Πρώτος ο Μητσοτάκης προέβλεψε τα Μνημόνια

Πρώτος ο Μητσοτάκης προέβλεψε τα Μνημόνια 08.03.2019Παρασκήνιο

Κανείς στη Βουλή δεν άκουσε το «καμπανάκι» που χτύπησε το 1994

Από την
Κατερίνα Κανάκη

Συχνά, οι πολιτικοί ταγοί μας φλερτάρουν επικίνδυνα με τον ρόλο της Κασσάνδρας, καθώς, κυρίως πάνω στον αντιπολιτευτικό οίστρο τους, αρέσκονται στο να προβλέπουν τα κακά που θα βρουν τη χώρα μας στο μέλλον. Πολλές φορές υπερβάλλουν και πέφτουν έξω. Αλλες, πάλι, όχι.

Υπάρχουν πολιτικοί που,

δυστυχώς, δεν λάθεψαν στους χρησμούς τους... Περί του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο λόγος, ο οποίος, πριν από 25 ολόκληρα χρόνια, είχε «προφητέψει» από το βήμα του ελληνικού Κοινοβουλίου τον ερχομό των δανειστών.

«Το τραγικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι δεν αντέχει τα βάρη και τα ελλείμματα, ότι δεν είναι μακριά η στιγμή που η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανειστεί και θα καταφύγει ικέτης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Ελλάδα του κ. Παπανδρέου θα έχει την τύχη της Τουρκίας της κυρίας Τσιλέρ» είχε αναφέρει τότε επί λέξει, καλώντας τα κόμματα να ομονοήσουν ώστε η χώρα μας «να βγει από την κρίση που έρχεται». Η αναφορά του αυτή, το μακρινό 1994, αποδεικνύει για ποιον λόγο ακόμη και οι πολιτικοί αντίπαλοί του αναγνωρίζουν ότι υπήρξε διορατικός πολιτικός.

Στο πλαίσιο του έντονου τετ α τετ μεταξύ του ίδιου και του Ανδρέα Παπανδρέου, ρώτησε τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ: «Τι θα σας ωφελήσει να κερδίσετε πρόσκαιρες εντυπώσεις, όταν η οικονομία οδηγείται με μαθηματική βεβαιότητα σε κατάρρευση; Το πρόβλημα δεν είναι σήμερα αν θα υποτιμηθεί η δραχμή. Αυτό είναι το λιγότερο κακό».

Πάντως, για να είμαστε ακριβείς, υπάρχουν και πολιτικές εκτιμήσεις του «γαλάζιου» πρωθυπουργού που έπεσαν έξω, φυσικά με χαρακτηριστικότερη όλων τη δήλωσή του ότι «το όνομα που θα λάβουν τα Σκόπια δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί σε δέκα χρόνια κανείς δεν θα το θυμάται».

Keywords
Τυχαία Θέματα