Η εκδοχή της ΑΚΤΩΡ για τα Σκόπια

Η εκδοχή της ΑΚΤΩΡ για τα Σκόπια16.03.2018Επιχειρήσεις

Τι απαντά η εταιρία στο δημοσίευμα της «δημοκρατίας» για το ξέπλυμα χρήματος στο οδικό έργο «Demir Kapija - Smokvica»

Aνακύκλωση παλαιότερων αναληθών δημοσιευμάτων», που σκοπό έχουν «να πλήξουν την ΑΚΤΩΡ», θεωρεί η διοίκηση της τεχνικής εταιρίας πως είναι το χθεσινό ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» για τις κατηγορίες περί ξεπλύματος χρήματος μέσω του οδικού έργου «Demir Kapija - Smokvica».

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας θα μπορούσαν να ανατρέξουν στην ειδησεογραφική

ιστοσελίδα Prizma των Σκοπίων, όπου μεταδίδεται πρώτη φορά έρευνα του γνωστού δικτύου δημοσιογράφων Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) για την υπόθεση του οδικού άξονα. Εκεί θα διάβαζαν πρώτη φορά όσα αναφέρονταν στην έρευνα του δικτύου BIRN για «ξέπλυμα 28.000.000 ευρώ», για το πώς είχε στηθεί ο μηχανισμός κ.ά. Την έρευνα του BIRN αναμετέδωσε χθες μόνο η «δημοκρατία» και γι’ αυτό φαίνεται πως στενοχωρήθηκαν στην ΑΚΤΩΡ.

Η διοίκηση της τελευταίας έστειλε και δισέλιδη επιστολή στη «δημοκρατία», στην οποία υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως «είναι άξιο απορίας πώς ένα μεγάλο και σπουδαίο έργο, που αποτελεί “δρόμο φιλίας” των δύο λαών σε δύσκολες περιόδους, μπαίνει κατ’ επανάληψη στο στόχαστρο συγκεκριμένων μέσων στα Σκόπια και στην Ελλάδα, χωρίς να επικαλούνται κανένα νέο στοιχείο». Παραδέχονται πως υπήρξε έρευνα της υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης (OLAF) της Ε.Ε. και μας ενημερώνουν πως η υπόθεση έκλεισε με παρέμβαση της Κομισιόν.

Πιθανώς η διοίκηση της εταιρίας πρέπει να πείσει τα πολιτικά κόμματα και τους δημοσιογράφους της γειτονικής χώρας που εξακολουθούν να διερευνούν την υπόθεση με το έργο «Kapija - Smokvica».

Στην επιστολή προς τη «δημοκρατία» υποστηρίζει ότι «οι δικαστικές Αρχές των Σκοπίων, κατόπιν ουσιαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, εξέδωσαν το 2014 απόφαση (η απόφαση αυτή έχει καταστεί τελεσίδικη) περί άρσης των προσωρινών μέτρων που είχαν επιβληθεί στο εκεί υποκατάστημα της εταιρίας. Οι εργασίες του έργου συνεχίστηκαν απρόσκοπτα και ολοκληρώθηκαν επιτυχώς».

Ερευνα

Προσθέτουν πως «η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης Απάτης (OLAF) έχει ήδη διενεργήσει έρευνα στα Σκόπια (στο υποκατάστημα της εταιρίας και στις υπηρεσίες του έργου) και έχει συντάξει σχετική έκθεση, την οποία απέστειλε στις αρμόδιες Αρχές».

Υποστηρίζει, επίσης, πως «προκειμένου να μην υπάρχει ουδεμία “σκιά”, η ΑΚΤΩΡ απευθύνθηκε με επιστολή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (αρμόδια για τη χρηματοδότηση του έργου) ζητώντας πρόσβαση στα έγγραφα της υπόθεσης σχετικά με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Απάτης (OLAF). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινοποίησε στην εταιρία μας έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο «η επιτροπή αποδέχεται το συμπέρασμα των αποτελεσμάτων του τεχνικού ελέγχου σχετικά με τις εμπλεκόμενες οντότητες στις εργασίες του υπόψη έργου. Η επιτροπή θεωρεί ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι συστάσεις της OLAF και δηλώνει την υπόθεση κλεισμένη».

Σχετικά με αναφορές ως προς τη διαδικασία ανάθεσης του έργου, όπου η ΑΚΤΩΡ επικράτησε, αν και ήταν περίπου 40.000.000 ευρώ ακριβότερη, η διοίκηση της εταιρίας υποστηρίζει πως «συμμετείχε σε διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό, στον οποίο υπέβαλαν προσφορά συνολικά 15 διεθνείς εργοληπτικές επιχειρήσεις.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, συμμετείχε -ως παρατηρητής- εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και εκπρόσωποι των τραπεζών που χρηματοδοτούν το έργο και, συγκεκριμένα, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EIB και EBRD)». Υποστηρίζει πως οι άλλες προσφορές ήταν «σημαντικά υψηλότερες».

Η «δημοκρατία» δημοσιεύει την επιστολή της ΑΚΤΩΡ, όπως θα δημοσιεύσει και κάθε νέο στοιχείο από τη δημοσιογραφική έρευνα που συνεχίζεται στα Σκόπια, καθώς και την πολιτική αντιπαράθεση, η οποία επίσης συνεχίζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα