Σε ρηχά νερά η γεώτρηση της Αγκυρας

Σε ρηχά νερά η γεώτρηση της Αγκυρας27.11.2018Παρασκήνιο

Αρχισαν χθες οι έρευνες στα ανοιχτά της Μερσίνας εντός τουρκικών υδάτων. Σκληρή απάντηση στις προκλήσεις από Κατρούγκαλο

Aρχισε χθες η νέα γεώτρηση της Τουρκίας στα ανοιχτά της Μερσίνας, στην τοποθεσία που ονομάστηκε Βόρεια Ερντεμλί-1, 40 χιλιόμετρα νότια της πόλης. Η διάρκειά της αναμένεται να είναι 60 μέρες.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος επισκέφθηκε το σημείο πριν από την έναρξη των εργασιών γεώτρησης, ανέφερε: «Θα αρχίσει γεώτρηση

στα ρηχά νερά. Ολα είναι έτοιμα. Θα συνεχίσουμε και εκεί τις έρευνές μας. Εχουμε αυξήσει και τις έρευνές μας στην ξηρά. Ο,τι υπάρχει στη θάλασσα και στην ξηρά θα το βρούμε» Επίσης, σημείωσε πως στους επόμενους 3-4 μήνες θα ολοκληρώσει τη γεώτρησή του στο Αλάνια-1 το γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής), επειδή εκεί τα νερά είναι βαθιά.

Οπως είπε, εκεί το γεωτρύπανο θα κατέβει στα 5.500 με 6.000 πόδια (γύρω στα 2.000 μέτρα) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Πρώτα κατέβηκε 2.500 πόδια μέχρι τον βυθό και μετά άλλα 3.000 πόδια κάτω από τον βυθό.

«Εθνικιστικές κορόνες»

Την ίδια ώρα, για «εθνικιστικές κορόνες που στην Τουρκία υπάρχει έδαφος να αναπτυχθούν» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας τις απειλές που έχουν ακουστεί από την Αγκυρα, στις οποίες υπάρχει ο υπαινιγμός και για νέα εισβολή στην Κύπρο.

Σε συνέντευξή του ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι υπαινιγμοί προέρχονται από εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης. «Αλλά αυτό είναι δηλωτικό του ότι στον πολιτικό κόσμο της Τουρκίας υπάρχει έδαφος για τέτοιες εθνικιστικές κορόνες. Και είναι προφανώς ξανά προς το συμφέρον μας να μην ακολουθούμε εμείς τις κορόνες αυτές με αντίστοιχες κορόνες δικές μας, ακριβώς γιατί εμείς και δεν διεκδικούμε τίποτα, αλλά και δεν έχουμε να παραχωρήσουμε τίποτα.

Τα συμφέροντά μας και τα εθνικά μας δίκαια είναι απόλυτα κατοχυρωμένα» ανέφερε. «Η κατοχύρωση», όπως είπε, «των δικαιωμάτων μας προκύπτει από πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες, εάν τις συγκρίνουμε με το παρελθόν, ακόμα και σε κρίσιμες περιόδους όπως την επαύριον των Ιμίων, δείχνουν τη σαφή αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Ενωση του απλού γεγονότος ότι στην περιοχή μας έχουμε αμφισβήτηση της νομιμότητας από ένα κράτος, την Τουρκία, σε ό,τι αφορά το δίκαιο της θάλασσας και την υπεράσπισή του από ένα άλλο κράτος, που είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχει εξ αυτού και μόνο του γεγονότος την απαίτηση αλληλεγγύης».

Keywords
Τυχαία Θέματα