Τίτλοι τέλους για το Mega!

Τίτλοι τέλους για το Mega!09.02.2018Τέχνες

Οριστικό λουκέτο μετά την αποχώρηση του ομίλου Βαρδινογιάννη από την Τηλέτυπος

Από τη
Μαρία Ανδρέου

Αυτό που όλοι απεύχονταν έγινε πραγματικότητα! Επειτα από 29 χρόνια... οριστικό τέλος για το Mega! Τραγικά είναι τα νέα για τους εκατοντάδες εργαζομένους στον τηλεοπτικό σταθμό της Μεσογείων, ο οποίος βάζει πλέον οριστικό λουκέτο. Και αυτό διότι, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή της, η εταιρία Ascope Trading Ltd, συμφερόντων του ομίλου Βαρδινογιάννη, που

μετείχε στο Δ.Σ. της Τηλέτυπος (Mega), ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το εταιρικό σχήμα.

Στη σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, τις προσπάθειες που έγιναν για τη σωτηρία του σταθμού, οι οποίες όμως δεν είχαν αίσια έκβαση. Πάντως, από τη στιγμή που το κανάλι δεν κατέθεσε αίτηση για αδειοδότηση, ήταν αναμενόμενο ή σχεδόν βέβαιο πως θα «έπεφτε μαύρο» στις 28 Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους, η Ascope Trading Ltd με επιστολή της προς το Δ.Σ. ενημέρωσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν προτίθεται να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους πιστωτές. Να σημειωθεί ότι έως χθες, όταν και έγινε πραγματικότητα η πιο δυσάρεστη εξέλιξη, δεν είχε παρουσιαστεί άλλος μέτοχος που να ενδιαφέρεται να υλοποιήσει το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας.

Παράλληλα, η Τηλέτυπος ρίχνει ευθέως ευθύνες στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κατηγορώντας το ότι δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν για τη διάσωση του καναλιού. Επιπλέον, η εταιρία-μέτοχος που συνδέεται με την οικογένεια Βαρδινογιάννη έστειλε επιστολή στο Δ.Σ. προσκαλώντας τους υπόλοιπους μετόχους να συνεισφέρουν για την πληρωμή των οφειλών της προς τους εργαζομένους με βάση το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχουν ή κατείχαν και την περίοδο που κατείχαν τις μετοχές. Για την ιστορία, το σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Τηλέτυπος ανέλαβε καθήκοντα τον Αύγουστο του 2017, μετά τις αλλαγές που έγιναν στο μετοχικό σχήμα της εταιρίας.

Οι βασικοί μέτοχοι την περίοδο αυτή ήταν εταιρίες συνδεδεμένες με την οικογένεια Βαρδινογιάννη: η Alter Ego, ιδιοκτησίας του Ευάγγελου Μαρινάκη (αγόρασε τις μετοχές του ΔΟΛ), η εταιρία Dimera του Ιβάν Σαββίδη (αγόρασε μέρος των μετοχών της Πήγασος Α.Ε.) και η Πήγασος Α.Ε. του Φώτη Μπόμπολα.

Καταβολή οφειλών

Από τη μεριά του, ο όμιλος Βαρδινογιάννη είπε ότι θα καταβάλει στους εργαζομένους τις οφειλές που του αναλογούν με βάση το ποσοστό που κατείχε στην Τηλέτυπος.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Το νέο Δ.Σ., αναλαμβάνοντας τη διοίκηση, είχε ως μοναδικό στόχο την εξυγίανση και τη συνέχιση της λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού Μέγκα. Διαπιστώσαμε ότι, παρ’ όλα τα λάθη και τις λανθασμένες επιλογές της προηγούμενης διοίκησης, εάν είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως η εγκεκριμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για το ποσό των ευρώ 15 εκατ. και οι συνδεμένες εταιρίες Πήγασος και ΔΟΛ εξοφλούσαν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους ποσού περίπου € 9.200.000 προς την Τηλέτυπος Α.Ε., η εταιρία δεν θα είχε οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο. Η νέα Διοίκηση άρχισε αμέσως τις διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Με βάση τον νόμο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και την προκήρυξη η “Τηλέτυπος Α.Ε.” δεν μπορούσε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Λόγω αυτού του αδιεξόδου εξετάστηκε η εναλλακτική λύση μία νέα εταιρία να συμμετάσχει στον διαγωνισμό και μετά την επικύρωση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης της “Τηλέτυπος” από το δικαστήριο να απορροφήσει τη δραστηριότητα του τηλεοπτικού σταθμού Μέγκα. Για να μπορέσει να υλοποιηθεί η εναλλακτική αυτή λύση θα έπρεπε να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού Μέγκα. Το τελειωτικό χτύπημα δόθηκε όμως από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης που αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη. Ουσιαστικά δεν δέχθηκε την πρόταση των μετόχων για τη δημιουργία νέας εταιρίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα