ΣτΕ: Πλησιάζει η ώρα μηδέν για τον νόμο Κατρούγκαλου

ΣτΕ: Πλησιάζει η ώρα μηδέν για τον νόμο Κατρούγκαλου03.12.2018Οικονομία

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του ΣτΕ για τον «νόμο Κατρούγκαλου»

Εφόσον τα σχετικά άρθρα του κριθούν αντισυνταγματικά, τότε θα ξεκινήσει μια σειρά νέων διεκδικήσεων αναδρομικών τόσο από τις περικοπές που προκάλεσε στις συντάξεις (στις επικουρικές το 2016) όσο και από τις υπέρογκες εισφορές που επέβαλε σε αυτοαπασχολουμένους με υψηλά εισοδήματα.

Πιθανή ημερομηνία ανακοίνωσης της απόφασης είναι η Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, όπως εκτιμάται

από την ΕΝΥΠΕΚΚ, της οποίας ηγείται ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος. Σύμφωνα με την ένωση, ο «νόμος Κατρούγκαλου» έχει κριθεί αντισυνταγματικός σε αρκετά από τα άρθρα του.

Επίσης, από πληροφορίες της ΕΝΥΠΕΚΚ προκύπτει ότι ένα μεγάλο τμήμα του σκεπτικού του ΣτΕ αφιερώνεται στην αναδρομικότητα των διεκδικήσεων. Οι ανώτατοι δικαστές φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στο ίδιο σκεπτικό με αυτό της υπ’ αριθ. 2287/2015 απόφασης (όταν έκριναν παράνομες τις μειώσεις του β' Μνημονίου), δηλαδή θεωρούν αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ν. 4387/16 για τις περικοπές των συντάξεων.

Οπως έχει δηλώσει στη «δημοκρατία» ο κ. Μητρόπουλος, αναδρομικά από τις μειώσεις στις συντάξεις και από τις υπέρογκες εισφορές που κατέβαλαν γιατροί, μηχανικοί και νομικοί θα έχουν μόνο όσοι έχουν υποβάλει αγωγές ή ορθές αιτήσεις ως την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ. Για τους υπολοίπους η κυβέρνηση θα πρέπει να αποκαταστήσει τις αδικίες από την ημέρα ανακοίνωσης της απόφασης και μετά.

Νάσος Χατζητσάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα