Αγωνία για την ψυχική υγεία των «Αγριόχοιρων»

Αγωνία για την ψυχική υγεία των «Αγριόχοιρων»12.07.2018Ειδήσεις

Υπό στενή παρακολούθηση σε νοσοκομείο της Ταϊλάνδης τα 12 παιδιά και ο προπονητής. Γιατί κινδύνευσαν διασώστες και δύτες

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Μπορεί η περιπέτειά τους να είχε αίσιο τέλος, αλλά, σύμφωνα με ειδικούς, τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους θα πρέπει να παρακολουθούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να παρουσιάσουν, ακόμα και έπειτα από μήνες, συμπτώματα αγχώδους διαταραχής και άλλα ψυχολογικά προβλήματα.

Μετά τη δραματική διάσωσή τους

τα γενναία μέλη της ομάδας των Αγριόχοιρων αναπαύονται τώρα και αναρρώνουν σε νοσοκομείο της Ταϊλάνδης. Επειτα από 17 ημέρες παραμονής μέσα στο σκοτεινό και υγρό σπήλαιο, η ψυχολογική κατάσταση των παιδιών «είναι πολύ καλή», σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Δημόσιας Υγείας Θονγκτσάι Λερτουιλαϊραταναπόνγκ, ο οποίος μίλησε χθες στους δημοσιογράφους.

Για λύσσα και τέτανο

Τόσο τα 12 αγόρια όσο και ο προπονητής τους έχασαν κατά μέσο όρο δύο κιλά, σύμφωνα με τον Θονγκτσάι, ο οποίος δήλωσε ότι ένα από τα αγόρια που διασώθηκαν παρουσίασε λοίμωξη του αναπνευστικού, ενώ όλα τα παιδιά εμβολιάστηκαν κατά της λύσσας και του τετάνου.

Την ίδια ώρα, η Τζένιφερ Γουάιλντ, κλινική ψυχολόγος στο Κέντρο της Οξφόρδης για τις Αγχώδεις Διαταραχές και το Ψυχικό Τραύμα, υποστηρίζει ότι το ταξίδι των παιδιών «δεν τέλειωσε ακόμα». «Είναι πιθανό έπειτα από μια δοκιμασία σαν αυτήν κάποιες παρεμφερείς αφορμές να επαναφέρουν αισθήματα ή αναμνήσεις από το ψυχικό τραύμα, όπως η παραμονή στο σκοτάδι, η παραμονή σε δωμάτια με κλειστές πόρτες, μια μαγνητική τομογραφία, πιθανόν και το κολύμπι» διευκρίνισε η Γουάιλντ.

Στο μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε η είδηση ότι μετά την ασφαλή απομάκρυνση των τελευταίων παιδιών και του προπονητή τους από το σπήλαιο οι εναπομείναντες δύτες, γιατροί και διασώστες που ήταν ακόμα στο εσωτερικό γλίτωσαν την τελευταία στιγμή, καθώς η κύρια αντλία που απομάκρυνε τα νερά από το σπήλαιο έσπασε, με αποτέλεσμα τα μέλη της ομάδας διάσωσης να έχουν ελάχιστο χρόνο να βγουν έξω πριν ο χώρος πλημμυρίσει!
Αναγκάστηκαν, μάλιστα, να αφήσουν πίσω τους όλο τον εξοπλισμό που είχαν μαζί τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αγωνία, Αγριόχοιρων,agonia, agriochoiron