Στη φυλακή τουλάχιστον ως 30 Μαρτίου

Στη φυλακή τουλάχιστον ως 30 Μαρτίου16.03.2018Παρασκήνιο

Οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών θα συναντηθούν με τον δικαστή. Πόλεμος εντυπώσεων ΝΔ - Μαξίμου

Δεν παραβιάστηκαν τα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που εξακολουθούν να κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης. Αυτό διαπίστωσε ο τεχνικός εμπειρογνώμονας που έστειλε η Αθήνα στην Τουρκία, καθώς, όπως φαίνεται από τον διπλό έλεγχο που έχει διενεργήσει, δεν υπάρχουν ίχνη που να δημιουργούν την εικόνας της απόπειρας να «φυτευτούν» πλαστά στοιχεία στα κινητά των δύο

κρατούμενων στρατιωτικών.

Πάντως, οι Αγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης θα μείνουν έγκλειστοι στις φυλακές τουλάχιστον έως τις 30 Μαρτίου. Εκείνη την ημερομηνία οι δικηγόροι τους θα συναντηθούν με δικαστή στην Αδριανούπολη για το θέμα της προφυλάκισής τους. Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος στην ενημέρωση των συντακτών έκανε λόγο για θέμα «μερικών εβδομάδων».

Οπως είπε: «Αναμένουμε το κατηγορητήριο από τον εισαγγελέα. Το κατηγορητήριο θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά και μόνο την είσοδο σε στρατιωτική απαγορευμένη περιοχή. Δεν μπορώ να προσδιορίσω συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δεν θα υπερβαίνει τις μερικές εβδομάδες, αλλά δουλεύουμε για να μην υπάρξει απευκταία εξέλιξη».

Απαντήσεις

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. να απαντήσει στο εξής ερώτημα: «Θεωρεί το συμβάν με τους δύο αξιωματικούς σύνηθες και μικρό ή εκτιμά ότι πρόκειται για μείζον διπλωματικό επεισόδιο;» Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις ΗΠΑ διατύπωσε στους αξιωματούχους της χώρας το αίτημα για την άμεση επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Εβρο και κρατούνται στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης.

«Επισήμανα σε όλους τους συνομιλητές μου ότι είναι απολύτως αναγκαίο η Τουρκία να επιστρέψει άμεσα τους δύο αξιωματικούς στην Ελλάδα και να δείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας» σημείωσε.
Η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έθεσε το ερώτημα: «Ποιος εκφράζει την επίσημη θέση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας; Ο “εξαφανισμένος” κ. Καμμένος που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει “ομήρους” τους δύο αξιωματικούς ή ο κ. Κουβέλης, ο αναπληρωτής του, που αποκαλεί “υπερτροφικό” τον λόγο του προϊσταμένου του;»

Υποπτο βίντεο της Αγκυρας με τους 8 (;) που ζητεί να εκδοθούν

Eνα βίντεο έδωσε χθες στη δημοσιότητα η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak», στο οποίο -σύμφωνα, πάντα, με τις τουρκικές Αρχές- εικονίζονται οι οκτώ στρατιωτικοί, που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, να διαφεύγουν ένοπλοι μέσα από στρατόπεδο το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016.

Οι Αρχές της γείτονος ισχυρίζονται ότι στο βίντεο έχουν καταγραφεί οι κινήσεις των «πραξικοπηματιών» λίγα λεπτά προτού επιβιβαστούν στο ελικόπτερο με το οποίο κατέφθασαν στην Ελλάδα.

Αυτό που διακρίνεται καθαρά στο οπτικό υλικό είναι μια ομάδα ένστολων ανδρών, οι περισσότεροι εκ των οποίων φέρουν πιστόλια, να κατεβαίνει σκάλες σε μια στρατιωτική εγκατάσταση, τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν κατέρρεε η απόπειρα να ανατραπεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στη συνέχεια ακολουθούν πλάνα από επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας να ανακαταλάβουν το στρατόπεδο το ίδιο πρωί. Η Αγκυρα -με τους γνωστούς προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της- προσπαθεί να παρουσιάσει το βίντεο ως το «δυνατό χαρτί» της στο (μετ' επιτάσεως) αίτημά της για την έκδοση των οκτώ, για τους οποίους υποστηρίζει ότι ενεπλάκησαν ενεργά στο πραξικόπημα εναντίον του «σουλτάνου».

Η γνησιότητα του υλικού βέβαια δεν έχει επιβεβαιωθεί, ενώ παραμένει ασαφές κατά πόσο οι συγκεκριμένες εικόνες αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας πως οι οκτώ αξιωματικοί, που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη ζητώντας πολιτικό άσυλο, συμμετείχαν όντως στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Ερωτήματα επίσης προκύπτουν από το γεγονός ότι το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα πριν από την εκδίκαση του τρίτου αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των στρατιωτικών και ενώ ο Αρειος Πάγος έχει αποφασίσει πως οι οκτώ δεν μπορούν να εκδοθούν στην Τουρκία, καθώς υπάρχει κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια και να μην έχουν τη δίκαιη δίκη που δικαιούνται.

Keywords
Τυχαία Θέματα