Δεν πάει άλλο! Η χώρα υπό την ομηρία κουκουλοφόρων

Δεν πάει άλλο! Η χώρα υπό την ομηρία κουκουλοφόρων16.03.2018Ρεπορτάζ

Εισέβαλαν σε αίθουσα και περιέλουσαν με μπογιά (μπροστά στους φοιτητές) την καθηγήτρια Διεθνούς Ασφαλείας Μαίρη Μπόση

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Ανεξέλεγκτη δείχνει ότι είναι η κατάσταση στους χώρους των πανεπιστημίων, που με σταθερά βήματα έχουν μετατραπεί σε πεδία όπου κυριαρχεί η πλήρης ανομία. Ομάδες υποτιθέμενων αναρχικών δρουν ανεξέλεγκτα και με μαφιόζικες μεθόδους επιβάλλουν διά της βίας τον νόμο τους. Με απόλυτα αυταρχικό τρόπο αποφασίζουν ποιοι δικαιούνται να εκφραστούν, εφόσον οι ίδιοι εγκρίνουν

τις απόψεις τους, δείχνοντας με τον πιο εύγλωττο τρόπο πώς οι ίδιοι αντιλαμβάνονται την ελεύθερη διακίνηση ιδεών μέσα στο πανεπιστήμιο.

Το τελευταίο περιστατικό βίας συνέβη χθες στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με θύμα την καθηγήτρια Διεθνούς Ασφαλείας Μαίρη Μπόση. Ομάδα περίπου 10 ατόμων, που φορούσαν κουκούλες, εισέβαλε στην αίθουσα, όταν γινόταν η παράδοση του μαθήματος της κυρίας Μπόση, και την περιέλουσε με μπογιά μπροστά στους έκπληκτους φοιτητές. Λίγη ώρα μετά την επίθεση ομάδα αναρχικών ανέλαβε την ευθύνη για την εισβολή, με κείμενό της που ανέβηκε στην ιστοσελίδα indymedia. Ο συντάκτης του κειμένου χαρακτήρισε ειρωνικά την επίθεση με μπογιές ως «καλλωπισμό», ενώ η εισβολή έγινε «σε ένδειξη αλληλεγγύης στους αναρχικούς που διώκονται ως “ατομικοί τρομοκράτες”».

Το επεισόδιο αυτό, σύμφωνα με την ομοσπονδία των πανεπιστημιακών, συμβαίνει λίγες ημέρες μετά τη στοχοποίηση της καθηγήτριας Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνας Ζαραφωνίτου και προστίθεται σε μια μακρά σειρά κρουσμάτων βίας σε πανεπιστημιακούς χώρους, όπως η εισβολή ομάδας κρανοφόρων και ο βανδαλισμός των γραφείων της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η άγρια επίθεση σε φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, η επίθεση με λοστούς και καδρόνια, που διέπραξαν ομάδες «γνωστών-αγνώστων» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, οι προπηλακισμοί που δέχτηκε η πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και η στοχοποίηση του καθηγητή Αγγελου Συρίγου.

Τη βίαιη επίθεση κατήγγειλε με σκληρότητα η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών, που έκανε λόγο για επιχείρηση διαστρέβλωσης, κακοποίησης και συστηματικής εκμετάλλευσης της έννοιας του ακαδημαϊκού ασύλου. «Απερίφραστα» καταδίκασε και η πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Πειραιώς την επίθεση. Αίσθηση, βέβαια, προκάλεσαν η χλιαρή αντίδραση και η καταδίκη του περιστατικού από τον ΣΥΡΙΖΑ και το υπουργείο Παιδείας.

«Είναι προφανές ότι τον κ. Γαβρόγλου ουδόλως τον απασχολεί η αυξανόμενη εγκληματικότητα στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» σχολίασε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Με ειδικότητα την τρομοκρατία

Η Μαίρη Μπόση είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και διδάσκει στον τομέα της Διεθνούς Ασφάλειας. Σπούδασε πολιτικός επιστήμονας και ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο τα μαθήματα «Ευρωμεσογειακές Σχέσεις», «Η Διπλωματία και η Στρατηγική των Μεγάλων Δυνάμεων στη Μεσόγειο» και «Περιφερειακή Ασφάλεια». Δίδαξε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Εχει δημοσιεύσει άρθρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την τρομοκρατία, τη διεθνή ασφάλεια και τις διεθνείς σχέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα