις που υπερβαίνουν τα όρια του κοινοβουλευτικού ακτιβισμού προς χάριν εντυπώσεων, εξελίσσεται η προανακριτική επιτροπή της Βουλής κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση Novartis.

Φθηνοί

τακτικισμοί, επικοινωνιακά παιχνίδια και τεχνητή ένταση συνθέτουν το σκηνικό των πρώτων συνεδριάσεων της επιτροπής, κινήσεις που φανερώνουν ότι δεν υπάρχει πραγματική διάθεση για διαλεύκανση της πολύκροτης υπόθεσης.

Στη χθεσινοβραδινή εκρηκτική συνεδρίαση Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. συνασπίστηκαν ώστε να «αποβάλουν» τους Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο από την επιτροπή, ώστε να μπορούν να καταθέσουν ως μάρτυρες, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να είναι ταυτόχρονα και εξεταστές και εξεταζόμενοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ψηφοφορίας, μη αναγνωρίζοντας το νόμιμο της διαδικασίας, το ΚΚΕ καταψήφισε και η Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών».

Ο Παύλος Πολάκης, εξερχόμενος της αιθούσης 223 του δευτέρου ορόφου του Μεγάρου της Βουλής, όπου διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών οι συνεδριάσεις, κατήγγειλε επίδειξη πολιτικού τσαμπουκά και νομικούς ακροβατισμούς, και ξεκαθάρισε ότι και εκείνος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θα προσέλθουν κανονικά στην επόμενη συνεδρίαση.

Ο ίδιος ο αψύς Σφακιανός, ερωτηθείς από δημοσιογράφο τι θα γίνει αν την Πέμπτη βρουν κλειστές τις πόρτες της επιτροπής, δήλωσε με το γνωστό ύφος του «εμείς θα έρθουμε πριν τις κλείσουν», επιμένοντας ότι κανείς δεν μπορεί να τους απαγορεύσει την είσοδο.

«Πώς δεν θα μας επιτρέψουν να μπούμε, τι θα κάνουν, θα φέρουν τη φρουρά και δεν θα μας επιτρέψουν;» αναρωτήθηκε, δηλώνοντας ότι δεν αποχωρούν και ότι δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ. να αποφασίσουν να τους διώξουν.

Από την πλευρά της, πάντως, η Ν.Δ. -και συγκεκριμένα ο κατά τα άλλα χαμηλών τόνων πρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Μπούγας- απείλησε ότι, αν χρειαστεί, θα γίνει επίκληση του άρθρου 160Α του Ποινικού Κώδικα για διατάραξη συνεδριάσεων επιτροπής Βουλής, που προβλέπει φυλάκιση έως και τρία έτη ή, στην καλύτερη περίπτωση, χρηματική ποινή!

Όπως είναι προφανές, η αναφορά αυτή προκάλεσε την οξεία αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει τους δύο βουλευτές.

Γνωμοδότηση

Η «γαλάζια» παράταξη, μάλιστα, επιχειρώντας να αιτιολογήσει την επιμονή εξαίρεσης των δύο ανδρών, επικαλέστηκε γνωμοδότηση την οποία είχε εκδώσει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής τον Φεβρουάριο του 2010 για το Βατοπαίδι.

Η επίμαχη γνωμοδότηση αναφέρει ότι πρέπει να εξαιρεθούν από μέλη της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπαίδι πρόσωπα που εξετάστηκαν ως μάρτυρες σε προηγούμενη διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά και υπουργοί των οποίων οι πράξεις ή οι παραλείψεις εντάσσονταν στο αντικείμενο διερεύνησης της επιτροπής.

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε κατηγορηματικά όλα τα νομικά και κοινοβουλευτικά επιχειρήματα της Ν.Δ., βάζοντας μάλιστα τον πρωθυπουργό στο κάδρο, «φωτογραφίζοντάς» τον ως τον ενορχηστρωτή της εξαίρεσης των δύο, αν και, ως γνωστόν, ο ίδιος προσπαθεί, σε επικοινωνιακό τουλάχιστον επίπεδο, να κρατήσει αποστάσεις.

Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη κατήγγειλε πολιτική μεθόδευση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου, όπως είπε, «να φιμώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis και να εκφοβίσει τους μάρτυρες και τους εισαγγελικούς λειτουργούς που συνεχίζουν να το διερευνούν».

Η ίδια προανήγγειλε, μάλιστα, πρωτοβουλίες ώστε να αποδειχθεί ότι η απόφαση που ελήφθη είναι άκυρη, δίχως ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «ούτε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να φιμωθούν ούτε η αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis να συσκοτιστεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα