Ρωμαλέα απάντηση με πολυβόλα

Ρωμαλέα απάντηση με πολυβόλα11.04.2018Παρασκήνιο

Συνεχίζει τις κραυγές και τις προκλήσεις η Αγκυρα

Επιτέλους οι Ενοπλες Δυνάμεις με προειδοποιητικά πυρά έστειλαν «μήνυμα» στους Τούρκους

Η ύποπτη πτήση ελικοπτέρου της γείτονος με σβηστά φώτα πάνω από τη Ρω και η αποφασιστική αναχαίτιση της ελληνικής φρουράς με ριπές στον αέρα

Η Θέση μας: ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ

Διαβάστε επίσης:

►Φουντώνουν οι αντιδράσεις για τις μεθοδεύσεις του Σαμαρά►«Παιχνίδια πολέμου» από Μόσχα και Ουάσινγκτον►Επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος σε απόρους από τον Δήμο Ωραιοκάστρου►Χαστούκι
για ΕΦΚΑ - Κατρούγκαλο!►«Εφυγε» ο Αιμ. Ταχιάος ένας σπουδαίος και αγνός ευπατρίδης

Προειδοποιητικά πυρά με στόχο τα νταηλίκια του «σουλτάνου»

Το χρονικό της εκδίωξης τουρκικού ελικοπτέρου, που πετούσε χαμηλά και χωρίς φώτα (!) πάνω από τη Ρω

Η πρέπουσα απάντηση στο απύθμενο τουρκικό θράσος και στα νεοοθωμανικά σχέδια του Ερντογάν σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας μας ήταν η «κακήν κακώς» εκδίωξη τουρκικού ελικοπτέρου πλήρως οπλισμένου πάνω από τη Ρω -το νησάκι της εμβληματικής Ελληνίδας Δέσποινας Αχλαδιώτη-, τη νύχτα της Δευτέρας του Πάσχα.

Ρίχνοντας προειδοποιητικά πυρά με τροχιοδεικτικές βολές και αφού πρώτα έλαβε το πράσινο φως από το Πεντάγωνο, η στρατιωτική φρουρά του νησιού έτρεψε σε άτακτη φυγή το πλήρωμα του τουρκικού ελικοπτέρου, το οποίο, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, πετούσε προκλητικά σε χαμηλό ύψος και με σβηστά τα φώτα, κινούμενο προς το ιστορικό νησάκι της Δωδεκανήσου.

Το προχθεσινό περιστατικό συνιστά το πρώτο ηχηρό μήνυμα από την Αθήνα στην Aγκυρα να αφήσει κατά μέρος τούς... τσαμπουκάδες και να σταματήσει τα παιχνίδια στο Αιγαίο, ειδάλλως θα υποστεί τις συνέπειες Υποδηλώνει δε με κάθετο τρόπο την ολική αλλαγή στάσης της ελληνικής πλευράς απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, μετά τις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων σε όλο το εύρος του εθνικού χώρου, από τη Θράκη και το Αιγαίο μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ.

Από τον Φεβρουάριο

Αλλωστε, η εντολή για σκληρή αντιμετώπιση των προκλήσεων, εάν απαιτηθεί από τις συνθήκες, έχει δοθεί ήδη από τη 13η Φεβρουαρίου, δηλαδή από τότε που τουρκικό σκάφος, κατά παράβαση όλων των κανόνων, εμβόλισε πλοίο μικρότερων διαστάσεων του Ελληνικού Λιμενικού. Απολύτως ενδεικτική ήταν η χθεσινή ανάρτηση του Πάνου Καμμένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφερόμενου στο περιστατικό. «Την “κυρά τής Ρω” δεν την ενοχλεί κανείς» έγραψε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Η τουρκική κυβέρνηση, μέσω κύκλων του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ και διαρροών από το γραφείο του σε τουρκικά ΜΜΕ, προσπάθησε να διαψεύσει το περιστατικό, αναδεικνύοντας όμως περισσότερο τη στρατηγική αμηχανία που επικράτησε στην Αγκυρα, καθώς μέχρι πρότινος είχαν συνηθίσει να κάνουν ό,τι θέλουν στο Αρχιπέλαγος, πιστεύοντας ότι οι Ελληνες θα υποχωρήσουν.

Ενδεικτικό της τουρκικής σύγχυσης είναι ότι άλλα δημοσιεύματα ανέφεραν πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ήθελε να υποβαθμίσει το γεγονός, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι υπήρξε επεισόδιο. Το Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΕΘΑ, από την άλλη, επιβεβαίωσαν πλήρως το συμβάν, αν και για ευνόητους λόγους απέφυγαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι δεν αξιολογούσαν ως μείζον ζήτημα τους πυροβολισμούς στη Ρω, καθώς -όπως έλεγαν- το ελικόπτερο δεν παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο, ωστόσο τόνιζαν με νόημα ότι «νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας, που εγκυμονεί όμως κινδύνους ατυχήματος».

Ενήμεροι οι αρχηγοί

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ ήταν εξαρχής ενήμεροι για τη δραστηριότητα, καθώς το ελικόπτερο έμεινε αρκετή ώρα, κάνοντας κύκλους στην περιοχή, με αποτέλεσμα να γίνει αντιληπτό από τους Ελληνες καταδρομείς που βρίσκονται στο νησί.

Το ελικόπτερο προσέγγιζε τη Ρω από ανατολικά προς δυτικά όταν έγινε αντιληπτό. Οι άνδρες που βρίσκονταν στο φυλάκιο έριξαν τροχιοδεικτικά πυρά από ελαφρύ οπλισμό, 7,62 χιλιοστών, και,όπως χαρακτηριστικά σχολίασε το ΓΕΣ για την ελληνική αντίδραση, «πρόκειται για προβλεπόμενη ενέργεια».
Το πλήρωμα του ελικοπτέρου, που πετούσε κάτω από τα 300 μέτρα, μόλις είδε τα πυρά άλλαξε πορεία με κατεύθυνση τα τουρκικά παράλια. Αλλωστε, στόχος των Ελλήνων καταδρομέων ήταν η αναχαίτιση και όχι η κατάρριψή του, γι' αυτό έριξαν προς την αντίθετη κατεύθυνση, προειδοποιητικά.
Ομως, μεγάλο ερώτημα παραμένουν οι επιδιώξεις που υποκρύπτει η αυξανόμενη προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο, ειδικότερα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Δωδεκανήσου.

Και νέες προκλήσεις με παραβιάσεις από F-16

Τεντώνουν επικίνδυνα το σχοινί οι Τούρκοι στο Αιγαίο, δείχνοντας ότι κάθε άλλο παρά επιθυμoύν να χαμηλώσουν τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα και να μειώσουν την ένταση της αντιπαράθεσης.

Την προκλητική χαμηλή πτήση ελικοπτέρου πάνω από τη Ρω τη νύχτα της Δευτέρας διαδέχτηκε χθες, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ακόμη μια προκλητική ενέργεια από δύο τουρκικά F-16, που παραβίασαν το ελληνικό FIR προκαλώντας την άμεση αντίδραση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το ζεύγος των τουρκικών F-16, το οποίο είχε απογειωθεί από τη βάση του Ντάλαμα, έλαβε αποφασιστική απάντηση από δύο ελληνικά F-16, που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι, χωρίς να σημειωθεί εμπλοκή. Τα δύο αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά την πάγια πρακτική.

Ωστόσο, γίνεται σαφές ότι η κλιμάκωση της έντασης αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της τουρκικής πολιτικής, αδιαφορώντας πλήρως για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο με άγνωστες συνέπειες.

«Γκρίνιες» για έλλειψη ενημέρωσης από τη Ν.Δ. και την Ενωση Κεντρώων

Εντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και την Ενωση Κεντρώων για τη στάση της κυβέρνησης όσον αφορά το σοβαρότατο επεισόδιο στη Ρω.
Ο τομεάρχης Εθνικής Αμυνας της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας επιτέθηκε στο υπουργείο Αμυνας μέσω ανάρτησής του στο twitter, θεωρώντας απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση. «Είναι αδιανόητο να έχουν περάσει δώδεκα ώρες και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να μην έχει ακόμη ενημερώσει τους πολίτες για το τι ακριβώς συνέβη» έγραψε ο κ. Κικίλιας.

Επίσημη ενημέρωση ζήτησε και το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, που σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Επειδή οσφραινόμεθα θερμό επεισόδιο, ζητούμε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σπασμωδικές κινήσεις από πλευράς της Ελλάδος μπορούν να μας οδηγήσουν σε περιπέτειες».

Την ίδια ώρα, πάντως, ο πρόεδρος της Νέας Δεξιάς Φαήλος Κρανιδιώτης απέδωσε τα εύσημα στη φρουρά της Ρω για την άμεση αντίδρασή της στην εμφάνιση του τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από το νησί. «Χαιρετίζουμε τη φρουρά της Ρω μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας και σε στάση προσοχής. Θα γιαουρτώσουμε, νοερώς, τον πρώτο φιλεχλεχλέ που θα μιλήσει για “τροφοδότηση της έντασης”. Τα πολυβόλα υπάρχουν για να χρησιμοποιούνται, όταν πρέπει» έγραψε στα social media με νόημα ο κ. Κρανιδιώτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα