«Πόθεν έσχες»: Δηλώνονται και τα λεφτά στο στρώμα!

«Πόθεν έσχες»: Δηλώνονται και τα λεφτά στο στρώμα!02.10.2018Οικονομία

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Προβλέπονται υψηλά διοικητικά πρόστιμα για όσους καθυστερήσουν την υποβολή

Σημαντικές τροποποιήσεις στην ισχύουσα νομοθεσία για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες») περιλαμβάνει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών. Το νομοσχέδιο, βέβαια, βρίσκεται

στον αέρα λόγω της αντισυνταγματικότητας που εντόπισε η Ολομέλεια του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2017 και ύστερα από προσφυγή των δικαστών «πάγωσε» και τις διαδικασίες ελέγχων τους.

Σύμφωνα, πάντως, με τις βασικότερες αλλαγές που επέρχονται βάσει του νομοσχεδίου, οι υπόχρεοι υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης οφείλουν πλέον να αναγράφουν στις δηλώσεις αυτές και τα χρηματικά ποσά σε μετρητά άνω των 30.000 ευρώ, καθώς επίσης και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 40.000 ευρώ, τα οποία έχουν στην κατοχή τους. Το ισχύον σήμερα νομοθετικό καθεστώς δεν προβλέπει καμία υποχρέωση δήλωσης μετρητών, ενώ για τα κινητά περιουσιακά στοιχεία προβλέπει ότι αυτά πρέπει να δηλώνονται εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ. Επιπλέον, σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

• Υποχρεωμένοι να αναγράφουν στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης τα ποσά των δανείων που έχουν λάβει από τις τράπεζες θα είναι πλέον και οι δικαστικοί λειτουργοί.

• Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης μέσα στις πρώτες 30 μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, ο υπόχρεος θα επιβαρύνεται με πρόστιμο 200 ευρώ, το οποίο θα βεβαιώνεται και θα επιβάλλεται ηλεκτρονικά με τη μορφή παραβόλου, μέσω του συστήματος ΤΑΧΙSnet. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής σε χρονική στιγμή πέραν των 30 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, το πρόστιμο αυξάνεται στα 800 ευρώ!

• Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία του έτους 2017 θα πρέπει να υποβληθούν φέτος από τους υπόχρεους την περίοδο από την 1/12/2018 έως τις 28/2/2019.

• Η επιτροπή που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των δικαστικών λειτουργών διευρύνεται από εννεαμελής σε εντεκαμελής.

• Οι υπόχρεοι που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης πρέπει να υποβάλουν δήλωση «πόθεν έσχες» όπως ακριβώς και οι σύζυγοι. Και οι εν διαστάσει σύζυγοι είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν δηλώσεις, ενώ σε περίπτωση άρνησής τους θα καλούνται από το όργανο ελέγχου που θα δίνει προθεσμία υποβολής, ενώ προβλέπονται κυρώσεις στην περίπτωση και δεύτερης αναιτιολόγητης άρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα