Ιστορική προσεδάφιση της NASA στον Αρη

Ιστορική προσεδάφιση της NASA στον Αρη27.11.2018Ειδήσεις

Το σκάφος «InSight» έστειλε φωτογραφία

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, λίγο μετά τις 10 ώρα Ελλάδας, και σε παγκόσμια μετάδοση μέσω του διαδικτύου η προσεδάφιση του διαστημικού επιστημονικού σκάφους «InSight» της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) στον Αρη!

Μια αποστολή που ολοκληρώθηκε -τουλάχιστον σε αυτό το σκέλος της- έπειτα από ένα διαπλανητικό

ταξίδι στο σκοτεινό Διάστημα, το οποίο διήρκεσε σχεδόν επτά μήνες, μέχρι το σκάφος, αφού πρώτα διένυσε σχεδόν 482.000.000 χλμ. (!), να προσεγγίσει τον κόκκινο πλανήτη και ακολούθως να εισέλθει με επιτυχία στην ατμόσφαιρά του, πριν προσεδαφιστεί.



«Προσεδάφιση επιβεβαιώθηκε!» ήταν η κοφτή όσο όμως και ουσιαστική ανακοίνωση που έκαναν οι υπεύθυνοι της αποστολής, μέσα από το κέντρο ελέγχου της NASA, στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας, προτού τελικά ξεσπάσουν δευτερόλεπτα μετά σε χειροκροτήματα και επιφωνήματα χαράς για τη μεγάλη και ιστορική επιτυχία.

Παρακολούθηση

Στη συνέχεια, και ενώ δεν πέρασαν παρά μόνο μερικά λεπτά, το «InSight» -τη δραστηριότητα του οποίου μπορεί κανείς στο εξής να παρακολουθεί μέσω twitter- έστειλε πίσω στους χειριστές του στη Γη και την πρώτη φωτογραφία από την επιφάνεια του Αρη!

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η όγδοη φορά που οι ΗΠΑ στέλνουν ρομποτικό σκάφος στον Αρη. Ταυτόχρονα, πρόκειται για την πρώτη προσεδάφιση της NASA από το 2012 (είχε καταφτάσει εκεί το ρόβερ «Curiosity») και η πρώτη φορά που θα μελετηθεί από ένα ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο το εσωτερικό, η σύνθεση και ειδικότερα η τεκτονική δραστηριότητα όχι μόνο του Αρη, αλλά και οποιουδήποτε άλλου πλανήτη πέρα από τη Γη.

Keywords
Τυχαία Θέματα