Στην Αθήνα ο επαναστάτης με το βιολί

Στην Αθήνα ο επαναστάτης με το βιολί12.07.2018Πρόσωπα

Ο Νάιτζελ Κένεντι έρχεται στο Ηρώδειο για να «παντρέψει» την κλασική μουσική του Μπαχ με την τζαζ του Γκέρσουιν

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Στα 62 χρόνια του παραμένει ένας επαναστάτης μουσικός με «εφηβική» καρδιά, συνεχίζοντας να μπολιάζει την κλασική μουσική με την τζαζ, τη ροκ αλλά και τους παραδοσιακούς ήχους, παραμένοντας

πιστός στα μουσικά ιδεώδη του. Το «enfant terrible» της κλασικής μουσικής, ένας από τους κορυφαίους βιολονίστες της γενιάς του, ο Νάιτζελ Κένεντι έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για μια μεγάλη συναυλία που θα δοθεί στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στις 17 Ιουλίου.

Ο Βρετανός μουσικός με τη χαρακτηριστική κόμη, σήμα κατατεθέν του άλλωστε, όπως ακριβώς και το μοναδικό παίξιμό του, θα παρουσιάσει στην Αθήνα τη νέα καλλιτεχνική του πρόταση: το μουσικό πρόγραμμα με τίτλο «Bach meets Kennedy meets Gerswin», στο οποίο ο διάσημος βιολιστής ανοίγει έναν διάλογο ανάμεσα στα έργα του Μπαχ και στις τζαζ συνθέσεις ενός σύγχρονου κλασικού, του Γκέρσουιν, αφήνοντας πάντοτε χώρο για αυτοσχεδιασμό, ώστε να αναδυθούν το πάθος, η γοητεία και η βαθιά τεχνική των δύο συνθετών.
Μαζί του επί σκηνής θα βρίσκονται διακεκριμένοι δεξιοτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Γερμανός Ρομπ Μπασάλμπ (κιθάρα) αλλά και οι Πολωνοί Τόμας Κουπιέτς (κοντραμπάσο) και Μπεάτα Ουρμπανέκ (τσέλο).

Φαινόμενο

Ο βιολονίστας που έχει κατακτήσει με το... δοξάρι του τον τίτλο του δεξιοτέχνη με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία της κλασικής μουσικής -η ερμηνεία του στις «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι ξεπέρασε τα 3.000.000 αντίτυπα- και παραδέχεται ότι έως σήμερα συνεχίζει να εξασκείται στη μουσική τρεις ώρες την ημέρα, έχει παίξει με τα μεγαλύτερα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου. Μεταξύ αυτών και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, ο Ρόμπερτ Πλαντ, η Κέιτ Μπους, αλλά και σπουδαίες ορχήστρες.

Γεννημένος στο Μπράιτον της Αγγλίας το 1956 από οικογένεια μουσικών, ο Κένεντι έδειξε από νωρίς το ταλέντο του, ενώ μόλις στα επτά χρόνια του τον ανακάλυψε ο σπουδαίος Αμερικανός βιολονίστας Γεχούντι Μενουχίν, ο οποίος τον έχρισε προστατευόμενό του.
Από την εφηβική ηλικία ακόμη ο Κένεντι κράτησε αποστάσεις από το κλασικό κατεστημένο, έδειξε την κλίση του στον αυτοσχεδιασμό, ηχογραφώντας τον πρώτο δίσκο του το 1984, ο οποίος ανακηρύχθηκε από το περιοδικό «Gramophone» ως «Το άλμπουμ της χρονιάς». Η καριέρα του, ωστόσο, απογειώθηκε όταν το 1989 ηχογράφησε τις «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι με την English Chamber Orchestra, σε μια ερμηνεία που αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς.

Από τότε και έως σήμερα ο τολμηρός μουσικός που δεν μασάει τα λόγια του και ανά καιρούς έχει κάνει διάφορες αιχμηρές δηλώσεις, όπως ότι «σιχαίνεται να βλέπει στον δρόμο ανθρώπους να περπατούν σκυμμένοι πάνω από τις οθόνες των κινητών τους», έχει κυκλοφορήσει περισσότερους από 40 δίσκους, έχει υπάρξει πολλάκις υποψήφιος για Grammy, ενώ έχει αποσπάσει πολυάριθμες άλλες τιμητικές διακρίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα