Τραμπ και Πούτιν χέρι - χέρι με τον «σουλτάνο»

Τραμπ και Πούτιν χέρι - χέρι με τον «σουλτάνο» 27.12.2018Πρόσωπα

Ρωσία και Τουρκία οι «κυρίαρχες της Συρίας» • Η αποχώρηση των Αμερικανών άνοιξε την «πόρτα» στη Μόσχα ώστε να παίξει ρόλο στην περιοχή

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Σε «κυρίαρχο του παιχνιδιού» στην περιοχή της Συρίας αναδεικνύει την Τουρκία η αποχώρηση των 2.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία, που αποφάσισε αιφνιδιαστικά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε ένα «παιχνίδι» όπου ενεργό ρόλο διεκδικεί πλέον και η Ρωσία.

Η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με τη Μόσχα στη Συρία, ιδιαίτερα στις ενέργειες ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, ενώ και η υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα συντονίζει στενά τις ενέργειές της στη Συρία μαζί με την Αγκυρα. Η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ», είναι μάλιστα έτοιμη να ξεκινήσει επιχειρήσεις στην ανατολική όχθη του Ευφράτη στη βόρεια Συρία.

H συμπόρευση Τουρκίας με ΗΠΑ -και Ρωσία- είναι εμφανής και στην πρόσκληση που έσπευσε να απευθύνει ο Τούρκος πρόεδρος στον Αμερικανό ομόλογό του να επισκεφθεί την Αγκυρα εντός του 2019. «Αν και δεν σχεδιάζεται τίποτε το οριστικό, ο πρόεδρος (σ.σ.: Τραμπ) είναι ανοιχτός σε μια πιθανή συνάντηση στο μέλλον» ανέφερε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ερντογάν φέρεται ότι πιστεύει ότι η απόφαση απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία είναι αποκλειστικά «δικό του έργο»: αποτέλεσμα των πειστικών επιχειρημάτων που έθεσε στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ! Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν χαρακτήρισε «ιστορική» την τηλεφωνική επικοινωνία της 14ης Δεκεμβρίου μεταξύ των δύο ανδρών, που οδήγησε στην απόφαση της Ουάσινγκτον να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία.

Σε συνέχεια της αμερικανικής απόφασης, αντιπροσωπία αποτελούμενη από αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ αναμένεται εντός της εβδομάδας στην Τουρκία για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Καμία καθυστέρηση

Την ίδια ώρα η Τουρκία, διά στόματος Καλίν, επιμένει ότι δεν θα υπάρξει οπισθοχώρηση ή επιβράδυνση στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ εντύπωση προκάλεσε και η προειδοποίηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς το Παρίσι.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν θα ήταν «ωφέλιμο» για τη Γαλλία να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία στη Συρία για να «προστατεύσει» τους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας - καλώντας ούτε λίγο ούτε πολύ το Παρίσι να αποχωρήσει από την περιοχή.

Η απόφαση του Τραμπ αφήνει ελεύθερο το πεδίο για τις φιλοδοξίες της Τουρκίας, η οποία από τα μέσα Δεκεμβρίου απειλούσε με επίθεση εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων στη Συρία - τους οποίους ο Ερντογάν αποκαλεί «τρομοκράτες». Για τον σκοπό αυτόν ο τουρκικός στρατός έχει αναπτύξει δεκάδες άρματα και τεθωρακισμένα στη βόρεια Συρία, κοντά στην πόλη Μανμπίτζ.

----

Πιθανή η συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν

«Πολύ πιθανή» θεωρεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μια συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσουν την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία. Αν και ο Τούρκος πρόεδρος δεν διευκρίνισε το χρονικό πλαίσιο της συνάντησης, έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί τη Ρωσία τις προσεχείς ημέρες για να συζητήσει την οργάνωση του τετ α τετ Ερντογάν - Πούτιν, ανακοίνωσε το CNN Turk.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, η συνάντηση των δύο προέδρων με στόχο την αποκατάσταση της ειρήνης στη Συρία θα έχει τη μορφή της Αστάνα και θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα «το συντομότερο δυνατό». Μένει να διαπιστωθεί αν οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν στην παραχώρηση των μέχρι πρότινος ελεγχόμενων από τους Αμερικανούς περιοχών στο καθεστώς Ασαντ - σενάριο που προτάσσει η ρωσική πλευρά.

----

Αν δεν κλείσουν τα σύνορα, δεν «ανοίγει» την κυβέρνηση

Μετά τις χριστουγεννιάτικες ευχές που έστειλε μέσω βίντεο στους Αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν στο εξωτερικό, ο πρόεδρος Τραμπ (φωτό) επανήλθε στο θέμα της μερικής αναστολής λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και έξι ημέρες, τονίζοντας ότι αυτή θα συνεχιστεί μέχρις ότου η Γερουσία ψηφίσει υπέρ της χρηματοδότησης για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

«Δεν μπορώ να σας πω πότε θα “ξανανοίξει” η κυβέρνηση» δήλωσε ο Τραμπ απευθυνόμενος στους στρατιώτες. «Μπορώ να σας πω ότι δεν θα “ξανανοίξει” μέχρι να έχουμε έναν τοίχο, έναν φράκτη, πείτε το όπως θέλετε. Θα το ονομάσω όπως θέλουν, αλλά το ίδιο κάνει. Είναι ένα φράγμα για τους ανθρώπους που συρρέουν στη χώρα, για τα ναρκωτικά» τόνισε, προσθέτοντας: «Αν δεν το έχουμε αυτό (το τείχος), δεν “ξανανοίγουμε”»! Η χρηματοδότηση των υπηρεσιών εννέα υπουργείων, μεταξύ των οποίων των Εξωτερικών, της Εσωτερικής Ασφάλειας, των Μεταφορών, της Γεωργίας και της Δικαιοσύνης, έληξε τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής.

Οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών της Γερουσίας αναμένεται να επαναληφθούν σήμερα, καθώς είχαν διακοπεί εν όψει των Χριστουγέννων. Χωρίς συμφωνία για την άρση του αδιεξόδου η αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών αναμένεται να παραταθεί έως το νέο έτος.

----

Σοκ ο θάνατος του 8χρονου

Το βράδυ των Χριστουγέννων ένα οκτάχρονο αγοράκι, μετανάστης από τη Γουατεμάλα, έχασε τη ζωή του λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του από συνοροφύλακες των ΗΠΑ στο Νέο Μεξικό. Το αγόρι και ο πατέρας του τελούσαν υπό κράτηση, όταν ένας συνοροφύλακας παρατήρησε ότι το παιδί έδειχνε άρρωστο. Πατέρας και γιος μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου το αγόρι, αφού διαγνώστηκε με κοινό κρυολόγημα και πυρετό, πήρε εξιτήριο. Ομως αργότερα το ίδιο βράδυ το αγόρι άρχισε να κάνει εμετό και μεταφέρθηκε πίσω στο νοσοκομείο, όπου λίγη ώρα αργότερα πέθανε. Η επίσημη αιτία θανάτου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή. Αυτό είναι το δεύτερο παιδί μετανάστης που πεθαίνει αυτόν το μήνα ενώ τελεί υπό κράτηση στις ΗΠΑ.

----

«Επίδειξη ισχύος» από το Κρεμλίνο με δοκιμή πυραύλου!

Στη δοκιμή ενός νέου ρωσικού υπερηχητικού πυραύλου προχώρησε χθες η Ρωσία, παρόντος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Με τη δοκιμή του νέου υπερηχητικού πυραυλικού συστήματος με την ονομασία Avangard και τη δυνατότητα εξοπλισμού με πυρηνικές ή συμβατικές κεφαλές ο «τσάρος» υλοποιεί τη δέσμευση που είχε διατυπώσει τον περασμένο Μάρτιο, ότι η χώρα του σύντομα θα διαθέτει οπλικά συστήματα ικανά να πλήττουν «σαν μετεωρίτες» οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο και να διαφεύγουν της αμερικανικής πυραυλικής ασπίδας.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος χαρακτήρισε την επιτυχημένη δοκιμή «εξαίσιο πρωτοχρονιάτικο δώρο για το έθνος», έπεται συνέχεια, αφού εντός του 2019 η Ρωσία θα παρουσιάσει τις «made in Russia» «ανίκητες» πυρηνικές βόμβες. Η δοκιμή, που πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «επίδειξη ισχύος» του Κρεμλίνου, σε μια εποχή που οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ (μετά και την πρόσφατη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF), έγινε από βάση στα νότια Ουράλια Ορη, με στόχο σημείο στη Χερσόνησο Καμτσάτκα, στη ρωσική Απω Ανατολή. Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα είναι μεταξύ των χωρών που διαθέτουν προγράμματα υπερηχητικών όπλων, τα οποία δεν είναι δυνατόν να αναχαιτιστούν από τα υπάρχοντα συστήματα.

----

Η Γερμανία βάζει (;) φόρο τεμένους για τους μουσουλμάνους

Οι βουλευτές της κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας δήλωσαν χθες ότι σχεδιάζουν να εισαγάγουν έναν φόρο τεμένους για τους Γερμανούς μουσουλμάνους ανάλογο με τον εκκλησιαστικό φόρο που πληρώνουν οι χριστιανοί πολίτες της χώρας. Σύμφωνα με τον Τόρστεν Φράι, μέλος των Χριστιανοδημοκρατών, ο οποίος μίλησε στην «Die Welt», ο συγκεκριμένος φόρος θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα το οποίο θα επιτρέψει στο γερμανικό Ισλάμ να απεξαρτητοποιηθεί από τη χρηματοδότηση ξένων κρατών.

Στη Γερμανία οι εκκλησιαστικοί φόροι καταβάλλονται από τους καθολικούς και τους προτεστάντες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητες της Εκκλησίας τους, συλλέγονται από το κράτος και στη συνέχεια δίνονται στις θρησκευτικές Αρχές.

Keywords
πουτιν, χερι, cnn turk, die welt, ρωσία, αγκυρα, ηπα, αποσυρση, γαλλια, στρατος, cnn, ασαντ, ισχύ, μετεωριτης, Πρωτοχρονιά, russia, ορη, φοροι, χριστουγεννιατικες βιτρινες, δωρο χριστουγεννων, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, συλληψεις, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες ηπα, δωρο χριστουγεννων αναστολη, βουλευτες, χριστουγεννιατικες ευχες, βιντεο, ρωσία, βημα, γερμανια, ευχες, ηπα, θανατος, θεμα, κινα, πλαισιο, ωρα, cnn, cnn turk, αγκυρα, ασαντ, βομβες, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γινει, γουατεμαλα, δευτερο, δυνατοτητα, δωρο, εγινε, εξι, εξιτηριο, επικοινωνια, εποχη, ερντογαν, ετος, ζωη, ιδια, ιδιο, ιμπραημ, ισλαμ, κρυολογημα, λεπτομερειες, μεξικο, μορφη, μοσχα, μαρια, ναδιρ, οικος, ορη, οχθη, παιδι, παρισι, πεδιο, πεθανε, προγραμματα, ρολο, σεναριο, συνεχεια, συντομα, συλληψη, συρια, τεθωρακισμενα, το αγορι, τουρκια, ισχύ, ωρες, αγορι, εννεα, ετοιμη, χωρα, ιδιαιτερα, νοσοκομειο, ουασινγκτον
Τυχαία Θέματα