Σενάριο (ξαφνικά) για Μουντιάλ στα Βαλκάνια το 2030!

Σενάριο (ξαφνικά) για Μουντιάλ στα Βαλκάνια το 2030!03.11.2018Παρασκήνιο

Πρόταση για τη συνδιοργάνωση του Μουντιάλ του 2030 ή ενός Ευρωπαϊκού Κυπέλλου προέκυψε από τη Βάρνα που επισκέφθηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συμμετάσχει στην τετραμερή Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας

Την πρόταση έκανε ο Βούλγαρος

πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ μετά τη δήλωση του Α. Τσίπρα ότι θα εξεταστεί σε βάθος δεκαετίας οι τέσσερις χώρες να συνδιοργανώσουν μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση. Ωστόσο, την αρχική ιδέα φέρεται ότι είχε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Οι τέσσερις χώρες θα έχουν απέναντί τους όμως σημαντικές υποψηφιότητες, όπως η κοινή υποψηφιότητα των Αργεντινής, Παραγουάης και Ουρουγουάης, η «συμμαχία» των Αγγλίας, Σκοτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας και το κονσόρτσιουμ των Αλγερίας, Τυνησίας και Μαρόκου. Στο μεταξύ, στην (πέμπτη κατά σειρά) τετραμερή Σύνοδο Κορυφής ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συζητήσει την κατάσταση στα Βαλκάνια και να υπογράψει δύο συμφωνίες με τον Βούλγαρο ομόλογό του που αφορούν τη σιδηροδρομική διασύνδεση των δύο χωρών και την κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου. Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σηματοδοτεί την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή μας».

Η συνάντηση, ωστόσο, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν αυτή που είχε ο κ. Τσίπρας με τον προσκεκλημένο στη Σύνοδο Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Μεταξύ άλλων, συζήτησαν για τον αγωγό East Med. «Ενα έργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά ευρύτερα για την ανατολική Μεσόγειο, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα