Πώς θα γίνουν οι επόμενοι διορισμοί των εκπαιδευτικών

Πώς θα γίνουν οι επόμενοι διορισμοί των εκπαιδευτικών27.12.2018Άρθρα

Κόντρα υπουργείου Παιδείας και ομοσπονδιών για το νέο σύστημα

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Διαβούλευση α λα καρτ για το σύστημα των διορισμών κάνει το υπουργείο Παιδείας, που παρακάμπτει την καθιερωμένη δημόσια διαβούλευση μέσω του opengov, αναρτώντας το νομοσχέδιο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας,

με ό,τι αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ακόμη και για παρέμβαση στο περιεχόμενο των σχολίων.

Παραμονή των Χριστουγέννων δόθηκε σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το νέο σύστημα διορισμών. Η προθεσμία λήγει στις 4 Ιανουαρίου και αμέσως μετά το νομοσχέδιο, με ή χωρίς αλλαγές και... τροπολογικές εκπλήξεις, στις οποίες συχνά αρέσκεται το υπουργείο Παιδείας, θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. Το υπουργείο και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ομοσπονδία αναπληρωτών και το προσωπικό της Ειδικής Αγωγής) διασταυρώνουν τα πυρά τους για το νέο σύστημα διορισμών.

Αμφιβολίες

Οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί αμφισβητούν τον συνολικό αριθμό των 15.000 προσλήψεων που υπόσχεται η κυβέρνηση, καθώς εκεί περιλαμβάνεται και το βοηθητικό προσωπικό της Ειδικής Αγωγής. Επίσης, αμφιβάλλουν για το αν μπορεί το φιλόδοξο πρόγραμμα διορισμών να εκτελεστεί εντός χρονοδιαγράμματος (έως το 2021) λόγω του τεράστιου όγκου των φακέλων που θα κατατεθούν (εκτιμώνται σε περισσότερους από 200.000).

Αιχμή του δόρατος των αιτιάσεων των εκπαιδευτικών είναι η προϋπηρεσία και τα κοινωνικά κριτήρια που εντάσσονται στον πίνακα των μορίων για τις προσλήψεις, αλλά και η ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία μπορεί να είναι μια αυστηρή παράμετρος, αλλά θεωρείται η πιο δίκαιη.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το ΑΣΕΠ υποβαθμίζεται και καθίσταται γραφείο υποδοχής φακέλων υποψηφιοτήτων, αντί να επιβλέπει διαγωνιστικές διαδικασίες. Το νέο σύστημα προσλήψεων προβλέπει ενιαία μοριοδότηση με κριτήρια ακαδημαϊκά, κοινωνικά (πολύτεκνοι, μόνιμη αναπηρία 67% και άνω) και προϋπηρεσίας (μία μονάδα ανά μήνα πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας με ανώτατο συνολικό όριο τις 120 μονάδες).

Διορισμοί θα γίνονται κάθε δύο χρόνια μέσω προκήρυξης, την ευθύνη της οποίας αναλαμβάνει το ίδιο το ΑΣΕΠ, ενώ το ενιαίο σύστημα μοριοδότησης θα ισχύει τόσο για τον διορισμό μονίμων όσο και για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα