Στα ύψη το κόστος της πυρόσβεσης!

Στα ύψη το κόστος της πυρόσβεσης!20.07.2018Παρασκήνιο

Κάθε Ελληνας δίνει 22 ευρώ τον χρόνο, έναντι 4,5 στις ΗΠΑ. Καταγγελία για αλόγιστη χρήση των εναέριων μέσων

Μέρος 9ο
Ερευνα:
Μαρία Παναγιώτου,
Ντίνα Ιωακειμίδου

Επίσημη κοστολόγηση για το έργο της Πυροσβεστικής δεν υπάρχει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το καλοκαίρι του 2015, όταν είχε βγει στη δημοσιότητα μία μεγάλη έρευνα του αντιστράτηγου εν αποστρατεία της Πυροσβεστικής Ανδριανού

Γκουρμπάτση, που μεταξύ άλλων έδειχνε πως η δασοπυρόσβεση στην Ελλάδα είναι εννέα φορές ακριβότερη σε σχέση με τις ΗΠΑ, η Ενωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος είχε απαντήσει πως το έργο του Σώματος δεν μπορεί να κοστολογηθεί και πως τα κόστη για τη δασοπυρόσβεση τα οποία έδινε ο κ. Γκουρμπάτσης δεν μπορούν να αξιολογηθούν σωστά, γιατί σε αυτά περιλαμβάνονταν και οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής στον αστικό ιστό.

«Αυτό που “ξεχνούν” οι μελετητές σκοπίμως ή ασκόπως είναι ότι το Πυροσβεστικό Σώμα είναι το φτηνό πολυεργαλείο που τα κάνει όλα και συμφέρει. Διότι ένα πυροσβεστικό όχημα με τρεις πυροσβέστες που περιπολεί σε ένα περιαστικό δάσος, εντός της βάρδιάς του, ταυτόχρονα, μπορεί να εκτελέσει υπηρεσία πρόληψης - περιπολίας, να κατασβέσει δασική πυρκαγιά, να κατασβέσει αστική πυρκαγιά, να επέμβει σε απεγκλωβισμό από ανελκυστήρα, να επέμβει σε διάσωση από τροχαίο ατύχημα». Και ο συλλογισμός της Ενωσης έχει βάση.

Απρόβλεπτα

Αναζητήσαμε, λοιπόν, κι εμείς κάποια από τα κόστη, αλλά κατέστη αδύνατον να τα ανακαλύψουμε. Σε ερώτηση, για παράδειγμα, που θέσαμε στον αρχιπύραρχο Χρήστο Λάμπρη, διευθυντή επιχειρήσεων και συντονισμού των ενεργειών, μας είπε πως για τα εναέρια μέσα τα κόστη «δεν είναι σταθερά και προβλέψιμα», εξαιτίας της επιχειρησιακής πολυπλοκότητας.

Τα νούμερα, πάντως, που έδινε στην έρευνά του ο κ. Γκουρμπάτσης ήταν εντυπωσιακά. Σύμφωνα με αυτά, το συνολικό κόστος δασοπροστασίας στην Ελλάδα ήταν πριν από τρία χρόνια 357.000.000 ευρώ ετησίως. Από αυτά, το κόστος πρόληψης των δασικών πυρκαγιών ήταν 127.000.000 ευρώ και το κόστος δασοπυρόσβεσης 230.000.000 ευρώ. Σήμερα, ο κ. Γκουρμπάτσης σε συνομιλία που είχαμε μαζί του εκτιμά πως τα νούμερα είναι μεγαλύτερα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα στα οποία είχε καταλήξει ο κ. Γκουρμπάτσης, στην Ελλάδα η δασοπυρόσβεση κοστίζει ετησίως σε κάθε πολίτη 22 ευρώ, ενώ στις ΗΠΑ 4,5 ευρώ και στον Καναδά 20 ευρώ. Επίσης σε κάθε 100.000 κατοίκους στην Ελλάδα αντιστοιχούν 14 πυρκαγιές, ενώ στις ΗΠΑ 23 πυρκαγιές και στον Καναδά 24 πυρκαγιές. Εν ολίγοις, για λιγότερες πυρκαγιές πληρώνουμε περισσότερα χρήματα.

«Τα νούμερα από το 2015 μέχρι σήμερα ανεβαίνουν. Για παράδειγμα, διάβασα πως φέτος θα μισθωθούν περισσότερα ελικόπτερα από πέρυσι. Αυτό σημαίνει αυξημένη δαπάνη» μας αναφέρει χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας παράλληλα άσκοπη χρήση των εναέριων μέσων: «Δεν γίνεται ορθολογικός χειρισμός των εναέριων μέσων. Κάθε επικεφαλής παίρνει εντολή να πάει σε μία δασική πυρκαγιά. Το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να ζητάει εναέρια μέσα. Μέγα έγκλημα. Μα δεν είναι έτσι... Θα πας να δεις τη φωτιά κι, αν χρειάζεται, θα ζητήσεις. Απλά ο καθένας θέλει να έχει τα νώτα του εξασφαλισμένα και να μην έχει την ευθύνη, οπότε τη στιγμή που είναι καθ' οδόν ζητάει εναέρια μέσα».

Κι όλα αυτά χωρίς να παραγνωρίζει τη συμβολή των εναέριων μέσων, τα οποία σε μεγάλες πυρκαγιές «κόβουν την ένταση της φωτιάς» κι έτσι μπορούν να επιχειρήσουν οι επίγειες δυνάμεις.

Χωρίς καταδίκες
Υπεύθυνες για το πλήθος και την ένταση των πυρκαγιών, πάντως, θεωρεί ο κ. Γκουρμπάτσης, μεταξύ άλλων, και τις ελλείψεις του διωκτικού μηχανισμού, εξαιτίας των οποίων είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι καταδίκες για εμπρησμούς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν, όπως λέει, οι πυρκαγιές στη Ζάκυνθο: «Πέρυσι στη Ζάκυνθο άκουγα υπουργούς και τοπικούς φορείς που μιλούσαν για οργανωμένο έγκλημα. Εκανα μία μελέτη. Ο ηθικός αυτουργός είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη Ζάκυνθο. Τα Ιόνια έχουν την επιχώρια περιουσία. Που σημαίνει πως τα δάση και οι δασικές εκτάσεις δεν ανήκουν στο Δημόσιο αλλά στους δήμους. Κι επειδή οι δήμοι δεν ξέρουν ποια είναι η περιουσία τους γιατί δεν έχουν φροντίσει, καθένας βάζει φωτιές για να επεκτείνει την περιουσία του. Ακόμη δεν έχει βρει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) τον υπεύθυνο αυτής της φωτιάς. Ζήτησα από τον δασάρχη της Ζακύνθου τις δασικές εκτάσεις για την έρευνά μου για τα τελευταία πέντε χρόνια. Μου τα έδωσε μετά από καταγγελία που έκανα. Ανακάλυψα πως δεν κηρύσσονται όλες οι εκτάσεις αναδασωτέες».

«Αν δεν μπει αρβύλα, η φωτιά δεν πρόκειται να σβήσει»

Οπως επισημάναμε και στην αρχή της έρευνάς μας, δασοπυρόσβεση δεν είναι μόνο τα εναέρια μέσα. Μάλλον το αντίθετο. Δασοπυρόσβεση είναι κυρίως τα επίγεια, αφού όλοι καταλήγουν στο συμπέρασμα «πως εάν δεν μπει αρβύλα, η φωτιά δεν σβήνει». Εκεί τα πράγματα είναι όντως απογοητευτικά, σε σχέση με τον εξοπλισμό που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα. «Το 70% των οχημάτων από τα συνολικά 3.200 είναι άνω των 15 ετών και μας αφήνουν στον δρόμο» μας αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Ιωάννης Σταμούλης, για να συμπληρώσει πως δεν υπάρχουν ούτε κράνη ούτε γάντια και γενικά ατομικός εξοπλισμός.

Οι άνθρωποι που ρίχνονται κυριολεκτικά στις φλόγες για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και το πολύτιμο για τη χώρα δάσος είναι «γυμνοί» μπροστά στους κινδύνους και σαφώς κακοπληρωμένοι. «Καταφέραμε να πάρουμε μία στολή μετά από 10 χρόνια, αλλά αυτό δεν λύνει τα προβλήματα» συμπληρώνει ο κ. Σταμούλης. Το μεγαλύτερο, όμως, έγκλημα στην υπόθεση δασοπυρόσβεση είναι η σαφέστατη έλλειψη πρόληψης. Και καθώς η ύπαιθρος ερημώνει από τον κόσμο της, αυτόν τον κόσμο που φρόντιζε τις δασικές περιοχές και δούλευε για την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης, τότε το μόνο που μπορούμε, δυστυχώς, να προσδοκούμε είναι ακόμη καταστροφικότερες πυρκαγιές, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, έκταση και φυσικά κόστος.

►Διαβάστε επίσης:Μέρος 1ο: Μέγα σκάνδαλο με πυροσβεστικά ελικόπτερα!Μέρος 2ο: Καταγγελίες για βρόμικες συμβάσειςΜέρος 3ο: Διαγωνισμοί χωρίς ίχνος διαφάνειαςΜέρος 4ο: Ομηροι στις διαθέσεις της NAMSA!Μέρος 5ο: «Αποκεφαλισμοί» για την NAMSA!Μέρος 6ο: Οι πιέσεις που έφεραν την επιστροφή στην ΝSPA!Μέρος 7ο: Ιλαροτραγωδία με «σφραγίδα» NSPAΜέρος 8ο: Ερχονται Canadair με... αστερίσκους!

Keywords
Τυχαία Θέματα