Στα χέρια της Κομισιόν το σχέδιο με δύο εναλλακτικά σενάρια

Στα χέρια της Κομισιόν το σχέδιο με δύο εναλλακτικά σενάρια16.10.2018Οικονομία

Δύο σενάρια -ένα με περικοπή των συντάξεων και ένα χωρίς εφαρμογή του μέτρου- περιλαμβάνει, όπως αναμενόταν, το προσχέδιο Προϋπολογισμού που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου

Το προσχέδιο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,2% του ΑΕΠ, εάν μειωθούν οι συντάξεις, και 3,6% του ΑΕΠ, εάν δεν εφαρμοστούν οι περικοπές

και υλοποιηθούν τα αντίμετρα που προτείνει η κυβέρνηση.

Στον σχετικό πίνακα υπάρχει αστερίσκος, σύμφωνα με τον οποίο «η ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων θα οριστικοποιηθεί έπειτα από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Υπενθυμίζεται ότι στο σενάριο «προθέσεων» του προσχεδίου της 1ης Οκτωβρίου, στην περίπτωση ακύρωσης των περικοπών στις συντάξεις και εφαρμογής θετικών μέτρων 1,101 δισ. ευρώ, το πρωτογενές πλεόνασμα είχε υπολογιστεί σε 3,56% του ΑΕΠ.

Σε σχέση με το προσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου, στο οποίο επίσης ενσωματωνόταν η πρόθεση της κυβέρνησης να μην κοπούν οι συντάξεις από το 2019, να μην εφαρμοστούν τα προνομοθετημένα αντίμετρα και στη θέση τους να προβλεφθεί μείωση ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικών εισφορών και σταδιακή μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις, καταγράφονται οριακές διαφοροποιήσεις.

Συγκεκριμένα, το «πακέτο» των θετικών μέτρων παραμένει αμετάβλητο στα 1,101 δισ. ευρώ, αλλά στην ανάλυσή του το κονδύλι επιδότησης ενοικίου αυξάνεται από τα 150.000.000 ευρώ στα 200.000.000 ευρώ και το κόστος μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών συρρικνώνεται στα 177.000.000 ευρώ (από 229.000.000 ευρώ στο προσχέδιο της 1ης Οκτωβρίου).

Keywords
Τυχαία Θέματα