Η ταλαντούχα κυρία Ράικου

Η ταλαντούχα κυρία Ράικου18.11.2018Παρασκήνιο

Η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς με τις σημαντικές νομικές ικανότητες, που τη βοήθησαν να ανελιχθεί, η οποία παράλληλα διαθέτει επικοινωνιακή δεινότητα και χιούμορ

H Ελένη Ράικου είναι αντιεισαγγελέας Εφετών. Πολυτάλαντη, με σημαντικές νομικές ικανότητες, που τη βοήθησαν να ανελιχθεί στις θέσεις της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών αρχικά και της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς στη συνέχεια. Ως εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς επελέγη δύο φορές από το

Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Και τις δύο φορές είχαν υπάρξει αντιδράσεις από ανώτατους δικαστές, μέλη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, για την επιλογή της. Τελικά και τις δύο φορές η εκλογή της έγινε με οριακή πλειοψηφία (6-5). Επιπλέον, οι κακές γλώσσες έλεγαν και λένε ότι ακόμα και αυτή η οριακή πλειοψηφία δεν θα επιτυγχανόταν χωρίς τις υψηλές διασυνδέσεις της με ισχυρούς πολιτικούς και δικαστικούς παράγοντες.

Ομως, εκτός από τις γνωστές ικανότητές της, η κυρία Ράικου έχει και άλλες, κρυφές ικανότητες και χάρες, όπως ισχυρίζονται όσοι τη γνωρίζουν καλά. Ηδη, αποκάλυψε δύο από αυτές: την επικοινωνιακή δεινότητα και το χιούμορ που διαθέτει. Ας ξεκινήσουμε όμως από το χιούμορ της, που έχει προκαλέσει θυμηδία στους δικαστές και κυρίως στους εισαγγελείς, που γνωρίζουν πολύ καλά τη συνάδελφό τους. Δεν θα αναφερθούμε στις πάμπολλες και επιλεκτικές διαρροές στα ΜΜΕ για κρίσιμες υποθέσεις, που υπήρξαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και την Εισαγγελία Διαφθοράς, την περίοδο που η κυρία Ράικου υπηρετούσε και προΐστατο σε αυτές. Ευλόγως θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι διαρροές αυτές μπορεί να προέρχονταν από οποιονδήποτε είχε πρόσβαση στις υποθέσεις - εισαγγελείς, ανακριτές, δικαστικούς γραμματείς, δικηγόρους κ.λπ. Το τελευταίο διάστημα, όμως, υπήρξαν σημαντικές διαρροές για θέματα που αφορούσαν την κυρία Ράικου - κανείς άλλος δεν γνώριζε το παραμικρό για τα θέματα αυτά.

Συγκεκριμένα:
1 Η μήνυση που κατέθεσε ο σύζυγος της κυρίας Ράικου, ο στρατιωτικός γιατρός Λάζαρος Καρνέζης, κατά της σημερινής εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και δύο άλλων εισαγγελέων. Προαναγγέλθηκε και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ».

2 Η αίτηση εξαίρεσης που κατέθεσε και πάλι ο σύζυγος της κυρίας Ράικου κατά της κυρίας Τουλουπάκη και των δύο εισαγγελέων συνεργατών της. Δημοσιεύτηκε και αυτή, συμπτωματικά, στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ». Για την ιστορία και μόνο πρέπει να σημειωθεί ότι, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, απορρίφθηκε η αίτηση εξαίρεσης, με ακλόνητο σκεπτικό κατά των ισχυρισμών του συζύγου της κυρίας Ράικου. Επίσης, με άλλη απόφαση, η αρμόδια εισαγγελέας Εφετών απεφάνθη ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος εξαίρεσης των τριών εισαγγελέων.

3 Η αγωγή κακοδικίας της κυρίας Ράικου κατά της κυρίας Τουλουπάκη και δύο άλλων εισαγγελέων. Λίγες ημέρες πριν επιδοθεί στους ίδιους, ως εκ θαύματος, διέρρευσε στο διαδίκτυο. Είναι προφανές και στην περίπτωση αυτή ότι μόνο η κυρία Ράικου θα μπορούσε να κάνει τη διαρροή.

4 Η επιστολή παραίτησής της από τη θέση της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς. Λίγο πριν από τη λήξη της θητείας της, η κυρία Ράικου με επιστολή της στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπέβαλε την παραίτησή της. Η επιστολή παρέμεινε σε κλειστό φάκελο στο γραφείο της κυρίας Δημητρίου για κάποιες ημέρες, επειδή αυτή απουσίαζε στο εξωτερικό. Επομένως, η μόνη που είχε γνώση της επιστολής παραίτησης και του περιεχομένου της ήταν η κυρία Ράικου. Παρ' όλα αυτά, το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησης διέρρευσε και δημοσιεύτηκε ολόκληρο στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα η κυρία Δημητρίου! Στο περιεχόμενο της επιστολής συμπεριλαμβάνονταν και κρίσιμα ευρήματα της προκαταρκτικής έρευνας για τη Novartis, που διενεργούσε η κυρία Ράικου.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, στην προαναφερόμενη επιστολή παραίτησης αναφέρονται και τα ακόλουθα: «Τις τελευταίες μέρες, μετά από σειρά ερευνών και επίπονης προσπάθειας, καταφέραμε να συλλέξουμε και να επεξεργαστούμε τα πρώτα κρίσιμα και ουσιώδη στοιχεία που οδηγούν μετά βεβαιότητας στο συμπέρασμα ότι μεγάλος αριθμός κρατικών αξιωματούχων, κυρίως ιατρών δημοσίων νοσοκομείων, δωροδοκούνταν απευθείας από λογαριασμό της εταιρείας Novartis Ελβετίας με εμβάσματα σημαντικών χρηματικών ποσών που κατατίθεντο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς». Ανέφερε επίσης ότι το συνολικό ποσό που είχε διαπιστωθεί ότι χρησιμοποιήθηκε για δωροδοκίες ανέρχεται στα 28.000.000 ευρώ.

Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Κυρία εισαγγελέα. Ζητώ την αντικατάστασή μου, γιατί αρνούμαι να μετατραπώ σε Ιφιγένεια, στον βωμό των συμφερόντων, των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στον χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι, εν όψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οι οποίες μετά βεβαιότητας θα τους οδηγούσαν, να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και ίσως μερικούς στη φυλακή».

Από τα προαναφερόμενα αποσπάσματα προκύπτει αβίαστα ότι όχι μόνο και αυτή η διαρροή προέρχεται από την κυρία Ράικου ή, έστω, από τους περίφημους «κύκλους» της, αλλά ότι η εν λόγω εισαγγελέας με τη διαρροή αυτή παραβίασε τη μυστικότητα της δικαστικής έρευνας που διεξήγε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για το μέγα σκάνδαλο της Novartis. Ομως, υπάρχει και μια άλλη, πολύ σοβαρότερη πτυχή της διαρροής αυτής. Η κυρία Ράικου αποκάλυψε με τον τρόπο αυτόν πολύ κρίσιμα στοιχεία και ευρήματα της δικαστικής έρευνας για τη Novartis. Αυτό όμως δεν αποτελεί μόνο πειθαρχικό παράπτωμα - ενδεχομένως είναι και ποινικό αδίκημα.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η κυρία Ράικου στην επιστολή παραίτησής της αναφέρεται και στον τρόπο χρηματισμού γιατρών δημόσιων νοσοκομείων από τη Novartis. Αυτός ο τρόπος χρηματισμού παραπέμπει ευθέως και σε περίπτωση χρηματισμού που ερευνάται ήδη, όπως έχει γραφτεί στον Τύπο κατ' επανάληψη, η οποία θα έπρεπε να οδηγήσει σε δήλωση αποχής της κυρίας Ράικου, η παράλειψη της οποίας συνιστά ποινικό αδίκημα. Αλλη μια σημαντική παρατήρηση για την επιστολή παραίτησης της κυρίας Ράικου: Σε αυτήν δεν αναφέρει απολύτως τίποτα για πολιτικούς και κυβερνητικές πιέσεις στο έργο της, αλλά στρέφεται κατά των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στον χώρο του φαρμάκου.

Τέλος, στην ίδια επιστολή, η τέως εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς παραδέχεται ότι υπήρξαν διαρροές κατά τη διάρκεια της θητείας της. Για όλους αυτούς τους λόγους, η συμπεριφορά και οι ισχυρισμοί της κυρίας Ράικου προκαλούν θυμηδία στους εισαγγελείς και τους δικαστές.

Η πρόσκληση με το μικρό όνομά της

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η κυρία Ράικου για λόγους επικοινωνιακούς στρέφεται κατά συναδέλφων της, ώστε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Γι' αυτό αναφερθήκαμε στην αρχή στο χιούμορ και στην επικοινωνιακή δεινότητά της ως δύο από τα κρυφά χαρίσματα της εισαγγελέως που έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται. Βέβαια, η επικοινωνιακή δεινότητά της είχε διαφανεί από τις εξαίρετες σχέσεις της με εκπροσώπους του Τύπου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των σχέσεων είναι η από τηλεοπτική εκπομπή κλήση της από δημοσιογράφο με το μικρό της όνομα -«Ελένη»- για άμεση επέμβασή της στο γνωστό επεισόδιο Κανέλλη - Κασιδιάρη. Κακές γλώσσες λένε ότι για μεγάλο διάστημα στις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών Αθηνών είχε γίνει ειρωνικό σλόγκαν αυτή η τηλεοπτική πρόσκλησή της. Εκτός όμως από την επιπόλαιη προσπάθεια εξουδετέρωσης των αρμόδιων εισαγγελέων που ερευνούν το σκάνδαλο Novartis, υπάρχουν και οι σοβαρές ποινικές ευθύνες της κυρίας Ράικου, που πρέπει άμεσα να ερευνηθούν. Ο πρόεδρος, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και η πρόεδρος του Συμβουλίου Επιθεώρησης Δικαστηρίων και Δικαστών πρέπει να πράξουν το αυτονόητο - δηλαδή, το καθήκον τους.

Ψάχνει (;) έναν αφελή

Υπάρχουν έντονες φήμες ότι πολύ γνωστός πολιτικός με ροπή στις συνωμοσίες και στη συνωμοσιολογία βρίσκεται σε πανικό και αναζητεί εναγωνίως κάποιον αφελή ή «πρόθυμο» εισαγγελέα να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς των «κύκλων» της κυρίας Ράικου περί Ρασπούτιν. Δεν γνωρίζουμε αν θα βρεθεί ο αφελής ή ο «πρόθυμος». Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι, αν βρεθεί, θα γελάσει κάθε πικραμένος με τις αποκαλύψεις που θα επακολουθήσουν. Και που μπορεί να είναι και αντικειμένου «Espresso».

Keywords
Τυχαία Θέματα