Η πάσχουσα φύση στον καμβά

Η πάσχουσα φύση στον καμβά19.07.2018Τέχνες

Τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος διερευνά η έκθεση «Πλόες», που αρχίζει σε λίγες ημέρες στην Ανδρο

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Τη σχέση του περιβάλλοντος με το άτομο διερευνούν οι 24οι Πλόες, ο καθιερωμένος εικαστικός θεσμός του Ιδρύματος «Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως» στην Ανδρο. Η ενδιαφέρουσα έκθεση, που έχει φέτος ως υπότιτλο «Ποιητικό Αίτιο», εγκαινιάζεται στις 21 Ιουλίου και φιλοξενείται στους δύο ορόφους του παραδοσιακού κτιρίου που βρίσκεται στη Χώρα. Το «Ποιητικό Αίτιο» απαρτίζει το τέταρτο και τελευταίο μέρος μιας τετραλογίας,

αφιερωμένης στην ευρύτητα που περιλαμβάνουν η συναίσθηση και ταυτοχρόνως η συνειδητοποίηση αξιών και σημασιών, τόσο της φύσης όσο και του περιβάλλοντος όπου εντάσσονται ο εαυτός μας και οι σχέσεις μας, οι πράξεις και οι ευθύνες, οι μνήμες και οι καθημερινές συμπεριφορές.

Οπως εξηγούν οι διοργανωτές, η φετινή έκθεση διερευνά τη φύση ως πάσχον σώμα. «Οι σχέσεις ανθρώπου και φύσης διέπονται από ευθύνες και συνέπειες, αλλοτριώσεις κι επιπτώσεις, οι οποίες προεκτείνονται κι αντικατοπτρίζονται στους τρόπους συμπεριφορών κι αντιλήψεων μας, αποκωδικοποιήσεων κι επικοινωνιών μας, ομηρίας και παραβιάσεων που πράττουμε και υφιστάμεθα, με παραπλανητικά προσχήματα κι άλλοτε με ωμή βία» σημειώνεται στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης.

Συγκεκριμένα, έργα τους θα παρουσιάσουν οι καλλιτέχνες Στέλιος Αλεξάκης, Γιάννης Καστρίτσης, Κώστας Κερεστεντζής, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Κυριακή Χαραλαμπίδου, Φωτεινή Οθωναίου, Μίλτος Παντελιάς, Βασίλης Παπατσαρούχας, Παναγιώτης Πασάντας, Μαρία Στέφωση, Δημήτρης Τζαμουράνης καθώς και 36 ακόμη καλλιτέχνες του Συλλόγου Αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διαμόρφωσαν ένα ομαδικό έργο, μια εγκατάσταση, που θα παρουσιαστεί στον χώρο της έκθεσης. Ακόμη, θα εκτεθούν και δημιουργίες -έργα αναφοράς- από τις τρεις προηγούμενες ενότητες των περασμένων ετών («Νηπενθή και Εωθινά», «Επικράτειες του Νότου» και «Εύκρατη Ζώνη»).

Η ιδέα, το σκεπτικό, η επιλογή των έργων, η επιμέλεια και η εκθεσιακή διαμόρφωση οφείλονται στην ιστορικό τέχνης και θεωρίας του πολιτισμού Αθηνά Σχινά, όπως επίσης ο σχεδιασμός και τα κείμενα του συνοδευτικού καταλόγου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Info: Οι «Πλόες» θα εγκαινιαστούν στις 21 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου. Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.30-14.30 και 18.30-21.30, εκτός Τρίτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα