«Σουλτάνος» και με τη βούλα

«Σουλτάνος» και με τη βούλα05.07.2018Ειδήσεις

Δημοσιεύτηκε το διάταγμα που δίνει στον Ερνογάν τις υπερεξουσίες που τόσον καιρό αποζητούσε

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Σουλτάνος και με τη... βούλα είναι από χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το σχετικό διάταγμα με το οποίο μεταφέρονται στον επανεκλεγμένο πρόεδρο της χώρας υπερεξουσίες, όπως προβλέπεται μετά τις αλλαγές στο Σύνταγμα!

Ο Τούρκος πρόεδρος -ο οποίος, όπως μετέδιδε την Τετάρτη το CNN Turk,

επικαλούμενο τα επίσημα τελικά αποτελέσματα της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής, επικράτησε με το 52,59% των ψήφων- ορκίζεται στις 9 Ιουλίου, ενώ την ίδια μέρα θα ανακοινωθεί και η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Τα δεδομένα, βέβαια, θα είναι πλέον διαφορετικά σε πολιτικό επίπεδο, καθώς ο «σουλτάνος» θα λύνει και θα δένει, μια και, όπως προβλέπει το διάταγμα, αλλάζει κάθε αναφορά στον πρωθυπουργό και στο υπουργικό συμβούλιο με άλλες αντίστοιχες αναφορές στον πρόεδρο και στην προεδρία. Το αξίωμα του πρωθυπουργού, λοιπόν, καταργείται και ο Ερντογάν θα μπορεί να σχηματίζει ή να καταργεί υπουργεία, να προβαίνει σε κανονιστικές ρυθμίσεις γι' αυτά και να απομακρύνει δημόσιους λειτουργούς - και όλα αυτά χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου!

Την ίδια ώρα, χθες, αίσθηση προκαλούσε στην Τουρκία, όπως και στο εξωτερικό, δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής «Sabah» το οποίο ανέφερε πως ανήμερα των πρόσφατων διπλών εκλογών στη χώρα υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του Ερντογάν! Πάντα σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα και τον αρθρογράφο της Ερσίν Ράμογλου, πίσω από τη συνωμοσία για την εκτέλεση του σχεδίου δολοφονίας του «σουλτάνου» κρύβονται ούτε μία ούτε δύο, αλλά... 12 χώρες! Οσο για το σχέδιο αυτό καθεαυτό; Αφορούσε παγιδευμένο με τόνους εκρηκτικών βανάκι τα οποία θα πυροδοτούνταν όταν ο πρόεδρος περνούσε κοντά από το σημείο όπου ήταν παρκαρισμένο. Μάλιστα, ελεύθερος σκοπευτής, ο οποίος όμως εντοπίστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες, βρισκόταν σε ταράτσα κτιρίου για να «τελειώσει τη δουλειά», αν ο Ερντογάν επιβίωνε της έκρηξης. Ο Αλλάχ, όμως, όπως σημείωνε ο αρθρογράφος στο με έντονο άρωμα προπαγάνδας κείμενό του για τον άτρωτο Ερντογάν, προστάτευσε τελικά τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα