Στήριξη της οικονομίας υπόσχονται οι τραπεζίτες

Στήριξη της οικονομίας υπόσχονται οι τραπεζίτες03.09.2018Οικονομία

Οσο μειώνονται τα «κόκκινα» δάνεια τόσο θα πέφτει χρήμα στην αγορά, λένε οι επικεφαλής των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων

Υποσχέσεις για στήριξη της πραγματικής οικονομίας όσο μειώνεται το στοκ των «κόκκινων» δανείων έδωσαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του

2018. Παράλληλα, υπογράμμισαν την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

«Τους τελευταίους 15 μήνες το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί, οδηγώντας σε αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας και ενεργοποιώντας τις προοπτικές του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου και πρόσθεσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς αύξησε την παραγωγή νέων δανείων στα 3,1 δισ. φέτος, από 2,7 δισ. ευρώ πέρυσι.



Επιπροσθέτως, «τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου αποδεικνύουν την προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα θέματα των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού».
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς επισήμανε: «Τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου 2018 της ΕΤΕ καταδεικνύουν τη συνεχή βελτίωση του ισολογισμού και σηματοδοτούν την αντιστροφή των τάσεων στα αποτελέσματα του ομίλου».

Υπέρβαση

Τόνισε ακόμα ότι η τράπεζα υπερέβη τον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το δεύτερο τρίμηνο κατά περίπου 1,3 δισ. ευρώ και έτσι ήδη επιτυγχάνει τον στόχο που έχει θέσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών της ευρωζώνης (SSM) για το τρέχον έτος.

Τον ετήσιο στόχο της για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων πέτυχε και η Eurobank, όπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας, που σημείωσε επίσης: «Εχοντας επωμιστεί την επώδυνη δημοσιονομική προσαρμογή, η Ελλάδα οδεύει τώρα προς το να ανακτήσει την αξιοπιστία της, αλλά και την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές σε ένα ομιχλώδες διεθνές περιβάλλον... Για να επιτευχθούν οι απαραίτητοι ρυθμοί ανάπτυξης, απαιτούνται μαζικές επενδύσεις για πολλά χρόνια».

Επιτακτική ανάγκη χαρακτήρισε τη συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης, που τόνισε ότι η Alpha Bank παρέμεινε πρώτη σε κεφαλαιακή επάρκεια μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και βελτίωσε περαιτέρω τη ρευστότητά της. Πρόσθεσε επίσης:
«Παρά την άρση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων για αναχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), διατηρήθηκε αμετάβλητη η γραμμή χρηματοδοτήσεως της τραπέζης από την ΕΚΤ, ύψους 3,1 δισ. ευρώ».

Keywords
Τυχαία Θέματα