ΣΕΒ:Κόψτε τις συντάξεις και δώστε φοροαπαλλαγές

ΣΕΒ:Κόψτε τις συντάξεις και δώστε φοροαπαλλαγές 16.10.2018Οικονομία

Απίστευτη αναλγησία των βιομηχάνων για τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού. Υπέρ της μείωσης και του αφορολογήτου το 2020

Αναλγησία από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), που ζητά να περικοπούν οι συντάξεις για να υπάρχει περιθώριο για φοροελαφρύνσεις στους βιομηχάνους!

Οπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, με το εναλλακτικό σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2019, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η περικοπή των συντάξεων,

«εξαντλείται όλος ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος πέραν της επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς να συντηρείται κάποιο απόθεμα πόρων για το μέλλον. Αλλά ακόμη και αυτό το αποτέλεσμα απαιτεί επιπρόσθετους πόρους (που παραμένουν ασαφείς) για να χρηματοδοτηθούν προγράμματα κοινωνικών παροχών που παρουσιάστηκαν από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης».

Επιπλέον, ο ΣΕΒ προσθέτει ότι το σχέδιο εναλλακτικού Προϋπολογισμού για το 2019 δεν περιλαμβάνει τη μείωση κατά 3% στους συντελεστές φορολογίας εταιρικών κερδών (από 29% σε 26%) ή τις μειώσεις στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και την αναμόρφωση (ελάφρυνση) του ειδικού φόρου αλληλεγγύης, που είχαν ήδη γίνει νόμος με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος πέραν της επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Αντ' αυτών, η κυβέρνηση προτείνει πλέον, μεταξύ άλλων, μια μείωση του συντελεστή φορολογίας των εταιρικών κερδών κατά 1% το 2019, καθώς και μια μείωση κατά 10% της φορολογίας ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) σε χαμηλής αξίας ακίνητα. Αυτού του είδους οι αλλαγές, κατά τον ΣΕΒ, «υποσκάπτουν τη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος και την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΒ, αν δεν εφαρμοστεί και η συμφωνηθείσα μείωση του αφορολογήτου από το 2020, που αναμένεται να συνεισφέρει 2 δισ. ευρώ ετησίως σε μόνιμη βάση, «το συνολικό πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων και των φιλοαναπτυξιακών μέτρων των 4 δισ. ευρώ της περιόδου 2020-2022 είναι μάλλον απίθανο να υιοθετηθεί, καταδικάζοντας τη χώρα σε ένα μέλλον εσαεί υπερφορολόγησης και αποεπένδυσης, πέραν των ζητημάτων σταθερότητας».

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

«Πυροβολούν τα πόδια τους»

Θα καταλάβουν ποτέ οι βιομήχανοι πως αν κοπούν 2 δισ. ευρώ ετησίως από τους συνταξιούχους, επί της ουσίας θα χαθούν 2 δισ. ευρώ από την αγορά; Κάθε χρόνο! Οταν, λοιπόν, βάζουν τον ΣΕΒ να υπερασπίζεται τις μνημονικές περικοπές, το μόνο που καταφέρνουν είναι να «πυροβολούν τα πόδια τους». Γιατί οι συνταξιούχοι δεν ψωνίζουν μόνο γι' αυτούς αλλά και για τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Και όσον αφορά τις φοροαπαλλαγές που ζητούν διακαώς οι βιομήχανοι, τι νόημα θα έχουν, αν συρρικνωθεί ο τζίρος (λόγω περικοπών στις συντάξεις), άρα και τα έσοδα προς την Εφορία; Καλά θα κάνουν, λοιπόν, οι «αναλυτές» του ΣΕΒ να δουν και λίγο πιο πέρα από την μύτη τους, γιατί η κοινωνία και η οικονομία είναι ζωντανοί οργανισμοί.

Στέλιος Κράλογλου

Keywords
Τυχαία Θέματα