Σε διασταυρούμενα πυρά η Τερέζα Μέι, που δεν κάνει πίσω

Σε διασταυρούμενα πυρά η Τερέζα Μέι, που δεν κάνει πίσω18.11.2018Ειδήσεις

Την Τρίτη η κρίσιμη ψηφοφορία για την ανατροπή της Βρετανίδας πρωθυπουργού που, εκτός των Τόρις, έχει να αντιμετωπίσει και τον πολιτικό εκβιασμό του βορειοϊρλανδικού DUP για το Brexit

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Ανάμεσα στις «συμπληγάδες» της διαπραγμάτευσης έχει βρεθεί από το βράδυ της Τετάρτης η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, που, εκτός του κύματος παραιτήσεων πρωτοκλασάτων στελεχών

της κυβέρνησής της, θα τεθεί αντιμέτωπη και με μια πρόταση μομφής εναντίον της.

Oπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Παρασκευής, η δυσαρέσκεια, που φούντωνε ως προς τους χειρισμούς της Μέι, συμπυκνώθηκε στην πρόταση δυσπιστίας, αφού βουλευτές των Συντηρητικών κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις 48 επιστολές που απαιτούνται για την εκκίνηση της διαδικασίας αμφισβήτησης της ηγεσίας της. Σύμφωνα με τους πολιτικούς συντάκτες της Νήσου, η ψηφοφορία θα λάβει χώρα την προσεχή Τρίτη, ενώ για την ανατροπή της χρειάζεται να ψηφίσουν εναντίον της 158 από τους 315 βουλευτές του κόμματός της. Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια πτυχή που αποκάλυψαν οι βρετανικές εφημερίδες, αναφορικά με τον ενδοιασμό ορισμένων βουλευτών, οι οποίοι τάσσονται κατά της πρότασης μομφής από φόβο ότι ίσως αποδειχθεί «παγίδα», αφού, εάν αυτή δεν περάσει με τις απαιτούμενες ψήφους, τότε δεν θα υπάρχει δικαίωμα αμφισβήτησης της Μέι για έναν χρόνο, όπως προβλέπει ο κανονισμός του κόμματος. Αυτή η μερίδα των εξίσου απογοητευμένων Τόρις υποστηρίζει πως το ζήτημα πρέπει να λυθεί στη Βουλή και όχι με εσωκομματικές διαδικασίες.

Πλην της μομφής, η ένοικος του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ έχει να αντιμετωπίσει και τον πολιτικό εκβιασμό του βορειοϊρλανδικού κόμματος (DUP), το οποίο διεμήνυσε ότι η συμφωνία που έκλεισαν οι Συντηρητικοί με τους ίδιους για το Brexit ακυρώνεται, εκτός εάν προχωρήσουν οι διαδικασίες για αντικατάσταση της Μέι. Εντελώς ωμά, το DUP απείλησε πως σκοπεύει να καταψηφίσει τη συμφωνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση -η οποία μετά κόπων και βασάνων εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο-, όταν αυτή έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Κοινοτήτων, εκτός εάν οι Τόρις αλλάξουν ηγέτη. Η Τερέζα Μέι, ωστόσο, διατηρεί το προφίλ της αλύγιστης και δυνατής πρωθυπουργού, καθώς, όπως επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δεν σκοπεύει να κάνει πίσω αναφορικά με τη συμφωνία, αγνοώντας το πολιτικό κόστος και βάζοντας στην άκρη τόσο τις παραιτήσεις όσο και την πρόταση μομφής. Σε μια προσπάθεια να εμπνεύσει αυτοπεποίθηση και να υπεραμυνθεί των επιλογών της, τόνισε πως η έξοδος της χώρας από την Ενωση ήταν η επιθυμία των πολιτών και ένα βήμα πιο κοντά προς τα εθνικά συμφέροντα, και ότι εκείνη από την πλευρά της έχει επιφορτιστεί με το καθήκον να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη Βρετανία.

Οι αναλυτές συμφωνούν, πάντως, ότι η Τερέζα Μέι, που κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, παίζει σωστά τα «χαρτιά» της, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο. «Πάτησε» πάνω στην απουσία εναλλακτικών προτάσεων από τους συναδέλφους Τόρις, που, απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι με το προσχέδιο, προχώρησαν σε παραιτήσεις, και φρόντισε να στείλει το μήνυμα ότι, εάν δεν προχωρήσει η συμφωνία για το Brexit, η Βρετανία θα μπει στο μονοπάτι της βαθιάς και σοβαρής αβεβαιότητας. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο συντηρητικό στρατόπεδο αποδείχθηκε και η δυσκολία της Μέι να αντικαταστήσει τον εμβληματικότερο υπουργό της, τον υπουργό Αρμόδιο για το Brexit.

Μετά την παραίτηση του Ντόμινικ Ράαμπ, του ανθρώπου του οποίου δουλειά θα ήταν να «πουλήσει» τη συμφωνία στους βουλευτές, στον Τύπο και στο εξωτερικό, η νευραλγική θέση χήρεψε και καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν πως προτάθηκε στον νυν υπουργό Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος όμως όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά άσκησε σκληρή κριτική στη Μέι για την άρνησή της να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Το πολυπόθητο «ναι» εισέπραξε η Μέι, το απόγευμα της Παρασκευής, από τον ευρωσκεπτικιστή Στίβεν Μπάρκλεϊ. Ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Υγείας ορίστηκε από την πρωθυπουργό νέος υπουργός Αρμόδιος για το Brexit, εντούτοις εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ τόνισε ότι η Μέι θα επιβλέψει η ίδια τις τελευταίες 10 ημέρες διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. για τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με το μπλοκ.

Οι πολέμιοι ονειρεύονται ένα νέο δημοψήφισμα

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του BBC, η επόμενη ημέρα για την κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, αναμένεται ιδιαιτέρως δύσκολη. Οπως αποκάλυψε, συντηρητικός βουλευτής τού ομολόγησε πως, εάν καταψηφιστεί η συμφωνία στο Κοινοβούλιο, διαδικασία που είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο, τότε μαζί με άλλους βουλευτές θα προχωρήσει σε εκστρατεία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα με στόχο την παραμονή στην Ε.Ε. Πέραν τούτου, η έκβαση της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής της Τρίτης αναμένεται να αλλάξει ξανά τα δεδομένα. Τα σενάρια στην προκειμένη είναι τα εξής: Η Μέι παραμένει στη θέση της και η πορεία προς το Brexit προχωρά απρόσκοπτα, αν και σίγουρα η πρόταση μομφής αναμένεται να λαβώσει και να αποδυναμώσει την πρωθυπουργό, ακόμα και αν αποτύχει.

Εντούτοις, μετά θα έχει να κερδίσει και τη μάχη της Βουλής, στην οποία δεν έχει διασφαλίσει επιτυχία. Κάποιοι υπουργοί πιστεύουν ότι, ακόμη κι αν καταψηφιστεί η καταρχήν συμφωνία για το Brexit, η Μέι μπορεί να επιβιώσει και να αφήσει τις αναταράξεις στις αγορές και την προοπτική μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. να αλλάξουν τη στάση της πλειοψηφίας, ώστε να ξαναφέρει το προσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή.

Το σενάριο αλλάζει, εάν η πρωθυπουργός χάσει τη στήριξη των Τόρις. Σε αυτή την περίπτωση θα ξεκινήσει κούρσα διαδοχής στην ηγεσία του κόμματος, από την οποία η ίδια θα εξαιρεθεί, βάζοντας τέλος στην πολιτική καριέρα της και ανοίγοντας ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα