«Εφυγε» ο Αιμ. Ταχιάος ένας σπουδαίος και αγνός ευπατρίδης

«Εφυγε» ο Αιμ. Ταχιάος ένας σπουδαίος και αγνός ευπατρίδης11.04.2018Πρόσωπα

Απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών ο Αντώνιος Αιμίλιος Ταχιάος, καθηγητής Θεολογίας του ΑΠΘ και χαρισματικός δάσκαλος της ορθόδοξης πίστης

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Ηταν ένας άνθρωπος απλός, προσιτός, αφοσιωμένος στην επιστήμη του, που μέχρι σήμερα έγραφε, διάβαζε, ερευνούσε». Μέσα σε αυτές τις λίγες λέξεις ο Ηλίας Ευαγγέλου, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ

και μαθητής του Αντώνιου Αιμίλιου Ταχιάου, περιγράφει τον δάσκαλό του που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών. «Επρόκειτο για τον πρώτο Ελληνα σλαβολόγο που άφησε πίσω του ένα μεγάλο και πλούσιο έργο, παρακαταθήκη για τους ιστορικούς του μέλλοντος» λέει από την πλευρά του ο Ιωάννης Ταρνανίδης, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ και στενός συνεργάτης του εκλιπόντος.

Ο Αντώνιος Αιμίλιος Ταχιάος δεν έπαψε ποτέ να ψάχνει, να διαβάζει και να συγγράφει! Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη από γονείς εμπόρους και με καταγωγή από το Κρούσοβο, ο Ταχιάος πέρασε τα παιδικά του χρόνια, όπως ο ίδιος περιγράφει στο τελευταίο του βιβλίο «Ανάκληση Αναμνήσεων», στις γειτονιές της Β. Ολγας στα ανατολικά της πόλης. Ως έφηβος με την παρέα του συζητούσε θέματα μεταφυσικά, διάβαζε Φρόιντ και διάφορους φιλοσόφους. Μεταξύ άλλων σπούδασε τη δεκαετία του '50 στο διάσημο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι και εκεί συνδέθηκε με λογίους και θεολόγους της Ρωσίας, ενώ η αγάπη του για τον Θεό και την πίστη τον οδήγησε νωρίς στο Αγιο Ορος, όπου ανέπτυξε σχέσεις με μορφές της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του μοναχισμού.

«Ο Ταχιάος είχε την τύχη να μαθητεύσει σε πολλούς μεγάλους επιστήμονες. Είναι ο πρώτος Ελληνας σλαβολόγος. Ανοιξε έναν δρόμο πάνω στο πεδίο του σλαβικού κόσμου. Επρόκειτο για έναν χαρισματικό δάσκαλο, που γοήτευε τους μαθητές του και βοηθούσε να βρουν τον δρόμο τους. Μέχρι τον θάνατό του εξακολουθούσε να είναι ακούραστος» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο κ. Ευαγγέλου. Υπήρξε μεταξύ άλλων ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας και Γραμματείας των Σλαβικών Εκκλησιών της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και μέλος πολλών ακαδημιών και ευρωπαϊκών ιδρυμάτων, ενώ έχει τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο της Ακαδημίας της Σλοβακίας. Ηταν ιδρυτής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Σλαβικών Μελετών, επισκέπτης καθηγητής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου και πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Η ενασχόλησή του με θέματα βυζαντινών επιδράσεων στον κόσμο των Σλάβων και κυρίως με το έργο των Θεσσαλονικέων φωτιστών των Σλάβων Κυρίλλου και Μεθοδίου τον κατέστησε έναν επιστήμονα γνωστό και πέραν των ελληνικών συνόρων, με πλούσιο συγγραφικό έργο. Εισηγήθηκε επίσης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας να δημιουργήσει τμήμα Σλαβικών Σπουδών, κάτι που τελικά έγινε.

Σε συνέντευξή του στη «δημοκρατία» έναν χρόνο πριν από τον θάνατό του ο Αντώνιος Αιμίλιος Ταχιάος μίλησε για τα χρόνια που υπηρέτησε στην Ελληνική Βασιλική Αεροπορία, στην ΚΥΠ, αλλά και για τη γερμανική Κατοχή.
«Ηταν σεβαστός φίλος. Ανθρωπος πράος. Μια εμβληματική μορφή της Θεσσαλονίκης. Πάντα κομψός και καλοντυμένος, μια σημαντική προσωπικότητα» λέει στη «δημοκρατία» ο πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Αθανάσιος Καραθανάσης.
Η κηδεία του εκλιπόντος θα τελεστεί σήμερα στις 11.30 το πρωί στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα