Ερχεται η Δικαστική Αστυνομία

Ερχεται η Δικαστική Αστυνομία19.07.2018Αστυνομικά

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο Κοντονή για την ίδρυσή της

Από τη
Μαρία Ζαχαροπούλου

Είκοσι έξι χρόνια μετά την πρώτη συζήτηση για την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης βάζει τη «σφραγίδα» του στο νομοσχέδιο που της δίνει σάρκα και οστά.
Η αυλαία της δημόσιας διαβούλευσης

του σχεδίου νόμου για την ίδρυση Υπηρεσίας Δικαστικής Αστυνομίας άνοιξε και προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας ομάδας κρούσης 70 ατόμων, η οποία θα υποβοηθά το έργο των δικαστικών και των εισαγγελικών Αρχών.

Δύο κλάδοι

Η συγκεκριμένη ομάδα θα διαιρείται σε πολιτικό και αστυνομικό κλάδο και θα μπορεί να ζητεί τη συνδρομή όλων των κρατικών υπηρεσιών, ιδίως των αστυνομικών, φορολογικών, ελεγκτικών, λιμενικών και προξενικών Αρχών, καθώς και των Ανεξάρτητων Αρχών. Σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο πρόκειται για ανακριτικούς υπαλλήλους στις αρμοδιότητες και στα καθήκοντα των οποίων υπάγονται:
• η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και προανακριτικών πράξεων,
• η εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης και η διενέργεια αυτόφωρων συλλήψεων,
• η επίδοση δικογράφων και διαδικαστικών εγγράφων,
• η εκτέλεση των αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων,
• η ευταξία των δικαστικών συνεδριάσεων και η φύλαξη των δικαστικών καταστημάτων,
• η υποβοήθηση των αρμόδιων δικαστικών και εισαγγελικών Αρχών στην εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής,
• η παροχή επιστημονικής και τεχνικής συνδρομής στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς,
• η βεβαίωση αξιόποινων πράξεων, των οποίων οι υπάλληλοι της Δικαστικής Αστυνομίας λαμβάνουν γνώση κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και τέλος
• κάθε άλλη διαδικαστική πράξη που θα της ανατεθεί από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές.

Τα προσόντα των υποψηφίων

Η επιλογή των υπαλλήλων θα γίνεται από πενταμελή επιτροπή με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών. Οι πραγματογνώμονες που θα συνδράμουν το έργο των εισαγγελικών και δικαστικών Αρχών θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ με εξειδίκευση στην πληροφορική, μηχανικοί, οικονομολόγοι, διερμηνείς κ.ά.
Οι υποψήφιοι για τον αστυνομικό κλάδο δεν πρέπει να έχουν ξεπεράσει το 30ό έτος της ηλικίας τους, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι λυκείου και οι άνδρες να έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική θητεία τους. Επιπλέον, το προσωπικό του αστυνομικού κλάδου της Δικαστικής Αστυνομίας θα φέρει στολή και όπλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα