Συνταξιούχοι: Προς δικαίωση για επιστροφή αναδρομικών!

Συνταξιούχοι: Προς δικαίωση για επιστροφή αναδρομικών!03.11.2018Πρόσωπα

Τι εκτιμά η Ενωση Εμμισθων Δικηγόρων που προτρέπει σε προσφυγές. «Καρφιά» και στο Δημόσιο για τις εφέσεις

Από τον
Νάσο Χατζητσάκο

Οσοι συνταξιούχοι προσφύγουν δικαστικά θα δικαιωθούν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2015 για τις παράνομες περικοπές των πρώτων μνημονιακών νόμων, υποστηρίζει η Ενωση Εμμισθων Δικηγόρων, αποκαλύπτοντας

ότι, παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, το Δημόσιο δεν υποχρεούται να εφεσιβάλει τις πρωτόδικες αποφάσεις. Αντιθέτως, κινδυνεύει με πρόστιμα επειδή εξαναγκάζει τους πολίτες αναίτια σε πολυέξοδους αγώνες! Την ίδια άποψη εκφράζει ο καθηγητής Αλ. Μητρόπουλος, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα επτά νέες αποφάσεις Πρωτοδικείων υπέρ υπαλλήλων και συνταξιούχων.

Με αφορμή το ζήτημα των αναδρομικών, σε επιστημονική ανάλυση της Ενωσης Εμμισθων Δικηγόρων αναφέρεται ότι οι μειώσεις με τους πρώτους μνημονιακούς νόμους έχουν κριθεί αντισυνταγματικές με την απόφαση 2287-8/2015 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Το ΣτΕ όρισε ότι «οι συνέπειες της αντισυνταγματικότητας των επίμαχων διατάξεων θα επέλθουν μετά τη δημοσίευση της αποφάσεως (10/6/2015)».

Αξίωση

Κατά την ΕΕΔ «είναι βέβαιον λοιπόν πως έκαστος συνταξιούχος έχει αξίωση να ζητήσει δικαστικώς και μετά πάσης βεβαιότητας θα δικαιωθεί τις περικοπές που έχουν επιβληθεί στη σύνταξή του με τις ανωτέρω διατάξεις, από 1 Ιουλίου 2015 και μετά» (ημερομηνία κατά την οποία η Πολιτεία όφειλε να επιστρέψει τις παράνομες περικοπές).
Στο πλαίσιο αυτό, η Ενωση Εμμισθων Δικηγόρων υποστηρίζει ότι δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι το Δημόσιο υποχρεούται να ασκεί εφέσεις επί των πρωτόδικων αποφάσεων που δικαιώνουν συνταξιούχους. Η θέση της κυβέρνησης, υποστηρίζει η ΕΕΔ, δεν βρίσκει έρεισμα στη νομοθεσία παρά μόνο σε μια παλαιά εγκύκλιο του υπ. Οικονομικών, η οποία ελέγχεται για τη νομιμότητά της και αφορά υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Αντίθετα, σύμφωνα με την ΕΕΔ, «υπάρχει υποχρέωση σεβασμού ιδίως των Ανώτατων Δικαστηρίων που κρίνουν αντισυνταγματικές διατάξεις. Η Πολιτεία οφείλει να μην υποβάλλει τον διοικούμενο σε πολυέξοδους δικαστικούς αγώνες για θέματα που έχουν κριθεί νομολογιακά. Υπάρχει υποχρέωση της Δημόσιας Διοίκησης (από το ρητά προβλεπόμενο “καθήκον αληθείας”) να μην ασκεί προφανή αβάσιμα και αστήρικτα ένδικα μέσα». Μάλιστα, το 2011 λόγω άσκησης αβάσιμων ένδικων μέσων, το ΣτΕ επέβαλε πρόστιμο 700 ευρώ στο τ. ΙΚΑ.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο πρόεδρος της ΕΚΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος. Ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε: «Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ πρέπει να γνωρίζουν ότι απειλούνται με υψηλά πρόστιμα όταν, παρά τις αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ, δίνουν εντολή για άσκηση “προφανώς αβασίμων ενδίκων μέσων”».
Επίσης, από την ΕΝΥΠΕΚΚ δόθηκαν στη δημοσιότητα επτά νέες αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζομένους των Δήμων Ναυπλίου και Αργους καθώς και συνταξιούχο του Δημοσίου από την Αθήνα. Τα Πρωτοδικεία διατάσσουν και σε αυτές τις περιπτώσεις σε άμεση καταβολή με τόκο 6% των παράνομων περικοπών στους συνταξιούχους και εν ενεργεία υπαλλήλους των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα