Φάρμακα: Πέρασε η τροπολογία με τις πλάτες Δανέλλη - Μαυρωτά

Φάρμακα: Πέρασε η τροπολογία με τις πλάτες Δανέλλη - Μαυρωτά08.03.2019Παρασκήνιο

Με τις πλάτες του Σπύρου Δανέλλη και του Γιώργου Μαυρωτά υπερψηφίστηκε στη Βουλή η «σκανδαλώδης», σύμφωνα με την αντιπολίτευση, τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τον νέο τρόπο υπολογισμού των φαρμάκων

Κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας που αιτήθηκε η Ν.Δ., υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 152 βουλευτές, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε. Στους προθύμους που βοήθησαν ώστε να περάσει η ρύθμιση, η

οποία αυξάνει έως και κατά 10% την τιμή των φαρμάκων, συγκαταλέγονται οι εκ του Ποταμιού ορμώμενοι Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης απουσίαζε, αν και το πιο πιθανό είναι, αν ήταν παρών, να ψήφιζε κι εκείνος θετικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ποτάμι, το οποίο γέρνει ολοένα περισσότερο προς τα αριστερά, θεωρεί θετική τη ρύθμιση, με το σκεπτικό ότι θα συντελέσει στο να έρθουν στη χώρα μας καινοτόμα φάρμακα, ενώ θα βοηθήσει την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.

Η τροπολογία, η οποία αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, ορίζει ότι η τιμή των φαρμάκων θα προκύπτει από τον μέσο όρο δύο χωρών-μελών της ευρωζώνης, και όχι τριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ίσχυε έως σήμερα, ενώ προβλέπει και μεσοσταθμική αύξηση έως και 10% στα φάρμακα.

Τη ρύθμιση έχει καταγγείλει η Ν.Δ., η οποία υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση κάνει «δώρο εκατοντάδων εκατομμυρίων στις πολυεθνικές», ενώ ανάλογη κριτική άσκησε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα