Εποχές «Τσοβόλα, δώσ' τα όλα»

Εποχές «Τσοβόλα, δώσ' τα όλα»18.11.2018ΣΥΡΙΖΑ

Παροχές που αγγίζουν το ένα δισ. ευρώ! Τα δίνει όλα ως τις γιορτές η κυβέρνηση για να αντιστρέψει τις δημοσκοπήσεις. Στόχος, να κατατίθενται δύο «θετικά» νομοσχέδια την εβδομάδα

Από την
Κατερίνα Κανάκη

Τα ρέστα του στη Βουλή και στην κατά ριπάς ψήφιση θετικών μέτρων ποντάρει το Μαξίμου προκειμένου να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα των δημοσκοπήσεων, ενώ η αντιπολίτευση αναγκάζεται

να ριχτεί στην αναζήτηση νέου αφηγήματος, μια και τα περί τέταρτου Μνημονίου πλέον δεν «τραβάνε».
Ο λευκός καπνός που εξέπεμψε το Euro Working Group την περασμένη Πέμπτη για τη μη περικοπή των συντάξεων ήρθε σε μια συγκυρία όπου η κυβέρνηση χρειαζόταν όσο τίποτe άλλο μια «θετική είδηση». Η απόφαση για μη απομείωση της προσωπικής διαφοράς, που θα ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, θεωρείται δεδομένη από την κυβέρνηση που αναμένει να επιβεβαιωθεί στο αυριανό Eurogroup.

Τη μεθεπομένη της συνεδρίασης, την Τετάρτη δηλαδή, η κυβέρνηση, απαλλαγμένη από το άγχος που εδώ και δύο χρόνια δημιουργεί το θέμα των συντάξεων, θα καταθέσει τον Προϋπολογισμό του 2019.
Την ίδια ώρα το Μαξίμου θα τα δώσει κυριολεκτικά όλα ως τις γιορτές, καθώς οι παροχές που θα ψηφιστούν στη Βουλή θα αγγίζουν το αστρονομικό ένα δισ. ευρώ. Ως την κατάθεση του Προϋπολογισμού θα έχει ήδη ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και αυτοαπασχολουμένων, ενώ προηγήθηκε η παμψηφεί υπερψήφιση της επιστροφής των αναδρομικών σε ενστόλους, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς.

Ακολουθεί «μπαράζ» νομοθετικών ρυθμίσεων, καθώς έπονται οι αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων. Ο φόρος θα μειωθεί σε βάθος τετραετίας κατά τέσσερις μονάδες. Στη συνέχεια θα νομοθετηθούν οι σταδιακές μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Το 2019 η μείωση θα είναι 10% και το 2020 20%, ενώ σε κάποιες -λίγες βέβαια- περιπτώσεις θα υπάρξει μείωση έως και 50% για περιουσίες έως 150.000 ευρώ. Ταυτόχρονα προχωρούν και οι υπόλοιπες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, όπως είναι η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους έως 25 ετών, το επίδομα ενοικίου σε περίπου 300.000 δικαιούχους έως 200 ευρώ και τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» με 3.000 προσλήψεις και Ειδικής Αγωγής με άλλες 4.500 προσλήψεις καθηγητών.

Ο κυβερνητικός στόχος είναι πολύ σαφής: να κατατίθενται ένα με δύο «θετικά» νομοσχέδια ανά εβδομάδα, ώστε να έχουν ψηφιστεί ως το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου οπότε θα ξεκινήσει η συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Ολομέλεια. Ετσι, και με την ψήφιση του Προϋπολογισμού δίχως την περικοπή συντάξεων, η κυβέρνηση θα κλείσει πανηγυρικά το 2018 και θα... φάει τη γαλοπούλα ξέγνοιαστη.

Την ίδια ώρα σε δύσκολη θέση έχει βρεθεί η αντιπολίτευση λόγω της έλλειψης κοινοβουλευτικού αφηγήματος. Παρά την κριτική και τις ενστάσεις, ως τώρα ακολουθεί την κυβέρνηση και υπερψηφίζει τα θετικά μέτρα που έρχονται, και αναμένεται να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο. Να μην υπερψηφίσει ρυθμίσεις ευνοϊκές και δίκαιες για τον λαό, πολλές από τις οποίες έχει στο παρελθόν προτείνει και η ίδια, είναι παράλογο και θα οδηγούσε με απόλυτη βεβαιότητα σε προεκλογική αυτοκτονία. Από την άλλη, όταν έρχεται κάθε εβδομάδα στο ελληνικό Κοινοβούλιο υπερψηφίζοντας μέτρα που φέρνει ο «εχθρός» ΣΥΡΙΖΑ, κινδυνεύει να εμφανιστεί «ουρά» του.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή. Στη Νέα Δημοκρατία οι μουρμούρες έχουν αρχίσει ήδη από τις αρχές του μήνα και θα βαίνουν κλιμακούμενες ως τις εορτές. Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πηγαδάκια στη Βουλή εκφράζουν δυσφορία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καθώς ναι μεν θέλουν να ψηφίσουν τα φιλολαϊκά μέτρα, από την άλλη όμως καλούνται να υποστηρίξουν τη γραμμή από τα κεντρικά της Πειραιώς, που δεν είναι άλλη από το ότι βρισκόμαστε μπροστά σε τέταρτο Μνημόνιο.

Οι «γαλάζιοι» βουλευτές αναφέρουν ότι είναι ώρα ευθύνης για την παράταξη, αλλά και ώρα μεγάλων αποφάσεων, καθώς πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί αντίλογος ως προς τα θετικά μέτρα, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να εξαντληθεί στην κριτική περί «παροχολογίας» και «προεκλογικών ρυθμίσεων».

Σε δυσμενή θέση η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Σε ακόμη δυσμενέστερη θέση βρίσκεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που άλλωστε δεν αντιμετωπίζει έλλειμμα στρατηγικής μόνο εντός Βουλής ούτε περίμενε τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης για να «στριμωχτεί».

Η Χαριλάου Τρικούπη δίνει εδώ και καιρό αγώνα για να επιβιώσει πολιτικά, με σκοπό οι επερχόμενες κάλπες να μη σημάνουν και τη συντριβή της. Η παράταξη είναι εγκλωβισμένη και η τακτική των ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. που ευλαβικά κρατά εδώ και μήνες δεν φαίνεται να τη σώζει από τον βέβαιο πνιγμό που έρχεται στις εκλογές.

Αυτό που εξετάζεται είναι η απεμπλοκή από τη λογική της «διμέτωπης επίθεσης», φράσης την οποία οι δημοσιογράφοι έχουν κουραστεί να χρησιμοποιούν κάθε φορά που η Φώφη Γεννηματά τοποθετείται.
Εκ των πραγμάτων και από τη στιγμή που τουλάχιστον προσώρας την πολιτική ατζέντα διαμορφώνει η κυβέρνηση και μάλιστα με θετικά για εκείνη «μαντάτα», η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να αναζητήσει ένα νέο αφήγημα και να βρει κι εκείνη πειστικές απαντήσεις, για να πορευτεί τουλάχιστον ως τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ.
Αυτό άλλωστε είναι και το χρονικό περιθώριο της κυβέρνησης για να αναστρέψει το κλίμα, και συνεπακόλουθα τα εκλογικά ποσοστά· ως τα τέλη του χειμώνα, καθώς από τις αρχές Μαρτίου και μετά θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Με τον ίδιο της τον εαυτό δηλαδή, μια και η ψηφοφορία στη Βουλή είναι και το χρονικό όριο της ανακωχής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. για το Σκοπιανό.

Keywords
Τυχαία Θέματα