ΝΕΑ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

ΝΕΑ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ 02.11.2018Άρθρα

Η συνταγματική αναθεώρηση και τα παιχνίδια της κυβέρνησης

Από την
Ντόρα Πάλλη*

Η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πιο σημαντικής μεταρρύθμισης για τον τόπο μας, της θεσμικής. Ολοι κατανοούν ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι, εν πολλοίς, πρόβλημα θεσμών και λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος. Μια υπεύθυνη κυβέρνηση, που θα ήθελε να προωθήσει τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις, θα ξεκινούσε από τις αλλαγές στο Σύνταγμα· και για να γίνουν αυτές είναι αυτονόητο ότι χρειάζονται συγκλίσεις

με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Ο καταστατικός χάρτης της χώρας δεν είναι ένα απλό νομοσχέδιο. Απαιτεί την ευρεία συναίνεση του πολιτικού συστήματος και των πολιτών. Δυστυχώς, κι εδώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων. Προχωρά στη συνταγματική μεταρρύθμιση με τη λογική του «τετελεσμένου», κόβοντας στην ουσία κάθε γέφυρα για διάλογο και συναινέσεις με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν την ενδιαφέρει να αλλάξει το Σύνταγμα. Αυτό που την ενδιαφέρει και επιδιώκει είναι να κερδίσει επικοινωνιακές εντυπώσεις. Δυστυχώς, η χώρα μας χάνει έτσι την ευκαιρία για μια μεγάλη αλλαγή, που τόσο έχει ανάγκη!

Εχει σημασία να υπενθυμίσουμε ποιες μεγάλες αλλαγές προτείνει η Νέα Δημοκρατία για το Σύνταγμα:
• Τη δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων με την αφαίρεση δικαστικών αρμοδιοτήτων από τη Βουλή και την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών.
• Την αναθεώρηση του άρθρου 16 που αφορά τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.
• Την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των δήμων και της οικονομικής τους αυτοτέλειας, την αναθεώρηση του άρθρου 106, ώστε να περιλάβει κίνητρα για την οικονομική ανάπτυξη κι ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, και την απλοποίηση της ίδιας της αναθεωρητικής διαδικασίας.
• Να ενταχθούν στο Σύνταγμα η αξιολόγηση και η αξιοκρατία στο Δημόσιο.

Στις προτάσεις που έχει παρουσιάσει η Ν.Δ. ήδη από το 2016 για το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης περιλαμβάνονται επίσης:
• Η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου με εκσυγχρονισμό των νομοθετικών κι ελεγκτικών διαδικασιών του κι ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών.
• Η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής.
• Η ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών.
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα πολύ ισχυρό πακέτο αλλαγών! Η Νέα Δημοκρατία, δείχνοντας την ειλικρινή διάθεσή της για συνταγματική συναίνεση, έκανε και μια καθαρή και τολμηρή πρόταση προς την κυβερνητική πλειοψηφία... Ολα τα προτεινόμενα άρθρα από όλα τα κόμματα να κριθούν αναθεωρητέα και η επόμενη Βουλή, που θα έχει φρέσκια και ισχυρή τη λαϊκή εντολή, να αποφασίσει ποιες αλλαγές θα γίνουν τελικά. Είναι μια πρόταση που δίνει τη μεγαλύτερη νομιμοποιητική βάση σε ένα νέο Σύνταγμα!

*Σύμβουλος εκπαιδευτικών και κοινωνικών θεμάτων, μέλος Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ.

Keywords
Τυχαία Θέματα