«Παράθυρο» Καμμένου για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

«Παράθυρο» Καμμένου για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ05.07.2018Πρόσωπα

Το δικαίωμα της Ελλάδας να ασκήσει βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ επικαλέστηκε ο Πάνος Καμμένος,

λέγοντας με νόημα πως στη Συμμαχία «υπάρχει η αρχή της ομοφωνίας κι αν έστω ένας διαφωνεί δεν μπορεί να προχωρήσει είσοδος νέου κράτους».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έκανε τη δήλωση αυτή στη Βουλή, όταν προκλήθηκε από τον Ανδρέα Λοβέρδο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να ξεκαθαρίσει τη στάση του. Επιστρέφοντας μάλιστα το μπαλάκι στην «πράσινη» παράταξη ο Πάνος Καμμένος είπε: «Η δική μου στάση είναι απόλυτα ξεκάθαρη, όταν έρθει κι αν έρθει, με 180, η δική σας στάση είναι το ερώτημα». Με αυτή τη φράση όχι μόνο επανέλαβε την απαίτησή του για διευρυμένη πλειοψηφία, αλλά κάλεσε και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να ξεκαθαρίσει τη θέση της, και κατ’ επέκταση και τη Ν.Δ.

Την ίδια ώρα επανέλαβε την εκπεφρασμένη θέση του, ότι δηλαδή η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα, ενώ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας καλείται σε λίγες μέρες στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ επειδή η χώρα μετέχει στην αποστολή στο Αφγανιστάν και πουθενά αλλού. «Δεν θα βγάλει οικογενειακή φωτογραφία και θα υπάρξει μόνο ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, που θα αναφέρει ότι θα γίνει πρόσκληση κατόπιν των προαπαιτούμενων που περιγράφονται στη συμφωνία», όπως είπε. Απαντώντας πάντως ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε ότι οι σημερινές διαπραγματεύσεις είναι τελικές και τόνισε: «Ο λαός αυτό θα το δει. Θα σας δει να ακούτε τις ευχαριστίες του. Για εσάς δημιουργείται πολιτικό θέμα, όχι για εμάς».

Εν τω μεταξύ ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια ορκωμοσίας 23 (!) στρατιωτών της ΠΓΔΜ... αποθέωνε τον ανύπαρκτο κατά βάση «μακεδονικό» στρατό -όπως τον αποκάλεσε- για τη συμβολή σε νατοϊκές επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα τα κρατικά ΜΜΕ έδειχναν κοντινά πλάνα από τις στολές των στρατιωτών στις οποίες αναγραφόταν η λέξη «Mακεδονία» στα σλαβικά.

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών αργά χθες το βράδυ, απαντώντας στην πρόκληση Ζάεφ, υποστήριξαν ότι με βάση τη συμφωνία ο στρατός των Σκοπίων θα αποκαλείται «στρατός της Βόρειας Μακεδονίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα