«Πάρτι» της διαφθοράς με θύμα τις επιχειρήσεις

«Πάρτι» της διαφθοράς με θύμα τις επιχειρήσεις05.07.2018Άρθρα

Το 46% των στελεχών στην Ελλάδα μιλάει για «βρόμικο» περιβάλλον, ενώ 20% δικαιολογεί τη δωροδοκία!

Ρεπορτάζ
Βασίλης Παπακωνσταντόπουλος

Διαφθορά και απάτη συνεχίζουν να ταλανίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις. Το ποσοστό των στελεχών επιχειρήσεων στην Ελλάδα που θεωρεί ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στη χώρα ανέρχεται στο 46%. Αν και υπάρχει αισθητή μείωση σε σχέση με πέρυσι, το

συγκεκριμένο ποσοστό παραμένει υπερδιπλάσιο από αυτό της δυτικής Ευρώπης (21%) και των αναπτυγμένων αγορών (20%).

Η Ελλάδα έχει υψηλότερα ή παρόμοια ποσοστά με χώρες και περιοχές όπως η Σαουδική Αραβία (46%), η Ινδονησία (42%), η Ινδία (40%), η Μέση Ανατολή (38%), η Ρουμανία (34%) και η Τουρκία (32%). Πάντως, η έρευνα της ΕΥ, που παρουσιάστηκε χθες, διαπιστώνει μια αντίφαση μεταξύ της γενικευμένης παραδοχής ότι τα φαινόμενα διαφθοράς παραμένουν σχετικά διαδεδομένα και της παράλληλης αντίληψης ότι οι επιχειρήσεις έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Για τους κινδύνους

Το 68% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η επιχείρησή του διαθέτει μια εξειδικευμένη προσέγγιση δέουσας επιμέλειας ως προς τους κινδύνους, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της χώρας, του κλάδου και του αντικειμένου της δραστηριότητας τρίτων.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών Οικονομικής Απάτης και Εταιρικών Αντιδικιών της ΕΥ Ελλάδος Γιάννης Δρακούλης, τα θέματα επιχειρηματικής ηθικής, διαφθοράς και απάτης παραμένουν τόσο για την Ελλάδα όσο και παγκοσμίως πρόκληση για τις επιχειρήσεις.
Η έρευνα εξέτασε παράλληλα τις μορφές δωροδοκίας ή διαφθοράς που είναι διατεθειμένα να αποδεχθούν τα στελέχη των επιχειρήσεων.

Πιο διαδεδομένη πρακτική αναδεικνύεται η πληρωμή μετρητών, με το 13% του δείγματος παγκοσμίως να δηλώνει ότι θα δικαιολογούσε αυτήν την πρακτική εάν θα βοηθούσε την επιχείρησή του να επιβιώσει σε περίοδο οικονομικής ύφεσης.
Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι αισθητά υψηλότερο, στο 20%, έναντι 5% στη δυτική Ευρώπη και 6% στις αναπτυγμένες αγορές.

Οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες όπου καταγράφεται υψηλότερο ποσοστό σε αυτήν την ερώτηση είναι η Σλοβακία και η Κύπρος (44%).

Οσον αφορά τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει μια επιχείρηση στην Ελλάδα, στην κορυφή των απαντήσεων βρίσκεται το μακροοικονομικό περιβάλλον (48%), κάτι που καταδεικνύει ότι οι Eλληνες εξακολουθούν να ανησυχούν για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα