Δωρεάν το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα!

Δωρεάν το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα! 16.10.2018Υγεία

Η νόσος που μπορεί να βασανίζει έως 90 μέρες τους ηλικιωμένους δύναται να προληφθεί χωρίς κόστος

Από τη
Ρίτα Μελά

Ο έρπης ζωστήρας είναι μια βασανιστική νόσος των ενηλίκων άνω των 60 ετών, η οποία, εκτός από τον οξύ πόνο, μπορεί σε διάστημα ενός ή παραπάνω ετών να προκαλέσει στον ασθενή έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό και ίλιγγο. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι η ασθένεια αυτή προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό, ακόμα κι εάν κάποιο άτομο

έχει νοσήσει στο παρελθόν.

Το εμβόλιο, μάλιστα, γίνεται άπαξ και είναι δωρεάν. Τα παραπάνω τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλγολογίας Μανώλης Αναστασίου, η λοιμωξιολόγος, επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Γαρυφαλλιά Πουλάκου, καθώς και άλλοι ειδικοί, με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης για τον έρπητα ζωστήρα, η οποία υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρίας Αλγολογίας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου και την επίπτωσή της στην ποιότητα ζωής. Ο έρπητας ζωστήρας (ΕΖ) αρχικά εκδηλώνεται με ένα επίπονο και φυσαλοειδές εξάνθημα που προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού ανεμοβλογιάς ζωστήρα.

Ενας στους τέσσερις

Περίπου ένα στα τέσσερα άτομα θα νοσήσει από έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή στη ζωή του, με τον κίνδυνο να αυξάνεται καθώς αυξάνεται η ηλικία. Σχεδόν όλοι οι ενήλικες (95%) ηλικίας άνω των 50 ετών βρίσκονται σε κίνδυνο να εκδηλώσουν ΕΖ, καθώς έχουν νοσήσει από ανεμοβλογιά κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η νόσος μπορεί να προκαλέσει μεθερπητική νευραλγία, μια χρόνια κατάσταση η οποία ορίζεται ως ο πόνος που διαρκεί για πάνω από 90 μέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος, ενώ μερικοί ασθενείς περιγράφουν αυτόν τον πόνο ως «βασανιστικό».

Οι ειδικοί τόνισαν ότι τα εμβόλια δεν αφορούν μόνο τα παιδιά αλλά βοηθούν και τους ενηλίκους να παραμείνουν υγιείς. Παρ' όλα αυτά, πολλοί ενήλικοι δεν είναι ενήμεροι ότι τα εμβόλια συστήνονται και για τα υγιή άτομα και ότι ασθένειες, όπως η γρίπη, ο πνευμονιόκοκκος, ο έρπητας ζωστήρας και ο τέτανος, μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα