Ρουζού, η φανατική οπαδός του Δηλιγιάννη

Ρουζού, η φανατική οπαδός του Δηλιγιάννη03.11.2018Παρασκήνιο

Αλησμόνητα περιστατικά με πρωταγωνίστρια τη θρυλική φωνακλού

Καθημερινή ήταν η θορυβώδης παρουσία της πολυθρύλητης Ανθούσας Ρουζού στα θεωρεία της Βουλής, από όπου και βροντοφώναζε με όλο το πάθος της υπέρ του πρωθυπουργού Θεόδωρου Δηλιγιάννη, τον οποίο υποστήριζε μετά μανίας, και κατά του πολιτικού αντιπάλου του, Χαρίλαου Τρικούπη.

Η γνωστή προσωπικότητα της Αθήνας

του 19ου αιώνα αμέσως μόλις έμεινε χήρα άρχισε να πηγαίνει στη Βουλή, και μάλιστα δεν έχανε συνεδρίαση. Αλλωστε, την εποχή εκείνη τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά από ό,τι σήμερα, αφού οι πολίτες συμμετείχαν στις συζητήσεις της Βουλής -τότε στο μέγαρο της οδού Σταδίου- και μάλιστα επιδοκίμαζαν και αποδοκίμαζαν τους πολιτικούς την ώρα που μιλούσαν.

Η -κατά τα άλλα... κοσμική- κυρία Ρουζού, δε, έμεινε γνωστή στην Ιστορία όχι μόνο για την ένθερμη υποστήριξή της στον τότε πρωθυπουργό, αλλά και γιατί σε κάθε ευκαιρία γιουχάιζε σύσσωμη την αντιπολίτευση. Οι ιστορικοί έχουν καταγράψει κάποια από τα αλησμόνητα παρατσούκλια τα οποία είχε εφεύρει. «Τι λέει ο φορομπήχτης;» και «Καλώς τον πακετάκια» ήταν οι φράσεις που βροντοφώναζε κάθε φορά που έμπαινε στην αίθουσα ο Τρικούπης, τον οποίο μισούσε θανάσιμα, ενώ «στόλιζε» συχνά πυκνά και τον Γεώργιο Θεοτόκη, αποκαλώντας τον μάλιστα «σκαρπινάκια», επειδή ο γνωστός «δανδής» ήταν πάντα περιποιημένος και φορούσε καλογυαλισμένα παπούτσια. Τα βέλη της είχαν στραφεί και κατά του Στέφανου Δραγούμη, τον οποίο αποκαλούσε «πατατράκα» και «δημοκόπο.

Σφοδρή ήταν η αντιπάθειά της και για το πρόσωπο του υπουργού Ανάργυρου Σιμόπουλου. Κάθε φορά που ανέβαινε στο βήμα φώναζε από τα θεωρεία «βεελζεβούλ, βεελζεβούλ». Εκανε μάλιστα τον σταυρό της, έφτυνε «σκόρδα» και ζητούσε να τον ξορκίσουν! Οσο για τον μεγάλο της «έρωτα» Θεόδωρο Δηλιγιάννη, τον εκθείαζε καθημερινά φωνάζοντάς του «Μπράβο, αηδόνι της Βουλής, ζήτω ο εθνάρχης». Να σημειωθεί ότι οι ιστορικές πηγές αναφέρουν πως η Ρουζού είχε στη Βουλή τη δική της θέση στο θεωρείο των κυριών, στην οποία δεν καθόταν καμία άλλη.

Η θρυλική «φωνακλού» πέθανε το 1890 σε μεγάλη ηλικία, μένοντας για πάντα στην Ιστορία ως η πιο γραφική και θορυβώδης φιγούρα της Βουλής!

Keywords
Τυχαία Θέματα