Σε δίλημμα το Μαξίμου για σύσταση προανακριτικής

Σε δίλημμα το Μαξίμου για σύσταση προανακριτικής 09.02.2018ΣΥΡΙΖΑ

Στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Το θέμα εξετάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, ο οποίος ενημέρωσε αναλυτικά σχετικά με όλες τις νομικές πτυχές του

ζητήματος, το οποίο τα τελευταία 24ωρα συγκλονίζει τη χώρα με τις αποκαλύψεις που έρχονται στο φως. Ηταν η δεύτερη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου σε τρεις ημέρες.

Μένει πλέον η συνεδρίαση και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε αναβληθεί την Τρίτη. Σημειώνεται ότι για τη σύσταση προανακριτικής χρειάζονται τουλάχιστον 30 υπογραφές βουλευτών, ενώ στη συνέχεια το αίτημα θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια

Η επιλογή, ωστόσο, να παραμείνει η υπόθεση στη Βουλή μέσω της προανακριτικής επιτροπής καθόλου δεν μπορεί να αποκλείσει την επιστροφή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, όπως δηλαδή συνέβη με την παραπομπή του Γιάννου Παπαντωνίου.

Τις προηγούμενες ημέρες, άλλωστε, υπήρξε έντονος προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου για το ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος διαχείρισης της πολύκροτης υπόθεσης, καθώς κυβερνητικά στελέχη προέκριναν τη ιδέα τής απευθείας επιστροφής του φακέλου στη Δικαιοσύνη, χωρίς να προηγηθεί καν η σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Στις προθέσεις, πάντως, του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μην «κολλήσει» και να μην τραβήξει σε χρονικό μάκρος η εκδίκαση της υπόθεσης Novartis στη Βουλή, όπως συνέβη με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, όταν η σχετική διαδικασία είχε αγγίξει τους τρεις μήνες. Πολύ περισσότερο αν δεν προκύπτει ουσιαστικός λόγος, από τη στιγμή που τα αδικήματα τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία για τη Novartis και βαραίνουν τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα θεωρούνται παραγεγραμμένα.

Μέγα ζητούμενο αποτελούν οι διαδρομές του «μαύρου χρήματος», δεδομένου ότι η κατηγορία περί ξεπλύματος δεν μπορεί να παραγραφεί σε καμία περίπτωση. Ωστόσο, αποτελεί σοβαρό ερώτημα αν η δικογραφία εμπεριέχει τέτοια στοιχεία σε βάρος των εμπλεκομένων, κάτι που θα φανεί στη συνέχεια, καθώς η υπόθεση έχει ακόμη πολύ βάθος.

Keywords
Τυχαία Θέματα