«Παιχνίδια πολέμου» από Μόσχα και Ουάσινγκτον

«Παιχνίδια πολέμου» από Μόσχα και Ουάσινγκτον11.04.2018Ειδήσεις

Στη Μεσόγειο το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, με αφορμή τη φερόμενη ως χημική επίθεση κατά των αμάχων στην Ντούμα

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Tην ώρα που η κόντρα Μόσχας - Ουάσινγκτον για το Συριακό αγριεύει, με φόντο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεκλήθη εκτάκτως με αφορμή τη φερόμενη ως χημική επίθεση κατά αμάχων στην Ντούμα της ανατολικής Γούτα, οκτώ νέα

αμερικανικά πλοία σαλπάρουν για τη Μεσόγειο.

Μετά τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ενδεχόμενο «ανάληψης στρατιωτικής δράσης», χθες κατέπλευσε ανοιχτά της συριακής πόλης Ταρτούς το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Donald Cook», εξοπλισμένο με 50 πυραύλους Tomahawk, και στάθμευσε μόλις 100 χιλιόμετρα από το σημείο όπου βρίσκεται η ρωσική ναυτική βάση, ενώ σήμερα σηκώνουν άγκυρα για τη Συρία το αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman» και άλλα επτά πολεμικά πλοία!

Στο μεταξύ, η ακύρωση των προσεχών ταξιδιών του Τραμπ στη Νότια Αμερική και του υπουργού Αμυνας Ματίς στην Καλιφόρνια αυξάνουν τις εικασίες για αμερικανική «απάντηση», ενώ αργά χθες το βράδυ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας εξέδωσε προειδοποίηση για την περιοχή του FIR Ανατολικής Μεσογείου/Λευκωσίας λόγω πιθανών αεροπορικών πληγμάτων τις επόμενες 72 ώρες.

Πολεμικό ήταν το κλίμα και στο Σ.Α., όπου ακόμα μία φορά τέθηκε προς συζήτηση η κρίση στη Συρία. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Στέφαν ντε Μιστούρα έκανε λόγο για κατάσταση που ξεφεύγει από τα όρια της Συρίας και αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια, την ώρα που η Μόσχα επέμενε να διαψεύδει ότι το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ προειδοποίησε για σοβαρές συνέπειες, αν η Δύση «απαντήσει» με αεροπορικές επιδρομές και ζήτησε από τους επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) να μεταβούν στη Συρία, κάτι που ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κάνει.

Χθες έγινε γνωστό ότι ρωσικό αεριωθούμενο πέταξε το σαββατοκύριακο σε χαμηλό ύψος πάνω από γαλλικό πολεμικό πλοίο στην Α. Μεσόγειο. Η Νίκι Χέιλι, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον θα απαντήσει στη χημική επίθεση, όμως η Ρωσία άσκησε βέτο στο σχέδιο απόφασης του Σ.Α. που κατάρτισαν και εισηγήθηκαν οι ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, ο συριακός στρατός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα σε όλη τη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα